Mediafonds weekoverzicht 48

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 26 november tot en met 2 december 2011.

Televisie

Zaterdag en zondag verzorgt Z@PP ECHT GEBEURD een bijzonder programma rond de uitzendingen van acht Kids & Docs-jeugddocumentaires. Tussen de films door rijdt presentator Bart Meijer met zijn bus door Nederland en pikt documentairemakers, hoofdpersonen uit de documentaires en juniorreporters op voor een praatje.

zaterdag 26 november

11:15 — 12:15
Ned. 1 / AVRO

Viktor & Rolf: Because we’re worth it

Documentaire over de Nederlandse modeontwerpers Viktor & Rolf. Zij braken eind jaren negentig door in de internationale modewereld als eigenzinnige ontwerpers met theatrale modeshows en extravagante kledingcollecties. De ontwerpers worden een jaar lang gevolgd bij de intensieve voorbereidingen van de modeshows: van het maken van schetsen en het uitzoeken van de stoffen, tot het afpassen van de eerste ontwerpen en het bedenken van de artistieke invulling.

Filmplan: Femke Wolting

Regie: Bruno Felix, Femke Wolting

Extern producent: Submarine

11:56 — 12:20
Ned. 3 / AVRO

Kids & Docs: In mijn hoofd

Documentaire over de dertienjarige toptennisser Britt Schreuder die piekert over de dood. In haar familie is er sprake van een levensbedreigende, erfelijke aandoening waardoor de kans groot is dat ze aneurysma’s in de bloedvaten van de hersenen krijgt. Aneurysma’s zijn verwijdingen in het vaatstelsel, die uiteindelijk tot de dood kunnen leiden. Inmiddels zijn er aneurysma’s bij Britts moeder geconstateerd, die hierdoor elk moment kan overlijden. Kids & Docs is een workshop gericht op de talentontwikkeling van jeugddocumentairemakers.

Filmplan: Erna Slotboom

Regie: Erna Slotboom

12:20 — 12:40
Ned. 3 / OHM

Kids & Docs: Raman

Documentaire over de tienjarige, Hindoestaanse Raman, die in staat is om geesten te zien. Raman vindt de geesten niet eng. Hij beschouwt ze als helpers die hem bijstaan, onder andere tijdens de moeilijke periode van de scheiding van zijn ouders. Kids & Docs is een workshop gericht op de talentontwikkeling van jeugddocumentairemakers.

Filmplan: Ivanka Bakker

Regie: Ivanka Bakker

Extern producent: Selfmade Films

12:40 — 13:00
Ned. 3 / KRO

Kids & Docs: Van Afrika naar Assen

Documentaire over een meisje dat onderdeel is van een expat-gezin en na een aantal jaren in het buitenland te hebben geleefd weer terugkeert naar Nederland. Ze merkt dat ze anders is dan de rest en zal opnieuw haar plek moeten veroveren. Kids & Docs is een workshop gericht op talentontwikkeling van jeugddocumentairemakers.

Filmplan: Lieza Röben

Regie: Lieza Röben

13:00 — 13:15
Ned. 3 / BOS

Kids & Docs: Nadia tikt

Documentaire. Het grappige, 12-jarige meisje Nadia heeft sinds de scheiding van haar ouders last van existentiële angsten die zich uiten in dwangneuroses. Deze neuroses gaan haar leven steeds meer beheersen. Hoe zal Nadia haar angsten overwinnen en haar problemen oplossen? Kids & Docs is een workshop gericht op talentontwikkeling van jeugddocumentairemakers.

Filmplan: Laetitia Schoofs

Regie: Laetitia Schoofs

Extern producent: KeyDocs

15:25 — 16:55
Ned. 2 / AVRO

Het paard van Sinterklaas

Speelfilm. Winky Wong is zes jaar als ze met haar moeder vanuit China verhuist naar Nederland, waar haar vader een restaurantje runt. Alles is hier anders en Winky moet wennen aan de mensen, de taal en de gewoontes. Ze vindt troost bij Saartje, een oude pony die in een weitje niet ver van haar huis staat. Groot is de schok als Saartje plotseling overlijdt. Dan hoort Winky op school over de komst van Sinterklaas, een hele lieve man die iedereen kadootjes geeft. Ze besluit hem een paard te vragen.

Scenario: Tamara Bos

Regie: Mischa Kamp

Extern producent: BosBros Film-TV Productions

18:55 — 19:20
Ned. 3 / VPRO

Doctor Cheezy

Achtdelige jeugdserie over vijf dikke kinderen die uit een dieetkamp op de Wadden ontsnappen om bij het gelijknamige fastfoodrestaurant een hamburger te gaan eten. Onderweg raken ze echter hopeloos de weg kwijt, en beleven ze vrolijke maar ook enge avonturen. Het blijkt dat niet iedereen dezelfde agenda heeft.

