Winnaars Golden Globes

Het waren de gedoodverfde favorieten die vannacht met de eer gingen strijken bij de 69ste uitreiking van de Golden Globes, de prestigieuze onderscheiding voor film en televisie.

Meryl Streep, George Clooney, Martin Scorsese, Kate Winslet: geen van allen ging met lege handen naar huis. De meeste indruk maakten ‘The Artist’, winnaar in de categorie voor beste comedy of musical, en ‘The Descendants’, dat de prijs in de wacht sleepte in de categorie drama. Voor zijn aandeel in die film won George Clooney bovendien de Golden Globe als beste acteur in de categorie drama, terwijl Jean Dujardin vanwege zijn rol in ‘The Artist’ werd uitgeroepen tot beste acteur in de categorie comedy/musical.

Grote kanshebbers
Voor zover dat al niet werd verwacht, horen beide films na het prijzengala gisteravond in Los Angeles tot de grote kanshebbers tijdens de Oscar-uitreiking die eind februari wordt gehouden. Voor het in zwartwit opgenomen ‘The Artist’ zou een Oscarnominatie betekenen dat, voor het eerst sinds de hoogtijdagen in de jaren twintig, een stomme film zou kunnen worden verkozen als beste productie.

Modern Family
Het Golden Globe-gala, voor de tweede opeenvolgende keer gepresenteerd door de Britse komiek Ricky Gervais, bevatte verder hoegenaamd geen verrassingen. Meryl Streep werd beste actrice vanwege haar vertolking van Margaret Thatcher in de film ‘Iron Lady’. Regisseur Martin Scorsese won vanwege zijn film ‘Hugo’ de prijs voor de beste regisseur. Prijs voor de beste animatiefilm ging naar ‘The Adventures of Tintin’.

Beste tv-drama
‘Modern Family’ werd uitgeroepen tot beste tv-comedy. Kate Winslet kreeg de prijs voor beste actrice in een miniserie of tv-film voor haar rol in ‘Mildred Pierce’. Kelsey Grammer, bekend als Frasier uit de tv-comedy’s ‘Cheers’ en ‘Frasier’, werd onderscheiden als beste acteur in een dramaserie (‘Boss’). De onderscheiding voor het beste tv-drama ging naar de serie ‘Homeland’. Beste miniserie werd het veelgeprezen ‘Downton Abbey’. Laura Dern kreeg de Golden Globe voor beste actrice in een tv-comedy of musical (‘Enlightenment’).

Oudgediende
De eerste Globe tijdens het gala van 2012 was bestemd voor oudgediende Christopher Plummer. Hij werd voor zijn aandeel in de film ‘Beginners’ uitgeroepen tot beste acteur in een bijrol.

Hier het overzicht van de winnaars van een Golden Globe-onderscheiding.

Bron: Trouw.nl