Mediafonds weekoverzicht 47

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 19 tot en met 25 november 2011.

Televisie

zaterdag 19 november

13:35 — 14:30
Ned. 2 / VPRO

All we ever wanted / Alles wat we wilden

Documentaire waarin vier jonge, creatieve en ambitieuze mensen gevolgd worden die ogenschijnlijk een glanzend en gelukkig leven leiden. Gaandeweg wordt zichtbaar wat het van hen vergt om alle ballen in de lucht te houden. Het filmplan voor deze documentaire werd ontwikkeld tijdens de IDFA Documentaireworkshop en bekroond met de Mediaprijs Documentaire 2008.

Filmplan: Sarah Mathilde Domogala

Regie: Sarah Mathilde Domogala

Extern producent: 100 % Halal

18:55 — 19:20
Ned. 3 / VPRO

Doctor Cheezy

Achtdelige jeugdserie over vijf dikke kinderen die uit een dieetkamp op de Wadden ontsnappen om bij het gelijknamige fastfoodrestaurant een hamburger te gaan eten. Onderweg raken ze echter hopeloos de weg kwijt, en beleven ze vrolijke maar ook enge avonturen. Het blijkt dat niet iedereen dezelfde agenda heeft. Aflevering 6.

Scenario: Tijs van Marle

Regie: Margien Rogaar

Extern producent: Pupkin Film

zondag 20 november

13:00 — 13:01
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Reeks korte films, die het midden houdt tussen documentaire en fictie en waarvoor steeds een adagium van Erasmus het uitgangspunt is. De door Erasmus verzamelde en opgetekende universele wijsheden worden in een specifieke, dagelijkse situatie geplaatst, zodat ze herkenbaar zijn voor de kijker. Tegelijkertijd hebben de films een even dichterlijk karakter als de adagia zelf.

Filmplan: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Regie: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Extern producent: Submarine

13:25 — 13:45
Ned. 3 / NCRV

Door de oren van Ellen

Jeugddocumentaire over de elfjarige Ellen, die doof is en zal moeten kiezen of ze na de zomer naar een doveninternaat gaat of naar een school voor slechthorenden. Haar broer Rick kan als enige in het gezin goed horen en probeert Ellen goed Nederlands te leren, zodat ze naar de school voor slechthorenden kan. Op school praat Ellen met haar vriendin Martha alleen in gebarentaal. Zij wil juist dat Ellen met haar meegaat naar het doveninternaat.

Filmplan: Saskia Gubbels

Regie: Saskia Gubbels

Extern producent: Hollandse Helden

18:15 — 18:45
Ned. 3 / AVRO

Hoe overleef ik…

Jeugddramaserie over de dertienjarige puber Rosa, gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van kinderboekenschrijfster Francine van Oomen. De serie laat zien hoe je als puber kleine en grote problemen overleeft – van verliefd worden op een homoseksuele tekenleraar tot opgepakt worden door de politie bij het zetten van een eerste ‘graffitipiece’. Aflevering: Zonder vriendinnen. Zie ook hoeoverleefik.avro.nl.

Scenario: Maarten Lebens, Carly Schuit

Regie: Remy van Heugten, Ties Schenk

Extern producent: Lemming Film

maandag 21 november

23:00 — 23:55
Ned. 2 / NCRV

De smaak van de ziel

Documentaire over het Rotterdamse restaurant Parkheuvel en zijn chef-koks. Cees Helder zwaaide jarenlang de scepter over het restaurant, maar besloot op het hoogtepunt van zijn carrière te stoppen. Sinds Erik van Loo er chef-kok is werd het aantal sterren teruggeschroefd van drie naar één. Film over drie mensen die door eten geobsedeerd zijn, voor wie smaak gekoppeld is aan de diepste emoties die een mens kan hebben.

Filmplan: Robbert Kiem Hwat So, Marjoleine Boonstra

Regie: Robbert Kiem Hwat So

Extern producent: Molenwiek Filmproducties

dinsdag 22 november

17:40 — 18:00
RTV Noord-Holland / Regionale omroepen 

Met herhalingen elk uur t/m volgende middag 16.40 uur

Hollandse Meesters: Koen Vermeule

Documentaireportret van beeldend kunstenaar Koen Vermeule. Vermeule schildert voornamelijk de horizon, het landschap en de werking van licht en schaduw. Een aantal jaren geleden verschenen er voor het eerst figuren in de Weidse landschappen. Hij legde ze vast in de stad en plaatste ze vervolgens in die vreemde context: solitair, soms met lichte contouren, soms vervormd tot lange zwarte silhouetten door het sterke tegenlicht. In zijn meest recente werk toont hij de figuren steeds vaker in de omgeving waarin hij ze oorspronkelijk zag. Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

 

Regie: Sherman de Jesus

Extern producent: Interakt

woensdag 23 november

22:55 — 00:20
Ned. 2 / VPRO

Beer Is Cheaper Than Therapy

Documentaire over Amerikaanse militairen die terugkeren uit Irak en hun heil zoeken in het dorpje Killeen, nabij Fort Hood, de grootste legerbasis van de Verenigde Staten. De soldaten die terugkomen uit Irak hebben afschuwelijke dingen meegemaakt en hebben vaak een wezenloze blik in de ogen.

Filmplan: Simone de Vries

Regie: Simone de Vries

Extern producent: Zeppers Film & TV

16:45 — 17:00
Ned. 3 / VPRO

Hola Lara!

Animatieserie voor jongens en meisjes van 9 tot 12 jaar oud. De elfjarige Lara neemt deel aan een uitwisselingsprogramma in Spanje, waar ze een taalcursus doet. Het Mediafonds heeft steun verleend aan de bijbehorende interactieve component, die o.a. bestaat uit een blog van Lara, een Hyves-pagina en de HolaLara-programmasite, waarop via wekelijks nieuwe games wordt ingegaan op de thema’s van de serie.

Conceptontwikkeling: Daniël van Gils, Erna Sassen

Productieteam: Daniël van Gils, Erna Sassen, Sara Kolster, Jorrit de Vries, Christiaan de Rooy, Karel Brascamp

Extern producent: Submarine

donderdag 24 november

17:32 — 17:47
RTV Rijnmond / Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Natasja Kensmil

Documentaireportret van de uit Suriname afkomstige Natasja Kensmil. Haar schilderijen zijn schokkend, uitdagend en raadselachtig en weerspiegelen haar interpretatie van de werkelijkheid. Tijdens het schilderen doemen er allerlei voorstellingen op uit haar geheugen. Dit zijn vaak heftige beelden die ze zich herinnert, of die ze heeft gezien in kranten, tijdschriften, boeken of films. Haar nieuwste werk is getiteld Sleeping Beauty waarbij zij zich liet inspireren door foto’s van overleden kinderen. Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Herhaling elk uur tot vrijdagmiddag.

Regie: René Roelofs

Extern producent: Interakt

23:50 — 00:00
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Zie hierboven.

Radio

zondag 20 november

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Hoorspelserie in 360 delen naar het omvangrijke werk van schrijver J.J. Voskuil Het bureau. Via de hoofdpersoon Maarten Koning en zijn werkomgeving wordt een impliciete beschrijving van de geschiedenis van Nederland gegeven van 1957-1989.

Regie: Peter te Nuyl

maandag 21 november

15:35 — 15:36
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Korte verhalen, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars.

Regie: Jair Stein

Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

dinsdag 22 november

15:35 — 15:36
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

woensdag 23 november

15:35 — 15:36
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

donderdag 24 november

15:35 — 15:36
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

Het Bureau

Zie hierboven.

Overig

donderdag 24 november

16:45 — 17:00
Ned. 3 / VPRO

Hola Lara!

Animatieserie voor jongens en meisjes van 9 tot 12 jaar oud. De elfjarige Lara neemt deel aan een uitwisselingsprogramma in Spanje, waar ze een taalcursus doet. Het Mediafonds heeft steun verleend aan de bijbehorende interactieve component, die o.a. bestaat uit een blog van Lara, een Hyves-pagina en de HolaLara-programmasite, waarop via wekelijks nieuwe games wordt ingegaan op de thema’s van de serie:

Conceptontwikkeling: Daniël van Gils, Erna Sassen

Productieteam: Daniël van Gils, Erna Sassen, Sara Kolster, Jorrit de Vries, Christiaan de Rooy, Karel Brascamp

Extern producent: Submarine

Digitale kanalen

Geschiedenis 24

VPRO

Sneakers, van straat tot catwalk

Documentaire over de betekenis en de geschiedenis van de gymschoen. Een Amsterdamse DJ, een verwoed sneakerverzamelaar, wordt gevolgd tijdens zijn zoektocht naar de ideale gymschoen. De gymschoen als metafoor voor identiteit en moderne subculturen.

Filmplan: Femke Wolting

Regie: Femke Wolting

Extern producent: Submarine

Holland Doc 24

Humanistische Omroep

A skin too few: The days of Nick Drake

Documentaire. Het verhaal van Nick Drake is een van de meest tragische in de popmuziek. Tussen zijn geboorte en zijn dood lag 26 jaar. De waarde van de drie albums die hij achterliet werd pas twee decennia na zijn vroege levenseinde ontdekt. De getuigenissen in ‘A Skin Too Few’ beschrijven een jonge man die symbool staat voor de vernietigende gevolgen van eenzaamheid, die zijn ouderlijk huis nauwelijks heeft verlaten en voor wie contact met anderen een grote opgave was.

Filmplan: Jeroen Berkvens

Regie: Jeroen Berkvens

NTR

Justiça

Documentaire waarin een portret wordt geschetst van de Braziliaanse maatschappij, gezien vanuit het strafrechtelijk systeem. De drie belangrijkste betrokkenen bij een strafproces worden gevolgd: een rechter, een pro deo advocate en een jonge verdachte. Ze blijken alledrie op hun manier de gevangenen van een bureaucratisch rechtssysteem. Plaats van handeling is Rio de Janeiro, een metropool met vijf miljoen inwoners waar het verschil tussen arm en rijk groot is. Deze sociale ongelijkheid, typerend voor de Braziliaanse samenleving, is de oorzaak van veel criminaliteit.

Filmplan: Maria Ramos

Regie: Maria Ramos

Extern producent: Selfmade Films Amsterdam

IKON

Kaffeefahrt ins Krematorium

Documentaire over Duitsers op leeftijd die begeleid door begrafenisondernemers in Nederland op zoek gaan naar een goedkope en sfeervolle plek om gecremeerd te worden. De documentaire verkent het spanningsveld tussen een oprukkende commercialisering van “een laatste afscheid” en menselijke machteloosheid tegenover de dood.

Filmplan: Sergej Kreso

Regie: Sergej Kreso

Extern producent: Zuidenwind Filmprodukties

NCRV

De smaak van de ziel

Zie hierboven.

VPRO

Beer Is Cheaper Than Therapy

Zie hierboven.

 

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl