Mediafonds weekoverzicht 49

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 3 tot en met 9 december 2011.

Televisie

zaterdag 3 december

11:20 — 12:20
Ned. 1 / AVRO

Denkend aan Holland

Documentaireportretten van kunstenaars en schilderachtige en door kunstenaars verbeeldde impressies van de Waal. Opgenomen in verschillende jaargetijden, weersomstandigheden en momenten van de dag vormen de kunstenaarsportretten en de geportretteerde Waal een compositie waarvan het geheel uitstijgt boven de afzonderlijke delen.

Filmplan: Jan Wouter van Reijen, Jaap van Hoewijk

Regie: Jan Wouter van Reijen

Extern producent: Joost Verhey & Frank van Reemst Doc.

13:00 — 14:30
Ned. 3 / AVRO

Het paard van Sinterklaas

Speelfilm. Winky Wong is zes jaar als ze met haar moeder vanuit China verhuist naar Nederland, waar haar vader een restaurantje runt. Alles is hier anders en Winky moet wennen aan de mensen, de taal en de gewoontes. Ze vindt troost bij Saartje, een oude pony die in een weitje niet ver van haar huis staat. Groot is de schok als Saartje plotseling overlijdt. Dan hoort Winky op school over de komst van Sinterklaas, een hele lieve man die iedereen kadootjes geeft. Ze besluit hem een paard te vragen.

Scenario: Tamara Bos

Regie: Mischa Kamp

Extern producent: BosBros Film-TV Productions

18:55 — 19:30
Ned. 3 / VPRO

Doctor Cheezy

Achtdelige jeugdserie over vijf dikke kinderen die uit een dieetkamp op de Wadden ontsnappen om bij het gelijknamige fastfoodrestaurant een hamburger te gaan eten. Onderweg raken ze echter hopeloos de weg kwijt, en beleven ze vrolijke maar ook enge avonturen. Het blijkt dat niet iedereen dezelfde agenda heeft. Aflevering 8 (slot).

Scenario: Tijs van Marle

Regie: Margien Rogaar

Extern producent: Pupkin Film

zondag 4 december

13:00 — 14:20
Ned. 3 / AVRO

Waar is het paard van Sinterklaas?

Speelfilm. Winky mag voor het paard van Sinterklaas zorgen. Helaas mag ze er niet op rijden; het paard is haar een paar maten te groot. Als haar moeder zwanger wordt en naar het ziekenhuis moet, zoekt Winky stiekem gezelschap bij het paard van Sinterklaas.

Scenario: Tamara Bos

Regie: Mischa Kamp

Extern producent: BosBros Film-TV Productions

18:10 — 18:45
Ned. 3 / AVRO

Hoe overleef ik…

Jeugddramaserie over de dertienjarige puber Rosa, gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van kinderboekenschrijfster Francine van Oomen. De serie laat zien hoe je als puber kleine en grote problemen overleeft – van verliefd worden op een homoseksuele tekenleraar tot opgepakt worden door de politie bij het zetten van een eerste ‘graffitipiece’. Aflevering: Verliefd zijn.

Scenario: Maarten Lebens, Carly Schuit

Regie: Remy van Heugten, Ties Schenk

Extern producent: Lemming Film

00:05 — 00:20
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Reeks korte films, die het midden houdt tussen documentaire en fictie en waarvoor steeds een adagium van Erasmus het uitgangspunt is. De door Erasmus verzamelde en opgetekende universele wijsheden worden in een specifieke, dagelijkse situatie geplaatst, zodat ze herkenbaar zijn voor de kijker. Tegelijkertijd hebben de films een even dichterlijk karakter als de adagia zelf. Aflevering: Ik overhandig de fakkel aan het einde van de race.

Filmplan: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Regie: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Extern producent: Submarine

dinsdag 6 december

17:40 — 18:00
RTV Noord-Holland / Regionale omroepen

Met herhalingen elk uur t/m volgende dag 16.40 uur

Hollandse Meesters: Tjebbe Beekman

Documentaireportret van beeldend kunstenaar Tjebbe Beekman. Beekman brak direct na zijn residentie op de Rijksakademie door met rauwe schilderijen van grootstedelijke taferelen die hun oorsprong vinden in fotocollages van gebouwen en stadsgezichten. Beekman bewerkt zijn doeken met lak, verfklodders, zand, touwtjes, krantensnippers en spijkers. In recentere schilderijen, zoals de serie onheilspellende interieurs, refereert hij aan de uitwassen van de hedendaagse maatschappij.
Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Regie: Ditteke Mensink

Extern producent: Interakt

woensdag 7 december

06:00 — 06:15
Ned. 3 / NTR

De slavernij junior – Lekker goedkoop

Zesdelige serie over het verleden van de slavernij, kinderarbeid in Nederland en moderne slavernij zoals die nu nog te vinden is in Benin en Bangladesh.

