15e Holland Animation Film Festival

Op woensdag 28 maart 2012 gaat in Utrecht het vijftiende Holland Animation Film Festival (HAFF) van start. Vijf dagen lang louter animatiehoogtepunten in de Utrechtse binnenstad.

Van autonoom tot commercieel, van handwerk tot 3D-animatie, het is allemaal te zien op het grootste animatiefilmfestival van Nederland. Het HAFF organiseert internationale competities voor lange en korte animatiefilms en animatiefilms voor internet op HAFFTube. Er is een Europese competitie voor studentenfilms en een competitie voor de Publieksprijs voor de beste Nederlandse animatie.

Holland Animation Film Festival (HAFF) in Utrecht is een internationaal festival voor animatiefilm. Het is een ontmoetingsplaats en inspiratiebron voor iedereen met passie voor animatie: zowel animatie- en gameprofessionals, aankomend talent en (animatie)filmliefhebbers van alle leeftijden. HAFF besteedt aandacht aan de nieuwste ontwikkelingen, vertoont thematische programma’s en retrospectieven en heeft talkshows, masterclasses, lezingen en een educatief programma. Het festival heeft internationale competities voor features, korte films, opdrachtfilms en webanimaties,  een competitie voor Europese studentenfilms en een publieksprijs voor de beste Nederlandse animatiefilm.

Hoogtepunten
Hoogtepunten van het festival zijn het hoofdprogramma Cutting Edge, met aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen op animatiegebied en de competities. Ook dit jaar zal HAFF daarbij het toneel zijn van verschillende wereldpremières, zoals Double Fikret van Haiyang Wang (China, 1982). Speciale aandacht in 2012 krijgen games, net als eigenzinnige animatiefilmmakers uit China. Op 30 maart vindt i.s.m. HAFF in de Janskerk de KunstStripBeurs plaats.

Eerste selectie bekend – Competition Shorts
De selectie voor de Competition Shorts is inmiddels klaar. Uit het ruime aanbod van meer dan 800 korte films die animatiefilmmakers wereldwijd inzonden, koos de selectiecommissie 47 films. Dat varieert van reeds bekroonde films als A Morning Stroll (BAFTA 2012) van Grant Orchard en The Monster of Nix van Rosto tot Double Fikret van de Chinese beeldend kunstenaar en animatiefilmmaker Haiyang Wang. De film beleeft op HAFF 2012 zijn wereldpremière. www.haff.nl/nl/programma/competities-haff-2012/selectie-shorts

Leader
HAFF staat bekend om de verrassende en kwalitatief hoogstaande leader. Vinex Productions, bestaande uit Sjeng Schupp en Michiel van Dijk, legden dit jaar de lat weer hoger in een animatie met een operazangeres, waarin een hond een bijzondere rol speelt. Letterlijk: in de zangeres. Vinex Productions kreeg bekendheid door hun voorstellingen genaamd Kijkshock, waarin een vijfkoppige band de films van het duo live begeleidt. De leader is te zien op het eigen Youtube-kanaal van HAFF.
www.youtube.com/HAFFTube

Bron: MVSP