DE HEL VAN ’63 – Best bekeken film in 7 jaar tijd

De film DE HEL VAN ’63 van regisseur Steven de Jong, waarin tijdens de elfstedentocht van 1963 dramatische, hilarische en heroïsche gebeurtenissen elkaar afwisselen, heeft  gisteravond op televisie een recordaantal kijkers getrokken. Bijna 2 miljoen mensen zagen de film.

Het is daarmee de best bekeken film op televisie in 7 jaar tijd. Het was tevens het op een na best bekeken TV-programma. Alleen het interview dat Linda de Mol had met Maxima en Willem-Alexander trok gisteren meer bezoekers. Het record aantal kijkers is des te opmerkelijker, omdat pas dinsdag 31 januari, mede door het winterse weer, werd besloten om de film een dag later uit te zenden.

Ook in de bioscoop was DE HEL VAN ‘63 een succes. Op 17 december 2009 ging de film in meer dan 80 bioscopen in première, waarna de film bijna 400.000 bezoekers trok.

De  opnamen voor de film vonden plaats in een bitterkoud Lapland en Letland met metersdik ijs. Diverse Friese steden zoals Dokkum, Harlingen, Hindeloopen, Sloten en Sneek veranderden in authentieke jaren ’60 locaties met bevroren grachten en pakken sneeuw.

De film is geregisseerd door Steven de Jong (Kameleon-films, De Scheepsjongens van Bontekoe), naar een scenario dat mede gebaseerd is op de ervaringen van schaatscoach Henk Gemser.

Cast
De hoofdrollen worden vertolkt door Chava voor in ’t Holt (verpleegkundige Annemiek; De Storm, Happy End, gastrollen in TV-series Flikken Maastricht, Shouf Shouf, De Co-assistent), Chris Zegers (arbeider Kees Bartels, Liever Verliefd, Kameleon 2, De Scheepsjongens van Bontekoe), Lourens van den Akker (boerenzoon Sjoerd Lelkama; geboren en getogen Fries, zeer goede schaatser, toneelschool Maastricht, Dankert en Dankert) en Cas Jansen (soldaat Henk Brenninkmeier; Vet hard, Lek). Chantal Janzen speelt de hoogzwangere Dieuwke, de vrouw van Kees (Chris Zegers). Daarnaast brengt Willeke van Ammelrooy Will, de moeder van Dieuwke, tot leven. Dirk Zeelenberg speelt een journalist van een groot dagblad. Onder druk van de media ging de tocht der tochten alsnog door hoewel het onverantwoord was. Rense Westra is voorzitter Ritsma van de Vereniging De Friesche Elf Steden, terwijl … En zijn rollen weggelegd voor Tim Douwsma (Melle; bekend van So you Wannabe a popstar), Cees Geel (sergeant korporaal Hoeks), Lottie Hellingman, Peggy Vrijens, Pierre Bokma en Peter Tuinman.
Tevens maken de helden van toen hun opwachting : Reinier Paping, die de Elfstedentocht in 1963 won, Jan Uitham die als tweede over de eindstreep kwam, en Jeen van den Berg die als nummer drie geschiedenis zou schrijven.

Korte inhoud
Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese  Elfstedencomité, onder druk van de media,  met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die aan de start verschijnen bevinden zich soldaat Henk Brenninkmeier (Cas Jansen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Bartels (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in ’t Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Elfstedentocht van 18 januari 1963
De dag begint rampzalig. Het vriest ruim 18 graden maar door de sterke oostenwind is de gevoelstemperatuur nog vele malen kouder.  ’s Ochtends vroeg, in de duisternis, zijn de scheuren in het ijs nauwelijks te zien en vallen de eerste gewonden. De komst van koningin Juliana en prinses Beatrix maakt het staken van de tocht onmogelijk, ondanks het enorme aantal uitvallers. Slechts een op de honderd schaatsers behaalt de eindstreep. De grote winnaar wordt Reinier Paping. Met zijn overwinning schrijft hij schaatsgeschiedenis.  Van de 568 wedstrijdrijders weten er slechts 57 binnen de vereiste twee uur na de winnaar binnen te komen. Door het ijskoude weer, de hevige sneeuwstormen en het slechte zicht zullen van de 9294 tourrijders slechts 69 deelnemers het felbegeerde Elfstedenkruisje in ontvangst nemen.

De titelsong De hel foarby is van de succesvolle popgroep De Kast met Syb van der Ploeg.

De makers
Regisseur / producent  Steven de Jong is actief als producent, regisseur, acteur en scenarioschrijver. Hij boekte successen met diverse films waaronder de Kameleon-films, die in 2003 en in 2005 de bestbezochte Nederlandse bioscoopfilms waren, De Scheepsjongens van Bontekoe, de films met Snuf de Hond in de hoofdrol en de voor twee Gouden Kalveren genomineerde film De Fûke. Maar ook was hij regisseur van o.a. het succesvolle Westenwind en van afleveringen van GTST, Onderweg naar Morgen en de advocatenserie Dankert & Dankert. Als acteur was hij o.a. te zien in diverse afleveringen van de TV-serie Spijkerhoek.

Producent Klaas de Jong is al jarenlang werkzaam in de entertainmentbranche. Tal van projecten van grote artiesten heeft hij commercieel begeleid. Samen met Steven de Jong was hij producent van beide Kameleon-films en van de film De Scheepsjongens van Bontekoe.

Het scenario, dat mede is gebaseerd op de ervaringen van schaatscoach Henk Gemser, die in 1963 als een van de weinigen de tocht volbracht, is van Jean Ummels, Maarten Lebens en Steven de Jong. Achter de camera stond François Perrier, bekend van o.a. Spion van Oranje, Simon, Flirt en de De Schippers van de Kameleon en in de US als steadicam operator van  The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor,  Outlander en The Covenant. Co-producent: KRO Televisie.

Bron: persbericht MVSP