CinemAsia Film Festival met nieuwe Aziatische films

Van 4 tot en met 8 april vindt in de Balie in Amsterdam de vijfde editie van het CinemAsia Film Festival plaats. CinemAsia maakt de Aziatische cinema toegankelijk voor het brede publiek, met films uit landen als China, Japan, Korea, India, Indonesië, etcetera.

Haar unieke selectie varieert van onafhankelijke filmproducties tot de grote Aziatische blockbusters die nooit eerder in Nederland zijn vertoond. Naast cultuur en entertainment tracht CinemAsia het bestaan en de erkenning van Aziatisch talent op Nederlandse bodem in de spotlights te brengen en een stem te geven.

Programmering
De programmering telt meer dan 40 filmtitels. Hoofdthema van deze editie is The Asian Way, waarbij films worden getoond die duidelijk laten zien dat Azië en ‘Aziaten’ zich niet in één hokje laten stoppen. Terwijl de ‘Aziatische’ cultuur nog steeds als stereotype in beeld wordt gebracht, denk aan de erotisering van de Aziatische vrouw, de Aziatische kok, nerd, martial arts meester, of geisha, is de moderne Aziatische cultuur veel veelzijdiger. Als openingsfilm gaat de blockbuster The Great Magician in Europese première. In deze actiefilm uit Hong Kong van Derek Yee betoveren bekende acteurs als Tony Leung en Zhou Xun het publiek.  Het verhaal gaat over een ‘magician’ die terugkeert naar Beijing om zijn jeugdliefde Liu Yin terug te claimen met zijn bijzondere krachten. Als slotfilm toont CinemAsia de wereldpremière van Arisan! 2, Nia Dinata’s meest recente film. Zij staat bekend als de meest vooruitstrevende vrouwelijke regisseur van Indonesië, vanwege het aanhalen van controversiële onderwerpen. Haar film gaat over de vriendschap tussen vijf uiteenlopende persoonlijkheden die elkaar bijstaan in voor- en tegenspoed.

CinemAsia FilmLab
In het CinemAsia FilmLab krijgen jonge filmmakers de kans om onder begeleiding van professionele coaches een korte film te maken met als thema GenerAsian, die zich richt op Aziatische familieverbanden en de omgang met verschillende generaties. Dit wordt georganiseerd in samenwerking met het Binger Filminstituut en de Nederlandse Film- en Televisieacademie.

“De vorige FilmLab producties waren een groot succes; een aantal bereikten het Nederlands Film Festival en de nationale televisie; ook dit jaar hopen we met de winnaars weer een aantal fantastische films te produceren”, Aldus Doris Yeung, initiatiefneemster van het festival.

Zie voor meer informatie zoals persmap, logo’s, filmposters www.cinemasia.nl (PERS-button in CONTACT)

Bekijk nu alvast de trailers:
The Great Magician
http://www.youtube.com/watch?v=banJYzZdCZg
Arisan! 2 http://www.youtube.com/watch?v=MBIpmmWAayE

De kaartverkoop start eind maart via www.debalie.nl en www.cinemasia.nl

Bron: MVSP