Nieuwe Europese Jeugdfilm Award

Vanwege het 25-jarig jubileum van de European Film Awards lanceren de European Film Academy en EFA Productions een nieuwe award voor een jeugdfilm: De European Film Academy Young Audience Award.

Op de Young Audience Film Day, die op zondag 10 juni tegelijkertijd  in Amsterdam, Belgrado, Copenhagen, Erfurt, Stockholm en Turijn plaatsvindt, zullen drie door  EFA genomineerde films aan een jong publiek (10 – 13 jaar) vertoond worden.  Als jury zullen de jonge bezoekers de uiteindelijke winnaar aanwijzen. In Erfurt zal de Award dezelfde dag gepresenteerd worden.

Het initiatief gaat van start met de volgende partners:
EYE Film Instituut Nederland (Amsterdam, Nederland), Film Center Servië (Belgrado, Servië), Danish Film Institute (Copenhagen, Denemarken), Deutsche Kindermedienstiftung Goldener Spatz (Erfurt, Duitsland), Swedish Film Institute (Stockholm, Zweden) en Museo Nazionale del Cinema (Turijn, Italië).

Sandra den Hamer, directeur/bestuurder EYE: “Deze nieuwe Europese Jeugdfilm-prijs onderstreept het belang dat EYE hecht aan het stimuleren van jongeren om in contact te komen met de Europese arthouse cinema. Dit doet de educatieve afdeling van EYE al jaren op nationaal niveau door middel van initiatieven als de MovieSquad juries op festivals als het IFFR, het IDFA, Cinekid en het Nederlands Filmfestival. We zijn zeer verheugd op deze samenwerking met de EFA en collega instellingen uit Europa.”

EFA Chariman Yves Marmion:
“Het is al heel lang onze wens om ook de jongeren bij de European Film Awards te betrekken. In de komende jaren zijn zij het publiek waar de Europese film het van moet hebben. Met dank aan de bijdrage van Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) en in samenwerking met grote nationale partners kunnen we nu deze award op de juiste wijze lanceren. In het komende jaar hopen we het netwerk met meer landen te kunnen uitbreiden.“

Uitgebreide informatie over de drie films die op 10 juni gelijktijdig in zes Europese steden vertoond worden, zal voor de jonge filmliefhebbers (en hun ouders en onderwijzers) te lezen zijn op www.europeanfilmawards.eu

De European Film Academy Young Audience Award wordt georganiseerd en gepresenteerd  door de European Film Academy en EFA Productions met de steun van Mitteldeutsche Medienförderung (MDM). De nationale Young Audience Film Day  wordt georganiseerd  met de inzet van de respectievelijke partners; in Nederland EYE Film Instituut Nederland.

Bron: MVSP