Vier ultrakorte animatiefilms geselecteerd

Na twee succesvolle edities zijn vier nieuwe plannen voor ultrakorte animatiefilms geselecteerd voor een realiseringsbijdrage. Bioscoopexploitant Pathé brengt de films in de zomer van 2012 in roulatie.

Kiekje krijgt maximaal 50.000 euro realiseringsbijdrage.
Regie: Arthur van Merwijk
Scenarist: Daan Velsink
Producent: Breinmonster Animatie Producties
Logline: Wanneer op een idyllische plek in het bos een kortzichtig stel stadse dagjesmensen verschijnt om dieren in hun wilde omgeving te fotograferen, blijven ze tot hun frustratie maar niks spotten, terwijl achter hun rug zich prachtige en steeds bizardere taferelen afspelen. Zij blijven die op de meest absurde manieren telkens op een haar na missen.

Chopper krijgt maximaal 50.000 euro realiseringsbijdrage.
Regie: Lars Damoiseaux
Scenario: Michael Palmaers en Lars Damoiseaux
Producent: LEV Pictures
Logline: Een bidsprinkhaan wordt opgegeten door een kikker. De kikker wordt opgegeten door een ooievaar, en die weer door een krokodil. De krokodil eindigt als een stel laarzen, en de drager van die laarzen verongelukt als hij tijdens een motorrit een bidsprinkhaan in zijn gezicht krijgt.

Canta krijgt maximaal 50.000 euro realiseringsbijdrage.
Regie en scenario: Daniel Dugour
Producent: il Luster Films
Logline: Een oud dik omaatje in een invalidenautootje raakt onbewust in een race met twee opgeschoten jochies in een brede opgevoerde sportauto. Alle ‘tuning’ en bravoure ten spijt verliezen die knulletjes de strijd. De fabel van de Schildpad versus de Haas herverteld.

Aurora krijgt maximaal 50.000 euro realiseringsbijdrage.
Regie: Aimée de Jongh
Scenario: Jantiene de Kroon
Producent: Mooves
Logline: Aurora zoekt haar weg door een donker bos vol geestesverschijningen van Witte Wieven.

De films van maximaal twee minuten zijn geselecteerd uit zeventien inzendingen en zullen worden vertoond in digitale projectie in de Pathé theaters, in het voorprogramma van grote speelfilmreleases. De commissie bestond uit een adviseur van het Filmfonds, een vertegenwoordiger van KLIK! Amsterdam Animation Festival en van Pathé. Met deze derde serie willen Filmfonds en Pathé weer een groot publiek voor de Nederlandse animatiefilm bereiken. De eerste twee series Ultrakort stonden in het voorprogramma van bioscoopsuccessen als Shrek Forever After, The Last Airbender, De Smurfen en Rise of the Planet of the Apes. Steeds was één voorfilm gedurende de vertoningsperiode gekoppeld aan één speelfilm. In totaal zijn de ultrakort films door ruim één miljoen toeschouwers gezien in de bioscoop.

Bron: Nederlands Filmfonds