Scenario: Tijs van Marle

Regie: Margien Rogaar

Extern producent: Pupkin Film

zondag 27 november

12:00 — 12:19
Ned. 3 / NCRV

Kids & Docs: Oma Lien

Documentaire waarin de relatie tussen de veertienjarige Christel en haar vierentachtigjarige oma Lien centraal staat. Oma Lien heeft de ziekte van Alzheimer en zakt steeds dieper weg in haar eigen wereld, waardoor Christel het steeds moeilijker vindt om haar oma te bezoeken. Christel doorloopt als het ware een rouwproces waarin ze langzaamaan afscheid neemt van haar oma. De film toont twee werelden: de zorgeloze, dynamische wereld van Christel enerzijds en anderzijds de rustige wereld van oma Lien waarin weinig gebeurt. Kids & Docs is een workshop gericht op de talentontwikkeling van jeugddocumentairemakers.

Filmplan: Annelies de Wit

Regie: Annelies de Wit

Extern producent: Selfmade Films

12:20 — 12:40
Ned. 3 / 100 % Halal

Kids & Docs: Uitgekraakt

Documentaire. Lily is een vrijgevochten meisje dat al haar hele leven woont in de bossen van Zeist in een kraakgemeenschap waar vrijheid vanzelfsprekend is. Door een aangekondigde ontruiming moet iedereen verhuizen. Terwijl de huizen worden gesloopt en de bomen worden gekapt, zegt Lily haar geboortegrond vaarwel. Ze verruilt haar houten huis in het bos voor een rijtjeshuis tussen de straatstenen. De gebeurtenissen spelen zich af tegen de achtergrond van het in 2010 ingevoerde kraakverbod en het daarmee gepaard gaande verdwijnen van kraakgemeenschappen. Kids & Docs is een workshop gericht op de talentontwikkeling van jeugddocumentairemakers.

Filmplan: Sanne Rovers

Regie: Sanne Rovers

12:40 — 12:59
Ned. 3 / Humanistische Omroep

Kids & Docs: De man die alles kan

Documentaire over Malik, een elfjarige jongen met het syndroom van Down. Hij verruilt met zijn moeder en jongere zus zijn woonplaats in Amsterdam-Noord voor Dakar (Senegal), waar hij herenigd wordt met zijn Senegalese vader. In zijn nieuwe woonplaats zal hij moeten wennen aan de Senegalese cultuur. In Afrika is er nog veel onwetendheid over verstandelijk beperkte kinderen; vaak wordt gedacht dat deze kinderen bezeten zijn door de duivel. Kids & Docs is een workshop gericht op de talentontwikkeling van jeugddocumentairemakers.

Filmplan: Nadine Kuipers

Regie: Nadine Kuipers

12:55 — 13:00
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Reeks korte films, die het midden houdt tussen documentaire en fictie en waarvoor steeds een adagium van Erasmus het uitgangspunt is. De door Erasmus verzamelde en opgetekende universele wijsheden worden in een specifieke, dagelijkse situatie geplaatst, zodat ze herkenbaar zijn voor de kijker. Tegelijkertijd hebben de films een even dichterlijk karakter als de adagia zelf.

Filmplan: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Regie: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Extern producent: Submarine

13:00 — 13:25
Ned. 3 / OHM

Kids & Docs: Een enkeltje Bussum

Documentaire. De twaalfjarige Rajeev werd geadopteerd toen hij twee jaar oud was en herinnert zich nog weinig van India. Hij komt gewoon uit een Nederlands gezin, zoals zijn blonde zus: “Aan de buitenkant ben ik een Indiaas iemand, en de rest is Hollands.” Het contact dat Rajeev heeft met de Indiase cultuur bestaat grotendeels uit zijn bezoekjes aan een Indiaas restaurant. Daar verkent hij de Indiase keuken, en leert hij van de kok woorden uit het Hindi. Omdat hij weinig herinneringen heeft aan zijn geboorteland, wil hij het land graag eens bezoeken. Maar dan moet hij eerst zijn ouders ervan overtuigen dat hij daar klaar voor is. Het plan voor deze film is ontwikkeld in de Kids & Docs workshop.

Filmplan: Renée Wilna Span

15:30 — 16:45
Ned. 3 / AVRO

Waar is het paard van Sinterklaas?

Speelfilm. Winky mag voor het paard van Sinterklaas zorgen. Helaas mag ze er niet op rijden; het paard is haar een paar maten te groot. Als haar moeder zwanger wordt en naar het ziekenhuis moet, zoekt Winky stiekem gezelschap bij het paard van Sinterklaas.

Scenario: Tamara Bos

Regie: Mischa Kamp

Extern producent: BosBros Film-TV Productions

17:05 — 18:05
Ned. 2 / NTR

Come Back Kate

Documentaire. Toegewijde fans van Kate Bush vertellen over hun bijzondere band met de zangeres die eind jaren zeventig in één klap wereldberoemd werd met de hit Wuthering Heights. Daarna maakt Kate Bush nog vele hits zoals Running up that hill en Cloudbusting. In 1993 keerde ze de muziekindustrie de rug toe om zich terug te trekken op een eiland in de Thames. Ondanks haar langdurige afwezigheid blijft ze in de harten van haar toegewijde fans een centrale plaats innemen.

Filmplan: Quirine Racké, Helena Muskens

Regie: Quirine Racké, Helena Muskens

Extern producent: Snow White Films

18:10 — 18:45
Ned. 3 / AVRO

Hoe overleef ik…

Jeugddramaserie over de dertienjarige puber Rosa, gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van kinderboekenschrijfster Francine van Oomen. De serie laat zien hoe je als puber kleine en grote problemen overleeft – van verliefd worden op een homoseksuele tekenleraar tot opgepakt worden door de politie bij het zetten van een eerste ‘graffitipiece’.

Aflevering: Een verhuizing? Rosa moet tot overmaat van ramp verhuizen naar Groningen.

Scenario: Maarten Lebens, Carly Schuit

Regie: Remy van Heugten, Ties Schenk

Extern producent: Lemming Film

woensdag 30 november

06:00 — 06:20
Ned. 3 / NTR

De slavernij junior – Lekker goedkoop

Zesdelige serie over het verleden van de slavernij, kinderarbeid in Nederland en moderne slavernij zoals die nu nog te vinden is in Benin en Bangladesh.

Het Mediafonds heeft steun verleend aan Lekker Goedkoop, de bijbehorende “serious game” voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Voor veel kinderen bestaat slavernij alleen in de geschiedenisboekjes. Slavernij bestaat echter nog steeds en is vaak dichterbij dan je zou denken. In het internetspel kunnen kinderen hun eigen kleren produceren en zullen ze geconfronteerd worden met de consequenties van hun keuzes.

Conceptontwikkeling: Anneke Dorsman, Jans Budding, Maarten van der Duin

22:55 — 23:45
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Duivelse Dilemma’s – Drone

Televisiedrama over een jonge vader, die voor zijn beroep met een onbemand vliegtuig gevechtsmissies uitvoert in een ver oorlogsgebied. Na zijn werk keert hij weer terug naar zijn vrouw en zoon. Op een dag krijgt hij onverklaarbare pijnen die zijn leven drastisch overhoop halen. Duivelse Dilemma’s is een reeks televisiefilms van veertig minuten over morele conflicten, die zich afspelen in de hedendaagse maatschappij. In deze reeks staan noties als zelfbeschikking, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, eigen verantwoordelijkheid en vrijheid van meningsuiting centraal. De geselecteerde filmmakers en scenaristen werken samen met filosofen, psychologen en anderen die meedachten over actuele dilemma’s.

Scenario: Jaap van Heusden

Regie: Jaap van Heusden

Extern producent: Talent United

donderdag 1 december

16:45 — 16:55
Ned. 3 / VPRO

Hola Lara!

Animatieserie voor jongens en meisjes van 9 tot 12 jaar oud. De elfjarige Lara neemt deel aan een uitwisselingsprogramma in Spanje, waar ze een taalcursus doet. Het Mediafonds heeft steun verleend aan de bijbehorende interactieve component, die o.a. bestaat uit een blog van Lara, een Hyves-pagina en de HolaLara-programmasite, waarop via wekelijks nieuwe games wordt ingegaan op de thema’s van de serie:

Conceptontwikkeling: Daniël van Gils, Erna Sassen

Productieteam: Daniël van Gils, Erna Sassen, Sara Kolster, Jorrit de Vries, Christiaan de Rooy, Karel Brascamp

Extern producent: Submarine

17:30 — 17:50
RTV Rijnmond / Regionale omroepen 

Met herhalingen elk uur t/m volgende dag 16.30 uur.

Hollandse Meesters in de 21e eeuw: Jan Dibbets

Documentaireportret van beeldend kunstenaar Jan Dibbets. Dibbets volgde de kunstacademie, vertrok vervolgens naar Londen en begon met het uitvoeren van conceptuele werken in parken, tuinen en op het strand. Zijn internationale doorbraak kwam met zijn perspectivische correcties in 1969. Daarin maakte hij met behulp van fotografie aanpassingen in de waarneming van simpele vormen, die hij tekende op vloeren, muren of uitzette in het gras of zand. Ruimte en waarneming spelen een belangrijke rol in zijn werk, evenals tijd en licht. Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Regie: Michiel van Nieuwkerk

Extern producent: Interakt

23:50 — 00:00
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Zie hierboven.

vrijdag 2 december

16:25 — 17:55
Ned. 3 / AVRO

Waar is het paard van Sinterklaas?

Zie hierboven.

23:15 — 00:10
Ned. 2 / NTR

One Night Stand VI: Midzomernacht

Televisiefilm over een groep vrienden die Midzomernacht vieren in een vakantiehuisje op een klein eilandje. Het wordt een nacht vol herinneringen, rituelen, toekomstdromen en grappen over en weer. Het wordt echter ook een nacht van onuitgesproken verlangens, leugens en geheimen. Getriggerd door buitenstaander Meike wordt de vriendschap genadeloos ontrafeld in al zijn kwetsbaarheid zonder daarin ten onder te gaan. Een van de personages Boris stelt: “vriendschap is gewoon een afspraak met een groep mensen die je het best kunt verdragen”. In Midzomernacht wordt een liefdevol en ontluisterend portret geschetst van een hedendaagse vriendengroep.

Scenario: Arjen Lubach

Regie: Hiba Vink

Extern producent: IJswater Films

Radio

zondag 27 november

18:15 — 19:04
Radio 1 / VPRO

Plots (2e serie)

Radioprogramma vol wonderlijke en geestige verhalen over menselijke dilemma’s. Iedere uitzending heeft een eigen thema waarbinnen verschillende verhalen passen. Geïnspireerd op onwaarschijnlijke, waargebeurde verhalen verteld door onbekende Nederlanders.

Aflevering: Dromen. Verhalen over dromen die het leven drastisch ontregelen.

Regie: Jair Stein

Radioplan: Jair Stein

Geluidsvormgeving: Jair Stein

maandag 28 november

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Korte verhalen met de lengte van een minuut, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars. Het Mediafonds heeft aan dit programma ontwikkelingssubsidie toegekend.

Regie: Jair Stein

Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Hoorspelserie in 360 delen naar het omvangrijke werk van schrijver J.J. Voskuil Het bureau. Via de hoofdpersoon Maarten Koning en zijn werkomgeving wordt een impliciete beschrijving van de geschiedenis van Nederland gegeven van 1957-1989.

Regie: Peter te Nuyl

dinsdag 29 november

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

woensdag 30 november

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

donderdag 1 december

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

vrijdag 2 december

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

 

Digitale kanalen

Holland Doc 24

NCRV

De smaak van de ziel

Documentaire over het Rotterdamse restaurant Parkheuvel en zijn chef-koks. Cees Helder zwaaide jarenlang de scepter over het restaurant, maar besloot op het hoogtepunt van zijn carrière te stoppen. Sinds Erik van Loo er chef-kok is werd het aantal sterren teruggeschroefd van drie naar één. Film over drie mensen die door eten geobsedeerd zijn, voor wie smaak gekoppeld is aan de diepste emoties die een mens kan hebben.

Filmplan: Robbert Kiem Hwat So, Marjoleine Boonstra

Regie: Robbert Kiem Hwat So

Extern producent: Molenwiek Filmprod.

VPRO

Beer Is Cheaper Than Therapy

Documentaire over Amerikaanse militairen die terugkeren uit Irak en hun heil zoeken in het dorpje Killeen, nabij Fort Hood, de grootste legerbasis van de Verenigde Staten. De soldaten die terugkomen uit Irak hebben afschuwelijke dingen meegemaakt en hebben vaak een wezenloze blik in de ogen.

Filmplan: Simone de Vries

Regie: Simone de Vries

Extern producent: Zeppers Film & TV

Geschiedenis 24

IKON

Zielen van Napels

Documentaire met als uitgangspunt het schilderij ‘De zeven werken van barmhartigheid’ van Caravaggio, dat in de Pio Monte kerk in Napels hangt. Het clair-obscur is in de hele stad Napels terug te vinden: in het contrast tussen de rijke adel en de armen, en in het geloof versus het bijgeloof. Aan het woord komen schrijvers die het karakter van de stad onder woorden proberen te brengen, leden van de Napolitaanse adel die in Pio Monte liefdadigheidswerk doen, en de Napolitanen op straat.

Filmplan: Vincent Monnikendam

Regie: Vincent Monnikendam

Extern producent: Memphis Film & Television

 

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl

Bekijk deze pagina op de website.

Bron: Mediafonds