Het Mediafonds heeft steun verleend aan Lekker Goedkoop, de bijbehorende “serious game” voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Voor veel kinderen bestaat slavernij alleen in de geschiedenisboekjes. Slavernij bestaat echter nog steeds en is vaak dichterbij dan je zou denken. In het internetspel kunnen kinderen hun eigen kleren produceren en zullen ze geconfronteerd worden met de consequenties van hun keuzes.

Conceptontwikkeling: Anneke Dorsman, Jans Budding, Maarten van der Duin

23:00 — 23:45
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Duivelse Dilemma’s – geloven

Televisiedrama over de vrijgevochten Els, die zelfbeschikking en respect hoog in het vaandel heeft staan. Deze waarden heeft ze haar dochter Anna proberen mee te geven tijdens haar opvoeding. Wanneer Anna ervoor kiest om zich te bekeren tot de Islam, is het de vraag of Els trouw blijft aan haar levensovertuiging.

Duivelse Dilemma’s is een reeks televisiefilms over morele conflicten, die zich afspelen in de hedendaagse maatschappij. In deze reeks staan noties als zelfbeschikking, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, eigen verantwoordelijkheid en vrijheid van meningsuiting centraal. De geselecteerde filmmakers en scenaristen werkten samen met filosofen, psychologen en anderen die meedachten over actuele dilemma’s.

Scenario: Jolein Laarman

Regie: Mijke de Jong

Extern producent: Talent United

donderdag 8 december

16:35 — 16:45
Ned. 3 / VPRO

Hola Lara!

Animatieserie voor jongens en meisjes van 9 tot 12 jaar oud. De elfjarige Lara neemt deel aan een uitwisselingsprogramma in Spanje, waar ze een taalcursus doet.

Het Mediafonds heeft steun verleend aan de bijbehorende interactieve component, die o.a. bestaat uit een blog van Lara, een Hyves-pagina en de HolaLara-programmasite, waarop via wekelijks nieuwe games wordt ingegaan op de thema’s van de serie:

Conceptontwikkeling: Daniël van Gils, Erna Sassen

Productieteam: Daniël van Gils, Erna Sassen, Sara Kolster, Jorrit de Vries, Christiaan de Rooy, Karel Brascamp

Extern producent: Submarine

23:55 — 00:00
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Zie hierboven.

Aflevering: Met uitzicht op het einde van het leven.

vrijdag 9 december

23:15 — 00:10
Ned. 2 / NTR

One Night Stand VI: Met donker thuis

Drama. Johnny, een 21-jarige militair, brengt als kistdrager de gesneuvelde peletongenoot Diederick van Afghanistan naar huis. Maar hij moet nog een missie volbrangen: een verjaardagscadeau van Diederick aan de tweelingzus Fleur geven.

One Night Stand is een ontwikkelingstraject waarin Nederlandse films door nieuwe en al bekende makers worden gemaakt.

Scenario: Jaap Peter Enderle

Regie: Joeri Holsheimer

Extern producent: Lev pictures

Radio

maandag 5 december

15:37 — 15:38
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Korte verhalen met de lengte van een minuut, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars. Het Mediafonds heeft aan dit programma ontwikkelingssubsidie toegekend.

Regie: Jair Stein

Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Hoorspelserie in 360 delen naar het omvangrijke werk van schrijver J.J. Voskuil Het bureau. Via de hoofdpersoon Maarten Koning en zijn werkomgeving wordt een impliciete beschrijving van de geschiedenis van Nederland gegeven van 1957-1989.

Regie: Peter te Nuyl

dinsdag 6 december

15:37 — 15:38
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

woensdag 7 december

15:37 — 15:38
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

donderdag 8 december

15:37 — 15:38
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

vrijdag 9 december

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

 

Digitale kanalen

Holland Doc 24

VPRO

Babaji, an Indian Love Story

Documentaire over de 103-jarige Indiase weduwnaar Babaji. Hij heeft een graf gedolven naast het graf van zijn vrouw, die ruim tien jaar eerder is overleden. Elke dag gaat hij er in liggen, wachtend op zijn dood. Babaji leeft in twee werelden: de wereld van het nu met zijn alledaagse handelingen en rituelen, en de wereld van de herinneringen waarin hij zich terugtrekt wanneer hij in zijn graf ligt. Een verhaal over de liefde, de dood en het verstrijken van de tijd.

