Selectie European Fantastic Shorts-Imagine Film Festival

Van een man die een ei legt tot een bizarre liefdesgeschiedenis uit de Amerikaanse Burgeroorlog – geen genre biedt zoveel variatie, én ruimte voor wilde ideeën, als de fantastische korte film. Imagine selecteerde er dit jaar 16, als vanouds verdeeld over twee blokken.

Gratis software, online collectieven, 48HR movie making: de drempel voor aanstormend filmtalent is nog nooit zo laag geweest. De jonge Steven Spielberg had nog een vader met een dure amateurfilmhobby nodig. Wij kunnen gewoon op onze smartphone een filmpje opnemen. Die laagdrempeligheid merken we bij Imagine natuurlijk ook. En dat betekent weer dat er streng geselecteerd moet worden. Want hoewel qua uiterlijk de inzendingen elk jaar mooier en professioneler worden, is het vaak de inhoud waar de schoen wringt. Een schitterend idee is niet genoeg: je moet het ook in de context van een goed verhaal weten te plaatsen. Een man die een ei legt in Hatch: te gek! Maar dan? De Ierse regisseur Damian McCarthy vond een geslaagde ontknoping.

Verder zouden we veel, en vaak ook zeer getalenteerd aanstormend filmtalent op het hart willen drukken: houd het kort. Teveel filmmakers zijn zo verliefd op hun prachtige beelden, dat ze er niet het mes in durven zetten. Maar toch gingen ook wij om voor de 19 lange minuten die het zwarte Zwitserse sprookje Le Lac Noir (Victor Jaquier) duurt, of de 16 atmosferische minuten van het Spaanse The Yellow Ribbon (Carlos Marques Marcet). Als het echt goed is, mag het wel eventjes duren.

De twee Nederlandse bijdragen aan het programma, de animatiefilms Fata Morgana van Frodo Kuipers en Voed Mij van Niels Dekkers, zijn overigens perfect op lengte: 5 minuten elk. Maar Nederlandse animatie is de laatste jaren sowieso tot een sterk merk uitgegroeid, zie ook de speciale aandacht die Imagine tijdens deze editie besteedt aan de Utrechtse animatieproducent Il Luster.

Filmprogramma Blok 1

No Face – Mathilde & Jean-Yves Arnaud
Fata Morgana – Frodo Kuipers
La Victoria de Úrsula – Julio Martí & Nacho Ruipérez
Por qué desaparecieron los dinosaurios? – Esau Dharma & Mar Delgado
The Backwater Gospel – Bo Mathorne
Sudd – Erik Rosenlund
Jump – Julien Regnard
The Yellow Ribbon – Carlos Marques Marcet

Filmprogramma Blok 2

Hatch – Damien McCarthy
Souterrain – Erwin Haecker
Intruso – José Ramon Frias
Akerbeltz, Las Brujas Y El Inquisidor – Cesar Urbina Vitoria
Voed mij – Niels Dekkers
La Détente – Pierre Ducos, Bertrand Bey
Tune for Two – Gunnar Järvstad
Le Lac Noir – Victor Jaquier

Bron: MVSP