Ontvoerders verliezen zaak Heinekenfilm

Heinekenontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer hebben donderdag de zaak die ze tegen de makers van de Heineken-film hadden aangespannen verloren.

Dat heeft de rechter in Amsterdam bepaald. De heren hebben bezwaren tegen de manier waarop zij worden neergezet in de film De Heineken Ontvoering.

Zij willen dat filmproducent IDTV duidelijk maakt dat zij geen vuurwapens hebben gebruikt bij de eigenlijke ontvoering van Heineken en diens chauffeur en dat zij niet gericht hebben geschoten op een taxichauffeur.

Het oordeel van de rechter luidt: ”Een speelfilm over een historische gebeurtenis is nooit helemaal waarheidsgetrouw. Het is immers geen documentaire. Bovendien is inmiddels algemeen bekend dat de film feiten en fictie bevat.”

In de film wordt biermagnaat Freddy Heineken gekidnapt door gewapende mannen en daarna weken vastgehouden.

Een woordvoerder van A-Film laat weten dat alle vorderingen door de rechter zijn afgewezen. ”Boellaard en Meijer wilden naast het vuurwapen-gedeelte ook veranderingen in de disclaimer en zelfs een aantal scenes verwijderd zien in de film. Dat hoeft gelukkig niet.”

Meijer beklaagde zich ook over het feit dat de makers van de film hem hebben neergezet als vrouwenmishandelaar.

A-Film en IDTV hebben wel besloten de disclaimer, waarin de makers melden dat het gaat om een filmische interpretatie van de ontvoering en dat feiten en fictie zijn vermengd, langer in beeld te laten op de dvd die 1 maart 2012 verschijnt.

Advocaat Bart van Tuinen was namens Boellaard en Meijer aanwezig in de rechtszaal. Boellaard en Meijer bleven weg uit het Amsterdamse gerechtsgebouw omdat zij geen trek hadden in een confrontatie met de pers.

De film draait sinds enkele weken in tientallen Nederlandse bioscopen. Eerder probeerde Willem Holleeder tevergeefs te voorkomen dat de film in omloop zou worden gebracht.

Bron: NU.nl