Mediafonds weekoverzicht 50

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 10 tot en met 16 december 2011.

Televisie

zaterdag 10 december

18:55 — 19:58
Ned. 3 / VPRO

Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed

Vierdelige jeugddramaserie over de negenjarige Ollie Hartmoed en zijn krankzinnig ingewikkelde familie. Generaties lang was de familie van Ollie eigenaar van het prestigieuze Hartmoed Gordijnpaleis, één van de mooiste winkels van de stad. Hoewel de winkel nog bestaat, is de familie uit elkaar gevallen en versnipperd. Opa is 100 jaar en zou graag nog eenmaal de familie bij elkaar willen zien.

Afl. 1: Patchwork.

Scenario: Robert Alberdingk Thijm

Regie: Norbert ter Hall

Extern producent: Lemming Film

zondag 11 december

13:00 — 13:15
Ned. 3 / VPRO

Kind en Kleur VI: Mina Moes

Drama. De eigengereide en vastberaden Mina (7) is gek op Minnie Mouse. Ze doet dan ook elke dag haar muizenoren op naar school. Haar juf en haar moeder willen dat ze daarmee stopt en dat ze zich hetzelfde moet kleden als de anderen. Zal het Mina lukken om eruit te blijven zien zoals zij zelf graag wil?
Deze film werd ontwikkeld in het kader van het project Kind en Kleur.

Scenario: Hakima Elouarti

Regie: Mirjam de With

Extern producent: Family Affair Films

16:25 — 16:30
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Reeks korte films, die het midden houdt tussen documentaire en fictie en waarvoor steeds een adagium van Erasmus het uitgangspunt is. De door Erasmus verzamelde en opgetekende universele wijsheden worden in een specifieke, dagelijkse situatie geplaatst, zodat ze herkenbaar zijn voor de kijker. Tegelijkertijd hebben de films een even dichterlijk karakter als de adagia zelf.

Filmplan: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Regie: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Extern producent: Submarine

18:10 — 18:45
Ned. 3 / AVRO

Hoe overleef ik…

Jeugddramaserie over de dertienjarige puber Rosa, gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van kinderboekenschrijfster Francine van Oomen. De serie laat zien hoe je als puber kleine en grote problemen overleeft – van verliefd worden op een homoseksuele tekenleraar tot opgepakt worden door de politie bij het zetten van een eerste ‘graffitipiece’.

Aflevering: Mijn eerste date.

Scenario: Maarten Lebens, Carly Schuit

Regie: Remy van Heugten, Ties Schenk

Extern producent: Lemming Film

maandag 12 december

21:00 — 22:00
Ned. 2 / VPRO

Eileen

Tweedelige dramaserie over de Eileen, de jonge studente Spaans uit Groningen die zich om onduidelijke redenen aansluit bij de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. Waarom heeft Eileen voor de FARC gekozen, en welk effect heeft dat op haar familie in Nederland? Geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Tanja Nijmeijer. Deel 1.

Scenario: Alma Popeyus, Hein Schütz

Regie: Hanro Smitsman

Extern producent: IDTV Film

woensdag 14 december

06:00 — 06:20
Ned. 3 / NTR

De slavernij junior – Lekker goedkoop

Zesdelige serie over het verleden van de slavernij, kinderarbeid in Nederland en moderne slavernij zoals die nu nog te vinden is in Benin en Bangladesh.

Het Mediafonds heeft steun verleend aan Lekker Goedkoop, de bijbehorende “serious game” voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Voor veel kinderen bestaat slavernij alleen in de geschiedenisboekjes. Slavernij bestaat echter nog steeds en is vaak dichterbij dan je zou denken. In het internetspel kunnen kinderen hun eigen kleren produceren en zullen ze geconfronteerd worden met de consequenties van hun keuzes.

Conceptontwikkeling: Anneke Dorsman, Jans Budding, Maarten van der Duin

17:40 — 18:00
RTV Noord-Holland / Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Koos Breukel

Documentaireportret van fotograaf Koos Breukel. Breukels atelier met boekenkasten langs de wanden, een lange houten tafel en stapels foto’s en tijdschriften ademt de sfeer van een huiskamer. De fotograaf heeft een voorliefde voor oude camera’s en voor ambachtelijke zwart-wit fotografie. Hij zoekt in zijn portretten naar de mens achter het imago, en naar het vermogen van de mens om het leven te trotseren.

Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Regie: Eddy Terstall

Extern producent: Interakt

donderdag 15 december

16:30 — 16:40
Ned. 3 / VPRO

Hola Lara!

