E*Cinema vrijdag 16 december 21.45 – KNALPOT meets Frans Zwartjes

In de maandelijkse serie E*Cinema besteedt EYE Film Instituut Nederland aandacht aan de historische én hedendaagse experimentele film. Deze maand viert E*Cinema de laatste voorstelling in het Vondelpark met live muziek.

KNALPOT maakt tijdens de laatste E*Cinema-avond in het Vondelpark nieuwe muziek bij  drie jarenzeventigproducties van de bekende experimentele filmer Frans Zwartjes: Spectator (1970), Living (1971) en Moving Stills (1972, met Paul de Nooijer).

In het voorprogramma worden films vertoond van Martha Colburn. Sinds midden jaren negentig maakt de Amerikaanse kunstenaar/filmmaker Martha Colburn (1972) de ene animatie na de andere. Ze zijn vaak overdonderend en hebben een sterke boodschap. Tijdens het voorprogramma worden drie films van Colburn vertoond waarin seks, protest en geweld centraal staan.

KNALPOT werd in 2007 opgericht door de muzikanten Raphaël Vanoli en Gerri Jäger. KNALPOT’s verfrissende rockmuziek bestaat uit minimale songstructuren, lowfuzz-riffs, grooves, piepjes en wervelingen, rust en sonic noise. Hun geluid doet denken aan computerspelletjes uit de jaren tachtig (Atari) en het Londense WARP-label, waardoorheen zich een Led Zeppelin-achtige rock attitude vlecht. Zie: www.myspace.com/Knalpot. In samenwerking met CineSonic (www.cinesonic.nl): cutting-edge Nederlandse en internationale (elektronische) muzikanten maken een nieuwe soundtrack bij stille en experimentele films.

Frans Zwartjes meets Knalpot
Vrijdag 16 december 2011, 21.45
EYE, Vondelpark 3, Amsterdam.

Kaarten kopen:
Normaal: € 8,00 Korting: € 6,70. Vrienden van EYE: € 4,50 (NBF-leden kunnen op vertoon van de ledenpas gebruik maken van het kortingstarief!)
Kaarten kopen via de website http://www.eyefilm.nl of reserveren via 020 5891400

Laatste keer E*Cinema in EYE Vondelpark
In het voorjaar van 2012 betrekt EYE zijn nieuwe onderkomen aan de noordelijke IJ-oever van Amsterdam. Ook op de nieuwe locatie wordt de E*Cinema serie voortgezet. In januari 2012 volgt opnieuw een nieuwsbrief met informatie over de continuering van het E*Cinema programma op de nieuwe locatie.

Nieuwe locatie 2012
In het voorjaar van 2012 betrekt EYE zijn nieuwe onderkomen aan de noordelijke IJ-oever van Amsterdam. EYE is de eerste grote culturele instelling die de sprong neemt over het IJ. Het nieuwe gebouw biedt onderdak aan vier modern geoutilleerde filmzalen van totaal 600 zitplaatsen. Er is volop ruimte voor tentoonstellingen, educatieve activiteiten en bijeenkomsten. Een filmlab, een collectie panorama, een winkel en een café-restaurant met terras maken het aanbod compleet. EYE maakt deel uit van de nieuwe Amsterdamse stadswijk Overhoeks, genoemd naar de toren Overhoeks op het voormalige Shell Research-terrein.

Bron: EYE