Winnaars IDFA 2011

Vrijdagavond zijn in Escape, tijdens de prijsuitreiking van de 24e editie van IDFA, de winnaars van de verschillende competitieprogramma’s bekendgemaakt. 

Planet of Snail (Zuid-Korea) van Seung-Jun Yi won de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary. De Special Jury Award ging naar 5 Broken Cameras (Palestina/Israël) van Emad Burnat en Guy Davidi, die eveneens de Publieke Omroep IDFA Audience Award won. De film werd financieel ondersteund door het Jan Vrijman Fonds.

VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary
De VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary (een sculptuur en € 12.500) ging naar Seung-Jun Yi voor Planet of Snail (Zuid-Korea), over het dagelijks leven van de dove en blinde Young-Chan en zijn geliefde Soon-Ho.

Planet of Snail werd vorig jaar als project gepitcht tijdens het FORUM.

De jury kende ook een Special Jury Award toe aan regisseurs Emad Burnat en Guy Davidi voor 5 Broken Cameras (Palestina/Israël/Nederland/Frankrijk). De film is een persoonlijk portret van een Palestijns dorp in verzet tegen de oprukkende Joodse nederzettingen, gedurende een aantal jaren vastgelegd door een inwoner.
5 Broken Cameras werd financieel ondersteund door het Jan Vrijman Fonds en was in 2010 een project bij de IDFAcademy’s Summer School.

NTR IDFA Award for Best Mid-Length Documentary
Jorge Gaggero ontving de NTR IDFA Award for Best Mid-Length Documentary (€ 10.000) voor Montenegro (Argentinië), over een oude man die met zijn honden op een stil eilandje in een rivierdelta leeft, in ogenschijnlijk harmonieuze symbiose met een kluizenaar verderop.

IDFA Award for First Appearance
De IDFA Award for First Appearance (€ 5.000) werd uitgereikt aan Xun Yu voor The Vanishing Spring Light (China/Canada) waarin het leven van de West Street-bewoners in Dujiangyan City wordt gedocumenteerd.

Dioraphte IDFA Award for Dutch Documentary
De Dioraphte IDFA Award for Dutch Documentary ( € 5.000) ging naar Jessica Gorter voor 900 Days, waarin overlevenden van het beleg van Leningrad op nuchtere toon de propagandistische mythe van hun afgrijselijke persoonlijke herinneringen scheiden.

Publieke Omroep IDFA Audience Award
De Publieke Omroep IDFA Audience Award ( € 5.000) ging naar 5 Broken Cameras.
Top 20 Publieke Omroep IDFA Audience Award.

IDFA Award for Student Documentary
Karen Winther ontving de IDFA Award for Student Documentary ( € 2.500) voor The Betrayal (Engeland/Noorwegen). De film gaat over Karen die als tiener een cruciale fout binnen de Noorse krakerswereld maakte en nu hoopt op vergiffenis.

BlackBerry IDFA DOC U Award
De BlackBerry IDFA DOC U Award, de prijs van € 1.500 die door een aparte jongerenjury wordt toegekend, ging naar The Last Days of Winter (Iran) van Mehrdad Oskouei. De film is een portret van zeven Iraanse jongetjes die samen in een jeugddetentiecentrum verblijven en op open wijze vertellen over hun levens.

IDFA Award for Best Green Screen Documentary
De IDFA Award for Best Green Screen Documentary (€ 2500) ging naar Bitter Seeds (VS/India) van Micha X. Peled. Filmmaker Peled onderzoekt waarom er elke dertig minuten een Indiase kantoenboer zelfmoord pleegt en volgt een van hen tot de rand van de afgrond.

Bitter Seeds (VS/India) van Micha X. Peled won gisteravond ook al de Oxfam Global Justice Award tijdens de Talkshow van IDFA.

IDFA DocLab Award for Digital Storytelling
Ook werd dit jaar voor de tweede keer de IDFA DocLab Award for Digital Storytelling (€ 2500) uitgereikt aan Insitu (Frankrijk) van Antoine Viviani. Insitu is een zoektocht naar creatieve, artistieke manieren om in de publieke ruimte in te grijpen.

Afgelopen zaterdag won Last Days Here (VS) van Don Argott en Demian Fenton de eerste IDFA PLAY Award for Best Music Documentary.

Feiten en cijfers
Hoewel het festival nog tot en met zondag loopt kan alvast voorzichtig gezegd worden dat het festival weer meer bezoekers ontving dan vorig jaar. Als de trend de komende drie dagen doorzet dan is het aantal bezoeken gestegen van 180.000 in 2010 naar ruim 200.000 bezoeken. Het aantal (inter)nationale gasten steeg ten opzichte van 2010 (2.477): 2.670. Zo’n 5200 scholieren uit het basis en voortgezet onderwijs bezochten de schoolvoorstellingen afgelopen week.

Bron: IDFA