Mediafonds weekoverzicht 51

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 17 tot en met 23 december 2011.

Televisie

zaterdag 17 december

12:20 — 12:35
Ned. 3 / NTR

Kids & Docs: Voor ‘t echie

Jeugddocumentaire. Wanneer de lente begint breekt op de schoolpleinen van de basisscholen de strijd om de felbegeerde knikkers los. Maar niet iedereen durft voor ’t echie te gaan en het risico te lopen om zijn knikkers te verliezen. We volgen de stoere Sieme en de introverte Bence uit groep vijf van de Thijsseschool op Texel. Gemene deler is dat ze fervente beoefenaars van de knikkersport zijn.

Scenario: Arnold van Bruggen

Regie: Arnold van Bruggen

18:55 — 19:57
Ned. 3 / VPRO

Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed

Vierdelige jeugddramaserie over de negenjarige Ollie Hartmoed en zijn krankzinnig ingewikkelde familie. Generaties lang was de familie van Ollie eigenaar van het prestigieuze Hartmoed Gordijnpaleis, één van de mooiste winkels van de stad. Hoewel de winkel nog bestaat, is de familie uit elkaar gevallen en versnipperd. Opa is 100 jaar en zou graag nog eenmaal de familie bij elkaar willen zien.

Aflevering 2: Herman de vriendschapscake

Scenario: Robert Alberdingk Thijm

Regie: Norbert ter Hall

Extern producent: Lemming Film

zondag 18 december

12:55 — 13:00
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Reeks korte films, die het midden houdt tussen documentaire en fictie en waarvoor steeds een adagium van Erasmus het uitgangspunt is. De door Erasmus verzamelde en opgetekende universele wijsheden worden in een specifieke, dagelijkse situatie geplaatst, zodat ze herkenbaar zijn voor de kijker. Tegelijkertijd hebben de films een even dichterlijk karakter als de adagia zelf.

Filmplan: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Regie: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Extern producent: Submarine

18:10 — 18:45
Ned. 3 / AVRO

Hoe overleef ik…

Jeugddramaserie over de dertienjarige puber Rosa, gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van kinderboekenschrijfster Francine van Oomen. De serie laat zien hoe je als puber kleine en grote problemen overleeft – van verliefd worden op een homoseksuele tekenleraar tot opgepakt worden door de politie bij het zetten van een eerste ‘graffitipiece’.
Aflevering: Een fout vriendje.

Scenario: Maarten Lebens, Carly Schuit

Regie: Remy van Heugten, Ties Schenk

Extern producent: Lemming Film

maandag 19 december

21:00 — 22:00
Ned. 2 / VPRO

Eileen

Tweedelige dramaserie over de Eileen, de jonge studente Spaans uit Groningen die zich om onduidelijke redenen aansluit bij de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. Waarom heeft Eileen voor de FARC gekozen, en welk effect heeft dat op haar familie in Nederland? Geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Tanja Nijmeijer. Deel 2.

Scenario: Alma Popeyus, Hein Schütz

Regie: Hanro Smitsman

Extern producent: IDTV Film

dinsdag 20 december

 

10:00 — 11:00
Ned. 2 / VPRO

Money & Speed: inside the Black Box

TouchDoc voor iPad waarin de flash crash wordt gereconstrueerd, die plaatsvond op de Amerikaanse financiële markten op 6 mei 2010. Inside the black box is een futuristische thriller over de verhouding tussen mens, markt en machine.

Conceptontwikkeling: Marije Meerman

Productieteam: Marije Meerman, Gerko Wessels, Mariska Schneider, Joris Maltha, Daniel Gross, Lutz Issler

17:40 — 17:55
RTV Noord-Holland / Regionale omroepen 

Met herhalingen elk uur van 18.40 uur tot de volgende dag 17.40 uur.

Hollandse Meesters: Job Koelewijn

Documentaireportet van beeldend kunstenaar Job Koelewijn. In 1984 raakte Job Koelewijn zwaar gewond bij een verkeersongeval. Hij besloot na zijn herstel kunstenaar te worden en er volgen jaren van levensverdieping. Koelewijn kreeg bekendheid met zijn afstudeerproject, waarbij hij zijn familie in Spakenburger klederdracht het tentoonstellingspaviljoen van Gerrit Rietveld liet poetsen. Zijn installaties, foto’s, objecten en multiples doen een beroep op meerdere zintuigen. Met zijn project ‘Real Fiction Cinema’, waarbij de kijker zijn eigen film maakt, reist hij de wereld over. Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Regie: René Roelofs

Extern producent: Interakt

 

woensdag 21 december

06:00 — 06:15
Ned. 3 / NTR

De slavernij junior – Lekker goedkoop

Zesdelige serie over het verleden van de slavernij, kinderarbeid in Nederland en moderne slavernij zoals die nu nog te vinden is in Benin en Bangladesh.
Het Mediafonds heeft steun verleend aan Lekker Goedkoop, de bijbehorende “serious game” voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Voor veel kinderen bestaat slavernij alleen in de geschiedenisboekjes. Slavernij bestaat echter nog steeds en is vaak dichterbij dan je zou denken. In het internetspel kunnen kinderen hun eigen kleren produceren en zullen ze geconfronteerd worden met de consequenties van hun keuzes.

