Supernova zoekt crowdfunding

Het filmproject Supernova van regisseur Tamar van den Dop (Blind) zoekt via de gloednieuwe crowdfunding-site EU1 naar het laatste deel van zijn budget.

Producent Raymond van der Kaaij: “Bij de omroepen is door de bezuinigingen weinig ruimte voor nieuwe filmprojecten. De uitdaging is nu om open te staan voor al die andere manieren om je film gemaakt te krijgen.”

Supernova vertelt het verhaal van de vijftienjarige Meis, die in haar kleine woonplaats zoekt naar een groots en meeslepend leven. Maar er gebeurt niets; er is alleen het wachten op de volgende auto die de voorgevel ramt van het huisje in de bocht van de weg. Van der Kaaij: “Het is geen klein kunstzinnig project, maar ook geen grote publieksfilm als Nova Zembla of New Kids Nitro. Iedereen weet dat er bezuinigd wordt, en dat dit soort toegankelijke kwaliteitsfilms daarbij een beetje tussen wal en schip vallen. Maar door deze stap kunnen we hopelijk laten zien dat er wél een publiek voor is.”

Met steun van het Nederlands Filmfonds, het Rotterdam Media Fonds en het Duitse fonds Nordmedia is al tachtig procent van de financiering binnen. Voor de laatste twintig procent wenden de makers zich nu dus tot crowdfunding; als het doel gehaald wordt gaan de camera’s komende zomer draaien. Van der Kaaij: “In het huidige klimaat van bezuinigingen is het simpelweg nodig om naar nieuwe wegen te zoeken. Noem het maar cultureel ondernemerschap. Crowdfunding via EU1 is daarbij overigens niet de enige weg; we zijn ook nog steeds bezig een aantal andere fondsen en omroepen te benaderen.”

Normaal gesproken zou een project als Supernova ook steun vinden bij één van de publieke omroepen, maar dat is op dit moment problematisch, stelt Van der Kaaij. “Ook de omroepen hebben het lastig; er wordt bezuinigd en gefuseerd. In die marktsituatie is er weinig ruimte voor nieuwe filmprojecten. Een nadeel daarvan is dat andere potjes ook dicht gaan als er geen omroep aan je project verbonden is, zoals bijvoorbeeld het CoBo-fonds. Dat gaat om behoorlijke stukken financiering, maar ik wil er niet over klagen: het is een simpel gevolg van het huidige klimaat in de hele culturele sector. De uitdaging is nu om open te staan voor andere manieren, die er wel degelijk zijn.”

Een van de nieuwe wegen is dus EU1, een initiatief van onder anderen acteur Waldemar Torenstra dat op het afgelopen Nederlands Film Festival in september jongstleden voor het eerst werd gepresenteerd. EU1 wordt pas in januari officieel gelanceerd, maar de betaversie is (met het wachtwoord ‘actie’) nu al bereikbaar; Supernova haalde inmiddels al bijna 2.000 euro op. “Het is op dit moment binnen Nederland het enige platform waar je met speelfilmprojecten goed terechtkunt”, legt Van der Kaaij uit. “Het is meer dan alleen crowdfunding: ze zijn echt een partner in de productie, en doen bijvoorbeeld ook aan matchmaking richting merken en bedrijven. De directe betrokkenheid van het publiek maakt het voor ons extra interessant.”

Bron: Filmkrant, Joost Broeren