Artikel over jubileum NBF in Spreekbuis

Ter ere van het 60-jarig jubileum van de NBF heeft Spreekbuis een artikel aan de vereniging gewijd.

Lees het artikel hier online: http://spreekbuis.nl/content/2711/NBF_bestaat_60_jaar.html

NBF bestaat 60 jaar

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Film- en televisiemakers (NBF) bestaat 60 jaar. En nog steeds speelt ze een belangrijke rol in de Nederlandse film- en tv-industrie. Een rol die met de geplande bezuinigingen uit Den Haag alleen nog maar groter wordt. ‘Er zijn in onze branche teveel organisaties, net als er teveel omroepen en teveel politieke partijen zijn. Dat is weliswaar heel Nederlands, maar handig is het niet. Het is niet zinvol om met 23 partijen bij de minister te gaan zitten. Daar proberen we heel voorzichtig iets aan te doen.’

Aan het woord is producent en regisseur Hans Bosscher, voorzitter van de NBF. ‘De NBF is bijna net zo oud als televisie zelf’, zegt hij trots. ‘In het begin waren we een vereniging voor alleen maar filmmakers. Maar al na een jaar kwamen de televisiemakers daar bij.’

In die beginjaren draaide het bij de NBF vooral om netwerken’, vult directeur Mardou Jacobs aan. ‘Logisch ook, want internet en sociale media bestonden toen nog niet. Ook was het vooral een vereniging voor mensen die achter de camera werkten. Inmiddels is dat wel veranderd, en wil de NBF een afspiegeling zijn van de audiovisuele sector in de breedste zin van het woord.’

Bosscher: ‘We richten ons tot iedereen die professioneel zijn geld verdient in de film- en televisiewereld: van runners en chauffeurs tot cameramensen en distributeurs, en van producenten en regisseurs tot reclamemakers en gameontwikkelaars. Ook acteurs zijn van harte welkom, maar die zijn in ons ledenbestand nog steeds ondervertegenwoordigd. Dat komt ook doordat zij een sterke, eigen vereniging hebben: ACT.’

Centrale taak

Van branchebrede belangenbehartiging door de NBF is volgens Bosscher en Jacobs vooralsnog geen sprake. ‘Daar hebben de verschillende beroepsgroepen hun eigen verenigingen voor’, aldus Bosscher. Toch ziet de NBF wel degelijk een centrale taak voor zichzelf weggelegd. Bosscher: ‘Er zijn in onze branche teveel organisaties, net als er teveel omroepen en teveel politieke partijen zijn. Dat is weliswaar heel Nederlands, maar handig is het in deze tijden van crisis niet. Het is niet zinvol om met – ik roep maar wat – 23 partijen bij de minister te gaan zitten. Dat wil de minister ook helemaal niet. Daar proberen we heel voorzichtig iets aan te doen.’

Hoe? Door meer samenwerking te zoeken met andere partijen in de sector, aldus Bosscher.

‘We zijn daar al een tijdje mee bezig – het speelde ook al toen de NBF 50 jaar bestond – maar vooral de laatste tijd krijgt het een concretere vorm, bijvoorbeeld door een voorzittersoverleg.’

Het belang van een sterke belangenvereniging is groter dan ooit, aldus Bosscher en Jacobs. Jacobs: ‘Zodat je aan Den Haag kunt laten zien hoe divers de sector is, en dat we niet een linkse hobby zijn.’ ‘In landen met een Unioncultuur, zoals de VS, Duitsland en Groot-Brittannië kunnen kunnen onze collega’s een vuist maken’, vult Bosscher aan. ‘Dat kunnen wij hier in Nederland niet.’

Beiden vinden dat de solidariteit onder film- en tv-makers relatief klein is. ‘Maar omroepen en de grote producenten werken dat in de hand’, vind Bosscher, ‘onder andere door prijsafspraken te maken. En als je moet kiezen tussen geen werk of werken tegen een lager tarief… de hypotheek moet toch worden betaald.’

Bovendien lijkt de sector zich niet goed bewust van wat er boven z’n hoofd hangt. Jacobs: ‘Op zichzelf is dat niet zo raar, want de echte klap valt pas in 2013. Die valt dan vooral bij de arrivee’s, omdat die het duurst zijn.’ Bosscher: ‘Natuurlijk kun je ook werken met jonkies voor de helft van de prijs. Maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit.’

Voordelen

Genoeg redenen dus – als je werkzaam bent in de audiovisuele industrie – om lid te worden van de NBF. Jacobs: ‘Zoals gezegd, speelt netwerken niet meer zo’n rol. Maar er zijn veel andere voordelen aan het lidmaatschap verbonden. Leden profiteren onder andere van collectieve kortingen op particuliere en zakelijke verzekeringen, van kortingen op workshops die door de NBF worden georganiseerd en van gratis advies en korting bij verschillende entertainmentadvocaten. Verder organiseert de NBF een fiscaal/financieel spreekuur ‘Geld in Beeld’ en biedt voordelige tariefpakketten bij een betrouwbaar boekhoudkundig bureau. Ook ontvangen leden een wekelijkse NBF nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de Nederlandse film- en televisiewereld en de jaarlijkse NBF-gids met alle actuele contactgegevens en uitgebreide informatie over de audiovisuele sector.’

Leuk

Maar, zegt Bosscher, lid worden van de NBF is vooral ook leuk. ‘We organiseren regelmatig themamiddagen of -avonden en tijdens festivals als het Go Short festival, het NFF en IDFA verzorgen we een inhoudelijk programma.’ Dat lijkt een toenemend aantal mensen in de sector zich te realiseren. Bosscher: ‘De ledenaantallen stijgen langzaam. Dat is een kentering die zich sinds twee jaar voordoet. De komende tijd is het voor ons belangrijk om jongeren voor de NBF te interesseren. Zo zijn we van plan om studenten – in samenwerking met hun opleiding – een jaarlidmaatschap aan te bieden. Met name voor jongeren wordt het in deze tijden steeds meer noodzakelijk om zich bezig te houden met praktische zaken, zoals als een pensioenregeling. De NBF kan ze daar bij helpen.’

Marc Notebomer

Voor meer informatie: www.nbf.nl