Verslag NetwerkBorrel voor Film en tv (NBF) van maandag 30 januari 2012

Op maandag 30 januari vond de eerste NetwerkBorrel voor Film en tv (NBF) plaats in SMART Project Space en LAB111 in Amsterdam-West, met dit keer als thema ‘Online platforms voor makers’. Lees hier het verslag van de avond.

Het internet is een groot onderdeel geworden van het hedendaagse film kijken, maar ook bij het film maken kan het web steeds meer van belang zijn. Crowdfunding projecten schieten als online paddenstoelen uit de digitale grond en bij vertoning via internet hoef je niet alleen meer aan YouTube te denken.

De NBF nodigde drie sprekers uit die allen iets kwamen vertellen over recente online film platform initiatieven, waarbij niet alleen naamsbekendheid en vertoning van een project centraal staan, maar waar vaak ook aandacht is voor de financiering van een project en een vergoeding voor de maker. Zo’n 65 geïnteresseerden kwamen maandagavond naar SMART Project Space om deze presentaties bij te wonen, waardoor het gezellig druk was in de zaal.

Allereerst was Loes Nieuwdorp aan het woord om over Ximon te vertellen. Dit is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het doel van Ximon is om alle Nederlandse speelfilms, documentaires, televisieseries en korte films opnemen in de catalogus. Maar Loes sprak ook over het praktische gebruik van Ximon en hoe makers hun werken kunnen aanmelden via de website. Ximon heeft verschillende betaalmogelijkheden voor het bekijken van films en streeft er naar om via de CBO’s (Collectieve Beheersorganisaties, zoals SEKAM, VEVAM en LIRA) geld naar makers terug te laten vloeien. Meer informatie is te vinden op www.ximon.nl.

Vervolgens was Marko van Kampen aan het woord over EU1. Samen met Waldemar Torentra en Ruben Nicolai heeft hij ‘uit frustratie met Hilversum’ EU1 opgericht. Het moet gemakkelijker worden om goede ideeën te realiseren en om makers aan opdrachtgevers te koppelen. Vandaar dat EU1 een ‘makerskanaal’ wordt: ‘een ‘marktplaats’ waar kijkers, makers, merken en fondsen samen content kunnen pitchen, funden maken en uitzenden.’ Belangrijk is dat ook EU1 een groot deel van de inkomsten terug wil laten komen naar de makers. Op 13 februari 2012 zal EU1 officieel online gaan. Meer informatie is te vinden op http://eu1.tv/.

Vervolgens sprak Melanie de Langen over het door de VPRO en Z@PP opgerichte platform Z@PP Echt Gebeurd. Dit platform is op 16 oktober gelanceerd tijdens de première van Kids & Docs op het Cinekid festival in Amsterdam. Op het platform zijn meer dan 100 jeugddocumentaires verzameld, die ook zeker voor volwassenen interessant zijn. Daarnaast zoekt Z@PP Echt Gebeurd altijd (jonge) makers die hun jeugddocumentaire op het platform willen vertonen. Meer informatie is te vinden op www.zappechtgebeurd.nl.

Ter afsluiting werden er drie korte films – Mixed Bag, or What’s in a Dream… (2008), Voor een dubbeltje… (2009) en Oi’Clowns – Een Hommage aan Federico Fellini (2010) – van regisseur Eric Wobma vertoond. Drie films die op festivals over de hele wereld hebben gedraaid, maar nog niet in Nederland zijn vertoond. Een online platform zoals de hierboven genoemde platformen, zou voor dergelijke Nederlandse producties een springplank kunnen betekenen naar een groter publiek en mogelijk ook inkomsten kunnen genereren die gebruikt kunnen worden voor een nieuw project.

Na afloop werd er nog druk nagepraat in het café van LAB111 waarbij weer nieuwe contacten werden gelegd en veel inspiratie werd opgedaan!

Door: Roddia Rumahloine