Latin American Film Festival focus op Colombia 18 t/m 27 april Utrecht

Het Latin American Film Festival (LAFF) focust in 2012 op Colombia. De nieuwe lichting Colombiaanse filmmakers laat een totaal ander beeld zien van Colombia dan het bekende plaatje van drugs en geweld.

Met subtiele verhalen uit het dagelijkse leven van gewone Colombianen signaleert het LAFF een sterke opkomst van de Colombiaanse cinema. Door nieuwe wetgeving om de filmindustrie te promoten worden er steeds meer, en kwalitatief steeds betere films gemaakt. Op festivals zijn vaker Colombiaanse films te zien, die ook in de prijzen vallen. Een nieuwe generatie filmmakers die opgeleid is in Colombia, Europa en de Verenigde Staten staat op. Het LAFF vertoont het beste uit de hedendaagse Colombiaanse cinema.

L@FF preview tour met Abrir Puertas y Ventanas
Als voorproefje op het festival heeft het LAFF het Argentijnse drama Abrir Puertas y Ventanas geadopteerd. De zussen Marina, Sofía en Violeta wonen in het huis van hun pas overleden grootmoeder door wie ze met veel liefde zijn opgevoed. Nu zij er niet meer is zal het geborgen leven in het familiehuis nooit meer hetzelfde zijn. Als Violeta onverwachts vertrekt, leidt dit tot spanningen tussen de twee achterblijvers. Sterk debuut van de Zwitsers-Argentijnse Millagros Mumenthaler. De film won drie prijzen op het Locarno International Film Festival, waaronder die voor Beste Film en Beste Actrice (María Canale). Abrir Puertas y Ventanas draait vanaf 23 februari in de filmtheaters in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Nijmegen. Vervolgens ook in Arnhem (vanaf 15 maart), Hilversum (vanaf 22 maart), Bussum (vanaf 29 maart), Amersfoort (vanaf 5 april), en Breda en Den Bosch (vanaf 12 april).

Jury Latin Angel Jury Award
Het LAFF sluit af met de prijsuitreiking voor de beste film volgens de vakjury, de beste film volgens de jongerenjury en verschillende publieksprijzen. De vakjury beloont de winnende film met de Latin Angel Jury Award en een geldprijs van € 5000,-. De vakjury bestaat de komende editie uit Latijns-Amerika-correspondent Edwin Koopman, directeur Filmtheater Rialto en curator World Cinema Festival Amsterdam Raymond Walravens, filmmaakster Ita Jansen, universitair docent Latijns-Amerika aan de Universiteit van Wageningen Elisabeth Rasch en filmjournalist Ronald Rovers.

Over LAFF
Het LAFF presenteert jaarlijks ruim zestig van de beste en meest opmerkelijke Latijns-Amerikaanse films en documentaires van het afgelopen jaar. Sinds de jaren negentig is de Latijns-Amerikaanse cinema zich in een hoog tempo aan het ontwikkelen. Er komen voortdurend vernieuwende films uit het continent, die steeds vaker internationale filmprijzen winnen. Het LAFF programmeert films die vaak niet elders in Nederland te zien zijn, Het LAFF toont hiermee de variëteit van het continent en geeft een nieuwe verfrissende kijk op de cinematografische ontwikkelingen in Latijns-Amerika.

Het LAFF presenteert in 2012 een uitgebreid educatieprogramma, gratis openluchtvoorstellingen op zonne-energie in Utrechtse buurten, speciale aandacht voor Colombia en een verdiepingsprogramma met lezingen, debatten en masterclasses in samenwerking met verschillende universiteiten en hogescholen. Het campagnebeeld voor 2012 is geïnspireerd op de Colombiaanse vlag. Het LAFF sluit op 27 april 2012 af met een spetterend slotfeest in Tivoli de Helling. De achtste editie van het festival vindt plaats in het Utrechtse Louis Hartlooper Complex.

Bron: LAFF