CineCrowd viert een succesvol jaar filmfinanciering

CineCrowd, het online platform waar filmmakers en filmliefhebbers samen films produceren, heeft sinds haar start een jaar geleden 17 films succesvol gefinancierd, waaronder 2 speelfilms en 5 documentaires.  Hiermee lijkt crowdfunding definitief een plek te hebben verovert in de Nederlandse filmwereld.

“Het leek ons logisch om een platform te creëren waar merken, fondsen en het publiek samenkomen om films te financieren”, aldus Roel van de Weijer, een van de oprichters van CineCrowd, “Echter, we zijn verrast door het succes, crowdfunding, het publiek betrekken bij de financiering, heeft sindsdien een enorme vlucht genomen.”

Startende, maar ook professionele filmmakers als Eddy Terstall en Heddy Honigmann,, hebben met behulp van het platform hun films gefinancierd. De korte film DEAL van Terstall  werd door middel van een unieke crowdfund campagne uiteindelijk een lange speelfilm, geschoten in Barcelona. Van het eerste idee tot de laatste draaidag duurde 6 maande, ongekend snel in de Nederlandse filmwereld.

Op Cinecrowd.nl kunnen filmmakers hun filmidee presenteren en krijgt het publiek de gelegenheid projecten financieel te steunen. Afhankelijk van de donatie krijgt de filmliefhebber een beloning, bijvoorbeeld een dvd van de film, kaartjes voor een filmfestival of een bezoek aan de set. De films worden vertoond tijdens filmfestivals door heel Europa.  Midden 2012 worden de servies uitgebreid en worden investeerders ook de mogelijkheid geboden om in de eventuele winst van een speelfilm te delen.

Bron: persbericht CineCrowd