Cineblend 17 januari: muziek en documentaire cinema

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, en het World Blend Café, de maandelijkse netwerkavond van het World Music Forum, slaan op dinsdag 17 januari de handen ineen rondom het thema: MUZIEK EN DOCUMENTAIRE CINEMA.

Muziek is volgens documentairemaker Frank Scheffer de rijkste kunstvorm. Maar muziek vervult in film vaak een ondergeschikte, ondersteunende rol. Anders wordt het, als muziek het hoofdonderwerp van de film is. Hoe breng je als documentairemaker muziek in beeld? Waaraan moet een goede muziekdocumentaire voldoen? En wat vinden muzikanten en festivalprogrammeurs van deze films?
Aan de hand van een aantal film- en muziekfragmenten wordt gesproken met programmeurs, muzikanten en filmmakers.

Te gast zijn o.a.:
Jiska Rickels: filmmaakster die met El Sonido del Bandoneón (2011) een ode brengt aan het Argentijnse instrument, de bandoneon waarvan steeds minder exemplaren te vinden zijn in Argentinië.
Carel Kraayenhof: de bekendste Nederlandse bandoneonspeler. Samen met Rickels zet hij zich in voor behoud van het instrument.
Frank Scheffer: filmmaker en producent die vele bekroonde muziekdocumentaires op zijn naam heeft staan. Zijn meest recente Gozaran – Time Passing gaat over een Iraanse componist die na een jarenlang verblijf in Wenen naar Teheran vertrekt om daar het Teheran Symfonieorkest te gaan leiden.
Simon van Melick: oprichter en programmeur van Play – Internationaal Muziek+Film Festival.

De presentatie is in handen van Stan Rijven, muziekpublicist en programmamaker en Eddy Appels, festivaldirecteur Beeld voor Beeld en documentairemaker.

Bron: Cineblend