Food Film Festival presenteert groter programma 2012

Vandaag onthult het Food Film Festival een uitgebreider programma voor haar tweede editie op 16, 17 en 18 maart in Studio/K in Amsterdam. Dit jaar worden er meer dan twintig nieuwe foodfilms en documentaires vertoond, waaronder twee Nederlandse premières en twee shorts programma’s.

Er zijn meer kookworkshops met bekende sterrenchefs. Verder zijn er nieuwe voedseldebatten, een kunst- en designprogramma en is er een grotere ambachtelijke markt. Internationale voedseldeskundige Tim Lang sluit het festival af.

Het Food Film Festival deelt de liefde voor goed eten en stelt actuele voedselvraagstukken aan de kaak. Het volledige festivalprogramma is te vinden op www.foodfilmfestival.nl. Tickets zijn vanaf 27 februari online verkrijgbaar. Het Food Film Festival is een initiatief van de Youth Food Movement.

Nederlandse premières op Food Film Festival 2012
In de openingsfilm Mugaritz BSO smelten de gerechten van sterrenchef Andoni Luis Aduriz samen met speciaal gecomponeerde muziek. Mugaritz BSO en A Matter of Taste beleven hun Nederlandse première op het festival. Verder draaien onder meer De Aardappeleters, Jiro Dreams of Sushi, LoveMEATender, Alamar en Lemon Tree. In het short programma Do It Yourself! komen films aan bod waarin mensen het heft in eigen handen nemen en zelf de toekomst van hun voedsel bepalen.

Exclusieve kookworkshops met bijzondere chefs
Vorig jaar waren de op de films geïnspireerde kookworkshops binnen twee uur uitverkocht, daarom worden er dit jaar meer georganiseerd. Zo is er een workshop Sterren koken met Ricardo van Ede, de patisserieworkshop Sweat Dreams met Hidde de Brabander en Indiaas koken tijdens Mumbai Dabawalla met Jean Beddington. Ook zijn er FFF-basics: workshops rond basisvaardigheden als broodbakken en wecken & inmaken. Alain Caron van het televisieprogramma Masterchef presenteert de K’EET Quiz voor kinderen. Volgens de organisatie van het festival begint een beter voedselsysteem met bewustwording over de herkomst en bereiding van eten.

Nieuwe voedseldebatten en evenementen
Stedelingen en boeren ontmoeten elkaar in Het Grote LANDBOUW debat, jonge voedselstrijders presenteren zich tijdens #FoodForChange en alle smaken van het festival komen voorbij in de talkshow FFF Live! met onder meer Louise Fresco.

Het nieuwe kunst- en designprogramma Peas of Art laat vernieuwende en maatschappij kritische ontwerpen zien. In de FFF-shop is een select aantal exclusieve items te koop. En in de Java boekwinkel interviewt Teun van de Keuken prijswinnend kookboekschrijfster Yvette van Boven, waar tevens een speciale (kook)boekselectie beschikbaar is.

De ambachtelijke markt staat er twee dagen in plaats van een. De jonge top-chef Joris Bijdendijk heeft evenals vorig jaar de leiding over het restaurant, waar naast lunch en diner dit jaar ook ontbijt geserveerd wordt. Live muziek is er van Koffie, Coco Bongo and the Bonfire Ranch of Love en Silver. DJ’s draaien ’s avonds op Club Sandwich en Het Schuurfeest.

Over de Youth Food Movement
De Youth Food Movement (YFM) is een jongerennetwerk dat kennis verspreidt en actie voert onder Nederlandse jongeren ter promotie van een good, clean & fair voedselsysteem. Dat houdt in dat ons voedsel in de toekomst milieuvriendelijk geproduceerd wordt, voor een eerlijke prijs verhandeld wordt en bovenal lekker en gezond is. Het netwerk bestaat uit jonge consumenten, chefs, boeren, producenten, studenten en beleidsmakers. YFM Nederland is opgericht in 2009 op de principes van Slow Food en maakt onderdeel uit van de gelijknamige internationale beweging.

Het Food Film Festival wordt mede mogelijk gemaakt door onder meer: de Rabobank, Oxfam Novib en foodmagazine Delicious.

Bron: Food Film Festival