Animatieserie voor jongens en meisjes van 9 tot 12 jaar oud. De elfjarige Lara neemt deel aan een uitwisselingsprogramma in Spanje, waar ze een taalcursus doet. Het Mediafonds heeft steun verleend aan de bijbehorende interactieve component, die o.a. bestaat uit een blog van Lara, een Hyves-pagina en de HolaLara-programmasite, waarop via wekelijks nieuwe games wordt ingegaan op de thema’s van de serie:

Conceptontwikkeling: Daniël van Gils, Erna Sassen

Productieteam: Daniël van Gils, Erna Sassen, Sara Kolster, Jorrit de Vries, Christiaan de Rooy, Karel Brascamp

Extern producent: Submarine

22:55 — 00.05
Ned. 2 / VPRO

De 13e man

Documentaire over de scheidsrechters Benny, Badr en Jan-Willem. Er is steeds meer agressie op het voetbalveld, terwijl het gezag van de scheidsrechter afkalft. De drie scheidsrechters dromen van een respectvol bestaan. De praktijk is echter een ander verhaal – zeker in het amateurvoetbal.
Het filmplan voor deze documentaire werd ontwikkeld tijdens de IDFA-Mediafonds documentaireworkshop en bekroond met de Mediafondsprijs Documentaire 2009.

Filmplan: Martijn Blekendaal

Regie: Martijn Blekendaal

Extern producent: Zeppers Film & TV

 

Regionale omroepen

Hollandse Meesters in de 21e eeuw: Bertien van Manen

Documentaireportet van fotograaf Bertien van Manen. Na haar studie Franse taal- en letterkunde aan de universiteit van Leiden, begon Van Manen in 1977 als modefotograaf. Geïnspireerd door Robert Franks boek The Americans reisde ze naar Budapest en New York en fotografeerde wat ze tegenkwam. Naast het maken van snapshots van mensen die ze ontmoet, legt ze zich toe op langlopende projecten zoals A Hundred Summers a Hundred Winters – in de voormalige Sovjet-Unie, East Wind West Wind – in China, en Give me your Image – foto’s van foto’s gemaakt in Europa.

Regie: Mijke de Jong

Extern producent: Interakt

Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Marc Bijl

Documentaireportret van beeldend kunstenaar Marc Bijl. Bijl verhoudt zich met zijn “Corporate graffiti” op een kritische manier tot de mythes van nationalisme en globalisme. Hij gebruikt guerrilla-achtige tactieken en beeldelementen die ontleend zijn aan de punkbeweging, de gothic-cultuur en aan anarchisme. Bijl spuit letters op zuilen of fouilleert tasjes van oude dames in de Berlijnse metro. Hij liet zijn naam en functie achter op billboards van bouwbedrijven, plaatste een betonnen Nike-logo op een basketbalveld op Alexanderplatz, spoot Adidas-logo’s op Nike-reclames en schilderde de Hollandse leeuw op oranje vuilniswagens in Duitsland.

Regie: Ditteke Mensink

Extern producent: Interakt

Regionale omroepen

Hollandse Meesters in de 21e eeuw: Jan van Munster

Documentaireportret van beeldend kunstenaar Jan van Munster. Aanvankelijk werkte Van Munster met hout, steen, brons en glas. Sinds de zeventiger jaren werd de toepassing van licht belangrijker en werd zijn werk minimalistischer. Zijn werk gaat over alle vormen van energie, zoals magnetische krachten, geluid en radioactiviteit. Ook de zogenaamde IK-werken nemen een voorname plaats in zijn oeuvre in.

Regie: John Appel

Extern producent: Interakt

Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Joep van Lieshout

Documentaireportret van beeldend kunstenaar Joep van Lieshout. Van Lieshouts eerste werken bestonden uit eenvoudige stapelingen van bijvoorbeeld stoeptegels en bierkratten. Enkele jaren later volgden handgemaakte meubels, wc’s, wastafels en caravans; steevast uitgevoerd in polyester. In 1995 richtte hij Atelier van Lieshout (AVL) op en kreeg internationale erkenning met objecten die het midden houden tussen kunst, architectuur en design. Terugkerende thema’s zijn autonomie, zelfvoorziening, macht, politiek, leven en dood.

Regie: Sonia Herman Dolz

Extern producent: Interakt

Regionale omroepen

Hollandse Meesters in de 21e eeuw: herman de vries

Documentaireportet van herman de vries. Herman de vries volgde een opleiding aan de Rijkstuinbouwschool in Hoorn. In 1953 begon de vries zich naast zijn werk als plantkundige bezig te houden met het maken van kunst. Zijn vroege werk bestaat onder andere uit collages van gevonden materiaal, zoals een van de muur afscheurde laag posters. Hij gebruikt hiervoor de noemer collages trouvés. Na zijn vertrek naar Duitsland vormt de natuur een belangrijk element in zijn werk. Verandering en tijdelijke ordeningen zoals die heersen in de natuur komen bijvoorbeeld tot uitdrukking in werken met gevallen boombladeren. Zijn motto ‘kans en verandering’ spelen een rol in dit filmportret.