Conceptontwikkeling: Anneke Dorsman, Jans Budding, Maarten van der Duin

donderdag 22 december

16:25 — 16:40
Ned. 3 / VPRO

Hola Lara!

Animatieserie voor jongens en meisjes van 9 tot 12 jaar oud. De elfjarige Lara neemt deel aan een uitwisselingsprogramma in Spanje, waar ze een taalcursus doet. Het Mediafonds heeft steun verleend aan de bijbehorende interactieve component, die o.a. bestaat uit een blog van Lara, een Hyves-pagina en de HolaLara-programmasite, waarop via wekelijks nieuwe games wordt ingegaan op de thema’s van de serie:

Conceptontwikkeling: Daniël van Gils, Erna Sassen

Productieteam: Daniël van Gils, Erna Sassen, Sara Kolster, Jorrit de Vries, Christiaan de Rooy, Karel Brascamp

Extern producent: Submarine

vrijdag 23 december

23:00 — 23:50
Ned. 3 / NTR

One Night Stand VI: Vast

Televisiefilm over de zestienjarige Isabel die wordt opgesloten in een jeugdinrichting, maar ook vast zit in zichzelf. Isabel is misbruikt door haar vader en heeft daardoor een overlevingsmechanisme ontwikkeld waardoor niemand dicht bij haar kan komen, ook de medegevangenen niet. Welke trucs ze ook gebruiken, Isabel staat overal boven. Alleen sportleraar Mike krijgt het voor elkaar om door het harnas van Isabel heen te breken. Hij geeft haar weer richting in haar leven, omdat hij haar laat realiseren dat ze een goede kickbokser is. One Night Stand is een ontwikkelingstraject waarin Nederlandse films door nieuwe en al bekende makers worden gemaakt.

Scenario: Bastiaan Tichler

Regie: Rolf van Eijk

Extern producent: Lev pictures

Radio

maandag 19 december

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Korte verhalen, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars.

Regie: Jair Stein

Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Hoorspelserie in 360 delen naar de omvangrijke romancyclus met autobiografische elementen ‘Het bureau’ van schrijver J.J. Voskuil. Hoofdpersoon Maarten Koning is werkzaam in een instituut waar onderzoek wordt verricht naar Dialectologie, Volkskunde en Naamkunde. De beschrijving van het dagelijks leven van Koning en van zijn werkomgeving geven een impliciete beschrijving van de geschiedenis van Nederland in de periode 1957-1989.

Regie: Peter te Nuyl

dinsdag 20 december

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

woensdag 21 december

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

donderdag 22 december

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

vrijdag 23 december

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

 

Digitale kanalen

Holland Doc 24

NTR

De Speler / The Player

Documentaire over gokken in de ruimste zin van het woord: van onschuldige spelletjes en grapjes tot fatale risico’s en onverbeterlijke gokverslaving. Aan de hand van portretten van een bookmaker bij de paardenrennen, een pokerspeler en een gevangengenomen rasoplichter, die zich ieder de kunst van het winnen én verliezen eigen hebben gemaakt, schetst de maker een psychologisch portret van zijn vader, die niet slechts een gewone gokker was maar een echte speler.

Filmplan: John Appel

Regie: John Appel

Extern producent: Cobos Films

Zeppers

Mediafondsprijs Documentaire 2009: De 13e man

Documentaire. Badr, David en Jan-Willem staan ieder weekend op het veld, als scheidsrechter in het amateurvoetbal. Omdat ze houden van het spelletje. Professionele scheidsrechters krijgen trainingen van de KNVB en worden tijdens het fluiten bijgestaan door scheidsrechters. De amateurscheidsrechter staat er alleen voor. Het wekelijkse moment van verantwoordelijkheid en gezag heeft ze nog iets anders gegeven: het besef dat respect een waardevol maar kwetsbaar goed is.
Het filmplan van deze film is ontwikkeld in de IDFA-Mediafonds documentaireworkshop en won de Mediafondsprijs Documentaire 2009.

