Boek THE DUTCH TOUCH over visie en passie voor jeugdfilms in Nederland

EYE International presenteert tijdens de Berlinale 2012 het boek The Dutch Touch over visie en passie voor jeugdfilms in Nederland.

Al jaren zijn Nederlandse jeugdfilms ook succesvol buiten de Nederlandse landsgrenzen, zowel op festivals als op internationale markten. Zo succesvol dat de Nederlandse jeugdfilm een zeer belangrijk exportproduct is geworden en inmiddels zelfs een merk genoemd kan worden.

Dit werd onlangs weer bevestigd met de selectie van maar liefst 3 jeugdspeelfilms voor Generation, het jeugdprogramma van het prestigieuze Internationaal Filmfestival van Berlijn: PATATJE OORLOG van Nicole van Kilsdonk, KAUWBOY van Boudewijn Koole en SNACKBAR van Meral Uslu. Daarnaast zijn ook 3 korte films geselecteerd: BROER van Sacha Polak, PAPA’S TANGO van Michiel van Jaarsveld en HAZENPAD van Lotte van Elsacker.

EYE International vroeg daarom de schrijvers van boek Van Abeltje tot  Zoop, over het succes van de Nederlandse jeugdfilm dat in oktober 2011 verscheen, een publicatie te maken voor het  internationale filmpubliek. Geïnspireerd door de research en interviews die zij deden voor hun Nederlandse boek, schreven Esther Schmidt en Sabine Veenendaal The Dutch Touch; Vision and passion for children’s films in the Netherlands.

Het boek beschrijft het ontstaan van de jeugdfilmsector in Nederland en de daarbij behorende  pioniers, en belicht middels een aantal achtergrondverhalen belangrijke gebeurtenissen, baanbrekende films en opmerkelijke  filmprofessionals. Deze zijn aangevuld met een overzicht van alle jeugdspeelfilms die gemaakt zijn sinds 1989, het jaar waarin Ben Sombogaart de film MIJN VADER WOONT IN RIO maakte, een film die gezien wordt als turning point in de filmsector, zowel nationaal als internationaal.

Met het boek hoop EYE International de Nederlandse jeugdfilm nog beter onder de aandacht te krijgen van de internationale filmwereld.

The Dutch Touch; Vision and passion for children’s films in the Netherlands
ISBN: 9789074583213 / Aantal pagina’s: 128 / Prijs: €20.

Bron: EYE