RTV N-H, Parool en AVRO nemen AT5 over

RTV Noord-Holland, het Parool en de AVRO willen samen de Amsterdamse nieuwszender AT5 overnemen. Het personeel van de omroepen is hier dinsdagmiddag over ingelicht.

De onzekerheid omtrent het voortbestaan van AT5 lijkt hiermee voorbij. De drie partijen kunnen goedkoper programma’s maken omdat ze al over locaties, studio’s en ondersteunende afdelingen beschikken.

Er blijven zo twee omroepen bestaan: een regionale zender voor Noord-Holland en een lokale zender voor Amsterdam. Vooral voor de AT5-kijkers zal er veel veranderen. AT5 kampt al jarenlang met financiële problemen. Eerder overleg over een fusie met RTV Noord-Holland strandde. De Amsterdamse raad moet nog akkoord gaan met het nieuwe plan. Hoe de programmering van de omroepen er precies gaat uitzien, moet nog worden besproken. Als alles doorgaat, is de overname op 1 juli volgend jaar een feit.

Frits Campagne, Het Parool: “Het is goed dat AT5 een eigen nieuwsredactie behoudt. Bij Het Parool zijn we erg enthousiast om iets voor AT5 te gaan betekenen.”

“Voor RTV N-H betekent de overname een versterking van zijn positie in de grootste stad van de provincie. Er is veel te winnen met deze samenwerking en dat betekent uiteindelijk goede programma’s voor de Amsterdammers, en daar gaat het om”, aldus directeur Robert Zaal. “Er moet nog wel veel gebeuren voor het zover is, dus we zijn nog voorzichtig.”

Willemijn Maas, algemeen directeur AVRO: “We zijn heel blij met deze unieke samenwerking. De combinatie van een dagblad, een regionale én een landelijke omroep schept nieuwe mogelijkheden, zowel voor inhoudelijk als voor de programmering. Vanzelfsprekend hebben we voor ogen dat AT5 met haar functie als kweekvijver van talent ons zal verrijken.”

Bron: RTV Noord-Holland/AVRO