Filmplan: Martijn Blekendaal

Regie: Martijn Blekendaal

Humanistische Omroep

A skin too few: The days of Nick Drake

Documentaire. Het verhaal van Nick Drake is een van de meest tragische in de popmuziek. Tussen zijn geboorte en zijn dood lag 26 jaar. De waarde van de drie albums die hij achterliet werd pas twee decennia na zijn vroege levenseinde ontdekt. De getuigenissen in ‘A Skin Too Few’ beschrijven een jonge man die symbool staat voor de vernietigende gevolgen van eenzaamheid, die zijn ouderlijk huis nauwelijks heeft verlaten en voor wie contact met anderen een grote opgave was.

Filmplan: Jeroen Berkvens

Regie: Jeroen Berkvens

Geschiedenis 24

VPRO

Overleven in NL: Rauw

De moeder van de tienjarige Tom is een overtuigd aanhanger van rauw. Dit dieet bestaat grofweg uit ongekookte groente, fruit en noten. Tom eet al vijf jaar rauw en moet zich staande houden tussen de strenge eisen van zijn moeder en de verleidingen die er overal om hem heen zijn.
Uit de jeugddocumentaireserie Overleven in Nederland, waarin kinderen centraal staan die door omstandigheden gedwongen worden om hun overlevingskrachten aan te spreken.

Filmplan: Anneloek Sollart

Regie: Anneloek Sollart

Cultura 24

NTR

Liesbeth List – Heb me lief

Documentaire. Met haar make-up op durft ze alles, vertelt Liesbeth List, alias Elly Driessen voor de camera. De zangeres/chansonnière vertelt over haar liefdeloze jeugd, waarin haar moeder zelfmoord pleegde en haar vader haar – op instigatie van haar nieuwe stiefmoeder – weggaf aan een (uiteindelijk warm) pleeggezin. List vertelt het uiterlijk aanvankelijk onbewogen, maar wanneer ze haar in Nieuw-Zeeland wonende halfzus ontmoet, die wel opgroeide met haar vader, wordt duidelijk hoe diep de wonden zijn.

Filmplan: Deborah van Dam

Regie: Deborah van Dam

Extern producent: IDTV

NTR

Het Familie Ensemble

Documentaire. Alain (20), Walther (18), Lonne (16), Liza (15) en Lili (13) vormen onder de strenge leiding van hun alleenstaande vader Franciscus het familie ensemble The Family Pondman. Ze willen zo snel mogelijk het professionele concertpodium bestijgen. Na de eerste optredens in Nederland gaat het gezin op reis naar operastad Wenen om zich voor te stellen aan een Weense talentscout. Hij adviseert ze om over tien jaar terug te komen. Maar vader Pondman heeft daar zo zijn eigen idee over: “Hij wil jullie over tien jaar horen? Ik heb gezegd, in twee, drie jaar want over zeven jaar hebben jullie de wereld al aan jullie voeten!”

Filmplan: Wilko Bello

Regie: Wilko Bello

Extern producent: Selfmade Films

NTR

L.A. Raeven – Beyond the image

Documentaire over de tweelingzusters Liesbeth en Angelique Raeven die samen het kunstenaarsduo L.A. Raeven vormen. Zij onderzoeken de hedendaagse obsessie met eten, maakbaarheid van het lichaam en het ideaal van het onafhankelijke individu. We zien hoe L.A. Raevens verbeelding en de werkelijkheid in elkaar vervloeien, en hoe pijnlijk en moeizaam het is voor Liesbeth en Angelique om zich in het dagelijks leven los te maken van hun alter ego.

Filmplan: Lisa Boerstra

Regie: Lisa Boerstra

Extern producent: Viewpoint Productions

VPRO

Het tweede gezicht

Documentaire over leven en werk en de zelfverkozen dood van de schrijver en filosoof Menno ter Braak, naar aanleiding van Ter Braaks honderdste geboortejaar in 2002. Tijdens het interbellum behoorde Ter Braak door zijn literaire werk en zijn werk als criticus tot de meest vooraanstaande intellectuelen van Nederland. Kort na de Duitse inval in mei 1940 maakte hij met hulp van zijn broer een einde aan zijn leven. De maker wil vanuit zijn persoonlijk perspectief, als neef van Ter Braak en beheerder van diens literaire nalatenschap, het mysterie van zijn dode oom ontrafelen.

Filmplan: Krijn ter Braak, Kees Hin, Hans Fels

Regie: Krijn ter Braak

Job Produkties

Swarte & Swarte

Documentaire. Dubbelportret van de broers Joost Swarte (grafisch ontwerper, striptekenaar en architect) en Rieks Swarte (theatermaker). Een zoektocht naar de bron van de creativiteit van de broers aan de hand van hun levensloop, hun relatie tot hun moeder die een grote invloed op hen heeft gehad en het ontstaansproces van een werk van elk van de broers. Het Mediafonds heeft aan deze productie ontwikkelingssubsidie toegekend.

Filmplan: Grietje Keller
Regie: Grietje Keller

 

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl