Ireen van Ditshuyzen krijgt Beeld en Geluid Oeuvre Award

NBF-lid Ireen van Ditshuyzen ontvangt de Beeld en Geluid Oeuvre Award 2011 voor haar bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse televisie.

“De vakjury van de Beeld en Geluid Awards ziet haar documentaires en documentaire series als tijdsdocumenten, niet alleen gemaakt voor eenmalige uitzending, maar ook bedoeld als discussiestuk voor het maatschappelijk debat,” aldus Peter Römer, algemeen juryvoorzitter. Op 23 januari wordt het bronzen beeld dat hoort bij deze vakprijs, aan Van Ditshuyzen overhandigd tijdens de uitreiking van de Beeld en Geluid Awards in Hilversum. Ook wordt haar portret in de glazen Wall of Fame in het gebouw van Beeld en Geluid opgenomen.

Römer: “Als regisseur en producent in dienst van diverse omroepen en uiteindelijk ook als directeur van haar eigen bedrijf, is zij verantwoordelijk voor een lange lijst van televisieprogramma’s waar, naast documentaires, ook talkshows als die van Jan Lenferink, RUR, en Ischa Meijer onderdeel van uitmaken, alsmede het informatieve dagelijkse magazine TV3. Maar bovenal maakt zij documentaires en televisieprogramma’s met politieke en sociale thema’s die aansluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen en die niet zelden een dialoog op gang brengen. In het huidige haastige Hilversum, waarin oppervlakkigheid een deugd en snelheid een must is, is het haar gelukt een eigen geluid te laten horen en maakt zij integere en hoogstaande informatieve televisie op een zeer toegankelijke manier. Bewogen, maar altijd met een zekere afstand, om de kijker de ruimte te geven na te denken over wat hij heeft gezien.”

Bron: Beeld en Geluid/Broadcast Magazine