Tapijt Tuschinski onder de hamer

Pathé Tuschinski krijg een nieuw haltapijt. Maar om toch nog iets goeds te doen met het oude tapijt wordt deze vanaf vandaag geveild. De opbrengsten gaan naar de Anne Frank Stichting.

Vrijdag 13 januari 2012 zal het nieuwe tapijt in het oude filmtheater worden gelegd. Tot maandag 9 januari, 12:00 uur, kan iedereen een bod uitbrengen op het tapijt via deze link. 

Marrakech

Het tapijt dat op dit moment nog in de hal ligt, 130 m² groot, ligt er al sinds 1984. Het is het vierde tapijt dat sinds de opening van Tuschinski in 1921 is gebruikt en het is handgeknoopt in Marrakech (Marokko). Het tapijt zal worden geveild in 34 afzonderlijke delen, waarvan het grootste deel de kop van de adelaar zal zijn. Elk stukje tapijt draagt zijn eigen geschiedenis, met ‘eigen sterren’ die er op hebben gestaan. Op de website zijn al deze stukjes geschiedenis uitgebeeld voor u biedt.

De Poolse adelaar was destijds een eerbetoon aan het vaderland van de oprichter Abraham Tuschinski. Deze adelaar zat in het eerste tapijt, en is sindsdien in alle nieuwe tapijten opnieuw opgenomen. Tot nu toe is het tapijt altijd één van de meest opzienbarende kunststukken in het theater geweest.

 Slijtage

Het tapijt wordt vervangen doordat de kleuren hun helderheid hebben verloren en op sommige plekken ernstige slijtage is ontstaan. Het nieuwe tapijt moet de frisheid van zijn vier voorgangers verder voortdragen. Omdat het knopen van een tapijt van deze grote onmogelijk is in Nederland komt het tapijt deze keer uit India.

Het tapijt is inmiddels opgenomen als onderdeel van het monument Tuschinski, en daarom zo goed mogelijk nagemaakt op basis van kleuren, ontwerpen en afmetingen. Door de ‘oude stijlen’ die gebruikt zijn weegt het tapijt 900 kilo en is het nog altijd handgeknoopt.