Filmplan: Jiska Rickels

Regie: Jiska Rickels

Extern producent: Dieptescherpte

VPRO

Het ondergronds orkest

Documentaire over een tiental vluchtelingen in Parijs, afkomstig uit alle windstreken. Allemaal bespelen zij een muziekinstrument dat hen niet alleen in staat stelt om in de metro of op straat in hun levensonderhoud te voorzien, maar dat hen vooral houvast geeft in de nieuwe, vaak vijandige omgeving. Levens in ballingschap in de moderne stad.

Filmplan: Heddy Honigmann

Regie: Heddy Honigmann

Extern producent: Belbo

Cultura 24

Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Hans Aarsman

Documentaireportret van fotograaf Hans Aarsman. In 1989 publiceerde hij het boek Hollandse Taferelen, landschappen gefotografeerd vanaf het dak van zijn camper waarmee hij een jaar door Nederland trok. Sinds de jaren negentig manifesteert Aarsman zichzelf vooral als schrijver met een grote interesse voor foto’s die niet vanuit artistiek oogpunt gemaakt zijn, o.a. in de wekelijkse column ‘de Aarsman collectie’ in de Volkskrant. Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Regie: Robert Oey

Extern producent: Interakt

Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Koos Breukel

Documentaireportret van fotograaf Koos Breukel. Breukels atelier met boekenkasten langs de wanden, een lange houten tafel en stapels foto’s en tijdschriften ademt de sfeer van een huiskamer. De fotograaf heeft een voorliefde voor oude camera’s en voor ambachtelijke zwart-wit fotografie. Hij zoekt in zijn portretten naar de mens achter het imago, en naar het vermogen van de mens om het leven te trotseren. Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Regie: Eddy Terstall

Extern producent: Interakt

VPRO

Dinner with Murakami

Documentaire over de surrealistische wereld van de Japanse bestsellerauteur Haruki Murakami (Kyoto, 1949). In een raamvertelling waarin de maker de schrijver probeert te verleiden tot een ontmoeting -en middels uitspraken van experts en fans van zijn nu al omvangrijke oeuvre- worden diverse aspecten van Murakami’s boeken onthuld en zien we hoe zijn werk van invloed is op de Japanse maatschappij van nu. Een poëtisch beeld van een cultuur waarin de mensen nog altijd heen en weer geslingerd worden tussen de ijzeren wetten van de groepscultuur en het individualisme, dat wordt weerspiegeld in de boeken van Murakami.

Filmplan: Yan Ting Yuen, Marc Thelosen

Regie: Yan Ting Yuen

Extern producent: Serious film

Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Joep van Lieshout

Kunstenaarsportret van Joep van Lieshout. Van Lieshouts eerste werken bestonden uit eenvoudige stapelingen van bijvoorbeeld stoeptegels en bierkratten. Enkele jaren later volgden handgemaakte meubels, wc’s, wastafels en caravans; steevast uitgevoerd in polyester. In 1995 richtte hij Atelier van Lieshout (AVL) op en kreeg internationale erkenning met objecten die het midden houden tussen kunst, architectuur en design. Terugkerende thema’s zijn autonomie, zelfvoorziening, macht, politiek, leven en dood.

Regie: Sonia Herman Dolz

Extern producent: Interakt

Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Teun Hocks

Documentaireportet van beeldend kunstenaar Teun Hocks. Vertwijfelde onmacht en komisch cynisme zijn kenmerkend voor het werk van Teun Hocks, dat voornamelijk bestaat uit geënsceneerde fotografie. Hij bouwt decors in de vorm van een groot schilderij en fotografeert het geheel met zichzelf als personage. Deze foto’s print hij in zwart/wit op groot formaat en voorziet hij daarna van kleur met olieverf. Naast deze werken maakt Hocks ook videowerk en tekeningen. Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Regie: Pieter Verhoeff

Extern producent: Interakt

Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Mark Manders

Documentaireportret. Mark Manders studeerde aan Hogeschool voor beeldende kunsten in Arnhem. zijn oeuvre bestaat uit ruimtelijke installaties van tekeningen en sculpturen. Elk werk maakt onderdeel uit van zijn Zelfportret als gebouw. Zijn oeuvre is een gesamtkunstwerk dat als een geheel opgevat kan worden. De installaties zijn representaties van Manders’ ideeën en gedachten en nodigen de toeschouwer uit om zowel het mysterie van het werk, als dat van de kunstenaar te ontcijferen.

Regie: Martijn van Haalen

Extern producent: Interakt

 

  Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl