Stand van de Sterren wint grote prijs VS

De Nederlandse documentaire Stand van de Sterren heeft vrijdagavond (Amerikaanse tijd) de IDA-Humanitas Award gewonnen. Dat heeft producent (en NBF-lid) Hetty Naaijkens bekendgemaakt.

De prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend door de International Documentary Association (IDA), een in Amerika gevestigde internationale koepelorganisatie die documentaires onder de aandacht wil brengen. Editor Jasper Naaijkens nam de prijs namens regisseur Leonard Retel Helmrich in ontvangst. De film maakt zaterdagavond ook kans op een European Film Award. Deze uitreiking vindt plaats in Berlijn.

Trilogie
Stand van de Sterren is het derde deel van een trilogie waarin 12 jaar lang een Indonesische familie die in de sloppenwijken van Jakarta woont, wordt gevolgd. Door het christelijke gezin Sjamsudin te volgen, toont de film de actuele thema’s die momenteel Indonesië parten spelen: conflicten tussen religies, botsingen van generaties en het groeiende verschil tussen arm en rijk.

De Amerikaanse kwaliteitszender HBO, bekend van series als True Blood, Sex and the City en Six Feet Under, had de film aangekocht en voorgedragen voor de prijs.

Talloze prijzen
Stand van de Sterren werd het afgelopen jaar al voor meer dan 60 internationale filmfestivals geselecteerd en sleepte talloze prijzen in de wacht, onder meer op het prestigieuze Sundance Festival en het IDFA.

Aan de IDA-Humanitas Award is een prijs van 2500 dollar verbonden. Regisseur Retel Helmrich schenkt dit bedrag aan de familie Sjamsudin, die hij 12 jaar lang heeft gevolgd. De vrouw des huizes kampt met ernstige gezondheidsproblemen en kan de hoge ziekenhuisrekeningen amper betalen.

Bron: De Pers