Nederlandse premières op Food Film Festival

Vier internationale documentaires beleven hun Nederlandse première op het Food Film Festival. Openingsfilm Mugaritz B.S.O., A Matter of Taste, Jiro Dreams of Sushi en The Chocolate Farmer zullen voor het eerst op Hollandse bodem te zien zijn.

Verder vertoont het festival dit jaar een uitgebreidere selectie korte films: in speciale programma’s en voorafgaand aan bijpassende films. Ook onder de korte films bevinden zich Nederlandse premières: Homemade, Asparragos, Blue Sky Dark Bread en Bubblegum. De Nederlandse korte film Café Bern gaat tijdens het festival in wereldpremière.

Het Food Film Festival brengt de liefde voor gezond, eerlijk en goed eten onder de aandacht en stelt met een breed programma actuele voedselvraagstukken aan de kaak. Het Food Film Festival is een initiatief de Youth Food Movement (YFM).

Nederlandse premières: documentaires
Hoe klinkt eten? In openingsfilm Mugaritz B.S.O. beginnen de Baskische twee-sterrenchef Andoni Aduriz van restaurant Mugaritz en muzikant en filmmaker Felipe Ugarte een bijzonder muzikaal-culinair project. De prachtig gefilmde, uiterlijk vaak misleidende gerechten smelten samen met de ‘soundtrack’ van Ugarte.

A Matter of Taste volgt het spannende verhaal van Paul Liebrandt’s weg naar de top van de New Yorkse haute cuisine. Op vierentwintigjarige leeftijd was hij de jongste chef ooit die drie sterren kreeg van The New York Times.

Jiro Dreams of Sushi. De vijfentachtigjarige Jiro Ono maakt al vijfenveertig jaar lang sushi in zijn restaurant met slechts tien zitplaatsen in een Tokyo’s metrostation. Met typisch Japanse, nietsontziende toewijding maken hij en zijn team er volgens Michelin driesterrenwaardige sushi.

The Chocolate Farmer laat zien hoe de kleine cacaoboer Eladio Pop zich tijdens zijn werk diep in de jungle van Belize één vormt met de natuur. Pop produceert cacao op de manier waarop zijn voorvaderen, de Maya’s dat deden en slaat met verbazing de grootschalige sojaplantage van zijn buren gade.

Nederlandse premières: korte films

Café Bern Het geheim van Heli (‘von Copter’) vertelt het verhaal van Helmut Winzeler, een Zwitserse kernfysicus die in 1978 het onderzoek naar elementaire deeltjes liet voor wat het was en zelf een cafeetje op de Nieuwmarkt in Amsterdam opende. Tot op de dag van vandaag zit het café elke dag van de week stampvol. Café Bern is onderdeel van het korte film programma Do It Yourself! en gaat tijdens het Food Film Festival in wereldpremière.

In de Belgische animatiefilm Homemade stuit hoofdfiguur Bernadette op een vreemde verrassing. In haar keukenkastjes blijken geen gewone kookspullen te zitten, maar acht volwassen mannen. Ze maken samen op onorthodoxe manier een paar gerechten klaar. Onderdeel van het korte film programma FFF Shorts.

De korte documentaire Blue Sky, Dark Bread schetst een haast hypnotiserend beeld van het samenspel tussen mens, dier en natuur in het Russische oogstseizoen. Onderdeel van het korte film programma FFF Shorts.

Hoofdrolspeler Samuel uit de Amerikaanse korte film Bubblegum doet er alles aan om lekker kauwgom te kauwen, terwijl zijn moeder liever een gezonde maaltijd kookt. Onderdeel van het korte film programma FFF Shorts.

Asparragos is een korte documentaire over Peruaanse aspergeteelt. Als je buiten het seizoen asperges koopt, heb je goede kans dat die uit Peru komen. Peruanen zelf houden helemaal niet van asperges en van het oogstproces worden zij nog minder vrolijk. Voorafgaand aan de film een vraag- en antwoordsessie met filmmaakster Laura Zuallaert. Asparragos wordt vertoont voorafgaand aan de film Seeds of Hunger.

Vraag- en antwoordsessies met filmmakers

Naast Asparragos zijn er meer vraag- en antwoordsessie tijdens het Food Film Festival. Voorafgaand aan de documentaire De Aardappeleters zijn leden van de familie Gillisse aanwezig voor een vraag- en antwoordsessie op zaterdag 17 maart.

Filmmaker Manu Coeman van de documentaire LoveMEATender is op zaterdag 17 maart aanwezig voor een vraag- en antwoordsessie.

Voor de vertoning van Raising Resistance op zaterdag 17 maart beantwoordt filmmaker David Bernet vragen rond zijn documentaire over de effecten van grootschalige sojateelt. Bernet is tevens gast tijdens de talkshow FFF LIVE op het Food Film Festival die ook op zaterdagavond plaats vindt.

Festivalprogramma en tickets
In totaal vertoont het Food Film Festival meer dan twintig speelfilms, documentaires en korte films over eten. Verder biedt het programma kunst- en design, voedseldebatten, kookworkshops, een ambachtelijke markt, muziek, een kinderprogramma, een festivalshop en een eigen restaurant.

Meer informatie en het volledige festivalprogramma staat op: www.foodfilmfestival.nl. Kaarten zijn vanaf 27 februari online verkrijgbaar.

De Youth Food Movement
De Youth Food Movement (YFM) is een jongerennetwerk dat kennis verspreidt en actie voert onder Nederlandse jongeren ter promotie van een good, clean & fair voedselsysteem. Dat houdt in dat ons voedsel in de toekomst milieuvriendelijk geproduceerd wordt, voor een eerlijke prijs verhandeld wordt en bovenal lekker en gezond is. Het netwerk bestaat uit jonge consumenten, chefs, boeren, producenten, studenten en beleidsmakers. YFM Nederland is opgericht in 2009 gebaseerd op de principes van Slow Food en maakt onderdeel uit van de gelijknamige internationale beweging.

Het Food Film Festival wordt mede mogelijk gemaakt door onder meer: de Rabobank, Oxfam Novib en foodmagazine Delicious.

Bron: Food Film Festival