Tweede editie remixwedstrijd Celluloid Remix van start

Vandaag lanceren EYE Film Instituut Nederland en Beelden voor de Toekomst Celluloid Remix 2: Found Footage. Dit is de tweede editie van de succesvolle videoremix-wedstrijd met historische fragmenten uit de filmcollectie van EYE.

Professionals en amateurs remixen bijzonder filmmateriaal uit de collectie Bits & Pieces tot nieuwe, korte films met een eigen soundtrack. Een professionele jury beoordeelt de inzendingen. De wedstrijd wordt afgetrapt met een eerste remix, gemaakt door Victor Ponten van creatief bureau Habbekrats.

Het thema van deze tweede editie Celluloid Remix is Found Footage, tevens het thema van de openingstentoonstelling in het nieuwe gebouw van EYE, dat de deuren opent in april 2012. Remixers beschikken over fragmenten uit de collectie Bits & Pieces van EYE. De sluitingsdatum voor het inzenden van nieuwe remixes is 25 april 2012. De winnaars worden in mei in het nieuwe pand van EYE gepresenteerd.

Bits & Pieces
Voor de remixwedstrijd zijn 45 fragmenten geselecteerd uit de collectie Bits & Pieces: een unieke deelcollectie van EYE. Bits & Pieces zijn korte fragmenten, snippers van films die vaak vergeten of verloren zijn. In veel archieven worden deze ‘restjes’ weggegooid: EYE bewaart ze echter en werkt al twintig jaar aan de verzameling ervan. Dankzij Beelden voor de Toekomst is deze collectie nu gedigitaliseerd.

Twee levels
Iedereen kan meedoen aan deze editie van Celluloid Remix. Ervaren remixers kunnen zelf de beschikbare filmfragmenten downloaden en remixen met hun eigen software. Daarnaast is een online mixer beschikbaar: een vernuftige tool om eenvoudig in een paar klikken je eigen remix te maken, direct online. Zo kunnen ook minder ervaren deelnemers meedingen naar de prijzen.

Inspiratie door Habbekrats
Victor Ponten, mede-eigenaar van creatief bureau Habbekrats en regisseur van de film Rabat, trapt Celluloid Remix 2 af: hij maakte als eerste een remix. Zijn aanpak geeft inzicht in de mogelijkheden van werken met historische filmclips en dient ter inspiratie voor alle deelnemers. Daarnaast is Ponten ambassadeur van Celluloid Remix 2 en voorzitter van de jury. Zijn remix, getiteld Hoe de wereld veranderde, is te bekijken op www.celluloidremix.nl.

Prijzenkast
Deelnemers aan Celluloid Remix 2 maken kans op een cheque ter waarde van €750 (pro level) of €500 (online mixer), naar keuze te besteden aan hardware of software. Daarnaast worden de winnende remixen vertoond op het grote doek in het spectaculaire nieuwe EYE-gebouw en krijgen de winnaars een jaar lang gratis toegang tot films in EYE. Bovendien stelt Resolume twee pakketten van VJ-software Resolume Avenue 4 beschikbaar.

Inzenden en jury
De sluitingsdatum voor het inzenden van remixes is 25 april 2012. Alle inzendingen komen onder een Creative Commons-licentie beschikbaar op www.celluloidremix.nl. De inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury met o.a. Victor Ponten en Ernst-Jan Pfauth (blogger en nrc.next-columnist). De winnende remixes worden gepresenteerd tijdens het Celluloid Remix 2 eindevent in EYE in mei 2012.

Ga voor alle informatie en om mee te doen naar www.celluloidremix.nl. Blijf op de hoogte via de Celluloid Remix Facebook-pagina.

Beelden voor de Toekomst
Beelden voor de Toekomst (www.beeldenvoordetoekomst.nl) digitaliseert de audiovisuele geschiedenis van Nederland om deze te redden, te bewaren en toegankelijk te maken voor publiek, onderwijs en creatieve industrie. Celluloid Remix 2: Found Footage wordt binnen Beelden voor de Toekomst gerealiseerd door EYE (www.eyefilm.nl) en Kennisland (www.kennisland.nl). In 2009 vond de eerste editie van Celluloid Remix plaats.

Bron: Filmprikbord