Platform EU1 gelanceerd

Vanaf vandaag kan het Nederlandse publiek zelf meebeslissen welke series, films, documentaires en shows worden gemaakt. Op de nieuwe zender en online platform EU1.tv tonen professionele film- en televisiemakers hun ideeën voor nieuwe programma’s aan het Nederlandse publiek.

De kijker kan deze plannen steunen door te delen via social media en financieel door middel van crowdfunding. Naast nieuwe ideeën kan een maker ook direct werk op EU1 zetten om deze gratis of betaald aan te bieden.

Makers die voldoende budget hebben weten te genereren, produceren hun project om deze vervolgens uit te zenden via EU1. Op de website en in de huiskamer, on demand op televisie, via founding partners UPC (kanaal 121) en Ziggo.

‘Veel leuke ideeën kunnen in het huidige bestel niet gemaakt of uitgezonden worden. Vanwege te weinig ruimte op de bestaande televisiekanalen of gebrek aan financiële middelen. De kijker moet maar zien wat hij krijgt voorgeschoteld.

Daarnaast is er veel discussie over de rechten op audiovisuele content en piraterij en wordt de culturele sector door de politiek opgeroepen om meer te gaan ondernemen. Vanuit een gezonde frustratie wilden we hiervoor een oplossing bedenken,’ aldus acteur Waldemar Torenstra, één van de initiatiefnemers van EU1.

EU1 start nu met voornamelijk programma ideeën (pitches) van Tamar van den Dop, Sylvia Hoeks, Susan Visser, Tijn Docter, Leo Blokhuis, Ricky Koole, Tygo Gernandt, Tim Murck, Henry van Loon en Cas Jansen.