Het veranderen van een sportleven op Nederland 2

Wat moet je doen als je na een jarenlange sportcarrière eigenlijk niet meer weet wie je bent? George Schouten maakte er de film Groeien door pijn over, en die is zondag 22 januari om 14:00 uur te zien op Nederland 2! Dus een regenachtig middagje wordt ineens een stuk interessanter.

De film gaat over Bettine Vriesekoop en Lucia Rijker. Beide vrouwen gaven zich jarenlang over aan de sport, Vriesekoop aan tafeltennis en Rijker aan kickboksen. Maar op haar 28ste had Vriesekoop het gevoel dat ze met pensioen was gegaan, de sport die ze vroeger als vrolijk, onbezorgd meisje had gedaan had haar omgevormd tot een fanatieke tobber. Haar jarenlange verblijf in China had haar geleerd te leven naar de instelling van het land; het zinnig omgaan met tijd en energie. Rijker was ook ooit voor de lol begonnen met boksen, maar boosheid nam uiteindelijk de overhand.

Dan neemt Rijker Vriesekoop mee naar de opening van het Nichiren Boeddhistisch Centrum in Amsterdam. Vriesekoop neemt Rijker op haar beurt weer mee naar een Taoïstische meditatietrainer. Beide leren de vrouwen hoe ze hun sportleven kunnen omzetten naar hun dagelijks leven. Ze leren de waarde van medailles en trofeeën te vergeten en Vriesekoop beaamt het Chinese spreekwoord; “Eerst de zure druiven, en dan de zoete.”

Deze bijzondere documentaire is op zondag 22 januari om 14:00 te zien op Nederland 2. De herhaling is zaterdag 28 januari om 10:00. Voor het volledige tv-aanbod van de Boeddhistiche omroep; klik hier.