Verslag netwerkborrel 27 februari 2012 ‘Alternatieve financiering: status update’

Naar aanleiding van het evenement dat de NBF samen met de DDG tijdens het IDFA in 2010 organiseerde over crowdfunding, stond de NBF netwerkborrel afgelopen maandag weer in het teken van alternatieve financiering. Aan de hand van een aantal projecten werd er een status update gegeven: welke strategieën zijn wel succesvol en welke minder succesvol gebleken? Lees hier het verslag van de avond.

Marc van Warmerdam kwam spreken over de financiering van de nieuwe film van zijn broer Alex, getiteld ‘Camiel Borgman’. Marc is de producent van het project en zag nooit heil in crowdfunding, totdat er nog een half miljoen euro nodig bleek te zijn om de film van Alex af te ronden. Alle fondsen waren al aangeboord en Marc vroeg zich af: Hoe kun je het publiek verleiden om mee te doen? Naast regisseur is Alex ook beeldend kunstenaar en samen besloten ze het publiek om een bijdrage van 1000 euro per persoon te vragen in ruil voor een prent van Alex. Na een aantal belastingtechnische hobbels over te zijn gegaan, bleek dit idee een schot in de roos. Dankzij mailings en een artikel in het Parool hebben binnen anderhalve week al 85 mensen zich gemeld die graag willen helpen of iets van Alex aan de muur willen. Voor mensen die minder kunnen bijdragen wordt er nu ook een speciaal miniprentje gemaakt.
Meer informatie: http://www.orkater.nl/?p=/Home/Camiel-Borgman/

Eddy Terstall had zich op Cinecrowd gemeld voor een korte film, maar besloot dat het verhaal eigenlijk ook geschikt was voor een lange speelfilm getiteld ‘Deal’. Maar langer betekent ook duurder. Eddy heeft toen in samenwerking met reclamebureau Centercom de TwitFlicks actie opgezet. Iemand die geld gedoneerd had, kon via Twitter een tweet sturen naar Eddy met een idee voor een (mini)filmpje. Voor elke tien euro maakten Eddy en zijn team 10 seconden film gebaseerd op het idee van de donateur. Het initiatief werd enthousiast ontvangen en bleek voor een goed sneeuwbaleffect te zorgen: steeds meer mensen en instanties waren bereid om te helpen, zowel in natura als in harde euro’s.
Eddy pleit ervoor dat de overheid de belastingregels aan moet passen om crowdfunding te vergemakkelijken. De fondsen gaan immers allemaal op slot en crowdfunding wordt gepresenteerd als de toekomst, maar het wordt nog niet gemakkelijker en belastingtechnisch toegankelijker gemaakt.
Meer informatie: http://www.eddystwitflicks.nl/home.html

Vervolgens is Machteld Aardse aan het woord over de documentaire ‘Women of Waalo’ die ze maakt samen met Aida Grovestins. De film gaat over vrouwelijk leiderschap in Senegal en ze volgen Amsatou Sow Sidibe, de eerste vrouwelijke presidentskandidaat voor de verkiezingen van februari 2012. In het project gaan documentaire en animatie hand in hand en Machteld vertelt hoe ze honderden tekeningen heeft gemaakt voor de animaties. Ze besloot om de tekeningen weg te geven in ruil voor een donatie. Eerst stond ze met een kartonnen doos bij haar eigen kunstexposities, maar al snel zijn ze ook digitaal gegaan op Kickstarter, Cinecrowd en Indiegogo. Het blijkt hard werken te zijn, want er worden veel eisen gesteld aan de teksten en wervingsmateriaal dat je op de websites moet plaatsen. Het is echter wel de moeite waard, want op het moment hebben ze al bijna 30.000 euro bij elkaar gesprokkeld. Daarnaast is het leuk om te zien dat er nu al een publiek is te vinden voor het onderwerp van de documentaire.
Op het moment zijn ze al aan het draaien vanwege de verkiezingen die nu plaatsvinden. Dit kan problemen opleveren bij de fondsen die vaak eisen dat er nog niet gedraaid mag zijn. Er zou daarom ook weer eens gekeken moeten worden naar deze constructie en of er andere mogelijkheden zijn.
Meer informatie: http://www.womenofwaalo.com/nl/

Als laatste komen Sanne Peters en Marloes Meuzelaar aan het woord om kort te vertellen over het project dat nog maar net op Cinecrowd online staat, namelijk Queer Amsterdam. Dit wordt een tiendelige fictieserie rondom een groep vrienden die zichzelf als queer identificeren. De jonge makers zijn op zoek naar financiers om eerst een pilot te kunnen maken waarmee ze omroepen willen benaderen.
Meer informatie: http://cinecrowd.nl/details.php?projectUid=ec6cb7c50608538b0c6e8b3f3c282337ecc556d0

Na afloop van de inspirerende presentaties werd er nog gezellig nagepraat tijdens de borrel in het café van LAB111. We kijken terug op een geslaagde avond en hopen iedereen de volgende keer weer te zien!

Interessante websites:

http://cinecrowd.nl/
http://www.indiegogo.com/
http://www.kickstarter.com/

Door: Roddia Rumahloine