Regie: Barbara Makkinga

Extern producent: Interakt

Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Tjebbe Beekman

Documentaireportret van beeldend kunstenaar Tjebbe Beekman. Beekman brak direct na zijn residentie op de Rijksakademie door met rauwe schilderijen van grootstedelijke taferelen die hun oorsprong vinden in fotocollages van gebouwen en stadsgezichten. Beekman bewerkt zijn doeken met lak, verfklodders, zand, touwtjes, krantensnippers en spijkers. In recentere schilderijen, zoals de serie onheilspellende interieurs, refereert hij aan de uitwassen van de hedendaagse maatschappij. Zijn composities zijn raak en dynamisch en zijn in tegenstelling tot zijn expressieve schilderkunst afgewogen en zorgvuldig samengesteld.

Regie: Ditteke Mensink

Extern producent: Interakt

Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Mark Manders

Documentaireportret van beeldend kunstenaar Mark Manders. Manders zijn oeuvre bestaat uit ruimtelijke installaties van sculpturen en tekeningen. Zijn oeuvre is een gesamtkunstwerk dat als een geheel opgevat kan worden. Elk werk maakt onderdeel uit van zijn Zelfportret als gebouw. De installaties zijn representaties van Manders’ ideeën en gedachten en nodigen de toeschouwer uit om zowel het mysterie van het werk, als dat van de kunstenaar te ontcijferen.

Regie: Martijn van Haalen

Extern producent: Interakt

Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Charlotte Schleiffert

Documentaireportet van beeldend kunstenaar Charlotte Schleiffert. Uitbundig stelt Schleiffert de mens, overgeleverd aan de willekeur van zijn driften, centraal. Schleiffert maakt enorme tekeningen en schilderijen van veelkleurige en met zilverpapier en glansfolie bewerkte figuren, die los lijken te komen van de achtergrond. Deze heftige en ogenschijnlijk rauwe werken hebben een direct en zinnenprikkelend effect, en reflecteren Schleifferts terugkerende thematiek waarin macht, wellust, verleiding en verderf in directe relatie tot elkaar staan.

Regionale omroepen

Hollandse Meesters in de 21e eeuw: David Bade

Documentaireportet van beeldend kunstenaar David Bade. Bades verhalende schilderijen, tekeningen en sculpturale installaties met vaak satirische elementen getuigen van zijn visie op maatschappij, religie, politiek en kunst. Bade lijkt een kwajongen die liever tegen de kunstwereld schopt dan dat hij er deel van uitmaakt. We volgen David Bade als een door hem in opdracht vervaardigd werk voor een schoolplein aanvankelijk niet in de smaak valt bij de schoolleiding.

Regie: Hans Hylkema

Extern producent: Interak

Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

 

Holland Doc 24

IKON

Tussen hemel en aarde

Documentaire over twee circusvrienden in Oezbekistan, die elk op hun eigen manier reageren op intimidatie door de dictatoriale staat. Ze zijn allebei rond de zestig en staan aan het hoofd van een circusfamilie. De een heeft zijn sterkeman-act al overgedragen aan zijn zoon; de ander doet het nog altijd zelf. Over de invloed van politiek op een vriendschap en zijn effect op de nieuwe generatie.

Filmplan: Frank van den Engel

Regie: Frank van den Engel, Masja Novikova

Extern producent: Zeppers Film & TV

Geschiedenis 24

 

Punk, lang leve de lol

Documentaire waarin de maker op zoek gaat naar zijn punkverleden in Amsterdam en naar wat deze periode voor hem en zijn vrienden heeft opgeleverd. Het filmplan voor deze documentaire werd ontwikkeld tijdens de IDFA Documentaireworkshop 1996.

Filmplan: Alfred Broer

NTR

De stad was van ons

Documentaire over opkomst en ondergang van de Amsterdamse kraakbeweging. In de loop van de jaren tachtig ontstond een tweedeling in de gelederen: de harde kern die het kraken als een politieke strijd beschouwde, en de nieuwe generatie die het kraken vooral zag als middel tot zelfontplooiing. De tegenstelling tussen beide groepen leidde tot het uiteenvallen van de kraakbeweging. Hoofdpersoon is Theo van der Giessen, een invloedrijke en omstreden figuur in de kraakbeweging.

Filmplan: Joost Seelen, Eric Duivenvoorden

Regie: Joost Seelen

Extern producent: Zuidenwind

 

  Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl