De NBF zit vol verrassingen. al 60 jaar!

Het nieuwe jaar, het openen van EYE, de toename van Nederlandse films en het bestaan van de NBF dat zich al 60 jaar voor filmmakers, crew en cast in Nederland inzet. Het zijn redenen voor een klein feestje, en dus voor een gezellige borrel!

Ruim 400 NBF-tasjes sieren de trap van Lab111, aan de Arie Biemondtstraat in Amsterdam. De goodie-bags zijn gevuld met films, foldertjes en meer kleine verassingen, want wie jarig is trakteert! En zo ook de NBF op de jaarlijkse Nieuwjaarsborrel.
Gestaag druppelen de gasten één voor één, of in groepen binnen. Met veel enthousiasme heet het personeel van de NBF ze welkom bij de deur, om ze daarna naar de garderobe en bar te verwijzen. Opwarmen gebeurt dan ook met een glaasje
wijn, en zonder jas. Want feesten doe je natuurlijk in stijl. Deze avond is de oude, de nieuwe, en zelfs de oudste generatie filmmakers, crew en cast aanwezig. De zaal van Lab111 is dan ook al snel gevuld, waardoor die als een ton uit zijn
voegen lijkt te gaan barsten.

Dit jaar doen er 13 organisaties mee aan de Nieuwjaarsborrel van vakbonden, netwerkorganisaties en
dergelijke op het gebied van film en televisie. Tijdens de borrel van 2011 waren dat er nog 11. “In deze tijden van crisis kun je maar betere samenwerken!” aldus Hans Bosscher over de toename van de 2 andere verenigingen. Na het korte welkom volgt een korte stilte voor het overlijden van een film/theater/televisie-grootheid; Piet Römer. Ondanks deze droeve gebeurtenis
is er veel te vieren. In 2012 opent EYE zijn (nieuwe) deuren, de NBF bestaat 60 jaar en ondanks de bezuinigingen komen er steeds meer films. “De NBF is één jaar jonger dan de Nederlandse tv, en ze bestaan nog steeds!” En wie jarig is trakteert! Daarom geeft de NBF aan alle HBO-studenten op het gebied van film/televisie opleidingen een jaar gratis lidmaatschap!

Dan stapt Waldemar Torenstra op het podium, hij zal de door Jean van der Velde geschreven Nieuwjaarsspeech gaan voorlezen. “Moeten jullie niet werken? Of skiën? Of drinken op de Bahamas?” Torenstra kijkt gemaakt streng de zaal door. Dan schraapt hij zijn keel en begint met vuur te spreken.

“Wat een enorme tegenvaller! Ik snap er niets van, zoveel mensen hier! Na al die berichten in kranten, op radio en tv: dat 2011 zo’n succes jaar voor de Nederlandse film was! dat in 2011 miljoenen mensen Nederlands drama op televisie naar grote kijkcijferhoogtes stuwden. Dat zelfs meer dan de helft van de best verkochte boeken van 2011 Nederlandse boeken zijn! Ik had mij deze toespraak heel anders voorgesteld. De kortste Nieuwjaarstoespraak voor een handjevol mensen: ‘Gelukkig Nieuwjaar. Leuk dat jullie 5 minuutjes vrij konden maken. En nu weer lekker snel aan het werk! Doei!”

En zo werkt Torenstra zichzelf door twee volle A4tjes heen. De zaal lacht, joelt, applaudisseert. Van der Velde had waarschijnlijk de grootste plezier bij het schrijven van het stuk, want de zaal amuseert zich kostelijk. Maar aan alle humor komt natuurlijk een einde, en Torenstra maakt plaats voor de (net zo verrassende) NBF-commercial. En daarna? Daarna is het natuurlijk gewoon tijd voor drank en snacks!