Pilot voordekunst Brabant van het bkkc 100% geslaagd

Sinds september 2011 jaar hebben vijf Brabantse kunstprojecten hun financiering rond weten te krijgen door middel van voordekunst Brabant, een platform voor crowdfunding. In totaal wisten zij maar liefst €61.782 op te halen.

Crowdfunding is een nieuwe vorm van financiering waarbij een grote groep mensen een initiatief steunt door middel van een donatie. Het bkkc is Brabantse partner van voordekunst.

De eerste die zijn financiering rond kreeg via voordekunst Brabant was de muzikant Michiel van de Weerthof. Hij kon dankzij 77 donateurs (goed voor €3.782) zijn nieuwe cd uitbrengen. Het Van Abbemuseum wist het kunstwerk Wood Circle van Richard Long te behouden dankzij 120 donateurs die in totaal €30.000 doneerden. Studio Smack kon dankzij 81 donateurs de animatiefilm ’t Turfschip van Breda realiseren (€10.000) en MAD kon in Eindhoven Hacking the City 2011 organiseren (€5.500). Claudette van de Rakt wist haar fotoboek I am a Girl te financieren dankzij €12.500.

Duo+ probeert de financiering van hun muziekproject nog tot en met 13 januari rond te krijgen. Zij zetten hun held Claude Debussy in de spotlights in de voorstelling Debussy Poetique.

pilot

Voordekunst Brabant startte in september 2011 met een pilot die tot aan eind 2011 zou duren. Dat de pilot succesvol is mag duidelijk zijn. Luc Begas, projectleider voordekunst bij het bkkc vertelt: “Met €61.782 aan donaties van 447 donateurs hebben wij bij kunnen dragen aan de financiële ondersteuning van diverse kunstprojecten in Brabant. Ook hebben wij laten zien dat er draagvlak voor kunst en cultuur is bij het Brabantse publiek.”

bevindingen

“Crowdfunding is een nieuwe manier van financieren, maar zeker geen oplossing voor de bezuinigingen,” vertelt Begas. “Daarnaast merkten wij dat deze manier van financieren interessant is voor kunstenaars als het gaat om publiciteit. Nog meer dan geld levert een crowdfunding project veel aandacht op in de media, en dat is zeker zo belangrijk voor een kunstenaar, ook na de afronding van een crowdfunding project. Je bouwt zo aan je eigen netwerk met geïnteresseerden. Daarbij blijf ik benadrukken dat crowdfunding veel tijd en aandacht kost. Het opzetten van een goed plan van aanpak en het uitvoeren daarvan is niet niks. Dat konden alle projecthouders van voordekunst Brabant bevestigen.”

2012

In 2012 gaat het bkkc verder met deze nieuwe manier van financieren. “Desubsidiebudgetten nemen af en cofinanciering wordt steeds belangrijker,” zegt Begas. “Het bkkc stimuleert kunstenaars meer onafhankelijk te worden van een subsidient en juist een financiering op meerdere manieren rond te krijgen. Crowdfunding daagt je uit in je cultureel ondernemerschap.”

gezocht: brabantse kunstprojecten

Het brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc) blijft op zoek naar nieuwe Brabantse projecten die de crowdfunding-uitdaging willen aangaan. Aanmelden en meer informatie is te vinden op bkkc.nl/voordekunst.

www.bkkc.nl/voordekunst

www.voordekunst.nl/brabant

Bron: bkkc