E*Cinema: 15 november – special rond Jeroen Eisinga

In de maandelijkse serie E*Cinema besteedt EYE Film Instituut Nederland aandacht aan de historische én hedendaagse experimentele film. Deze maand presenteert E*Cinema een programma waarin Stedelijk Museum-curator Bart Rutten met  filmmaker en beeldend kunstenaar Jeroen Eisinga in gesprek gaat over zijn films en inspiratiebronnen (zoals Chris Burden en Bas Jan Ader).

Bijzonder is de vertoning van zijn nieuwe film Springtime, en een nieuwe conservering van zijn film Sehnsucht. Na een groot aantal fragmenten naar Jeroen’s keuze volgt de keuzefilm van Jeroen: Code inconnu van Michael Haneke.

Jeroen Eisinga (1966) maakte in Nederland een groot aantal korte, experimenteel films en trok een aantal jaar geleden naar de VS voor een opleiding scenarioschrijven. Van 16 oktober t/m 26 februari heeft Eisinga een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam.

Bart Rutten (1972) is conservator van de collectie beeldende kunst bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Rutten is een specialist op het gebied van videokunst en was eerder werkzaam bij onder meer het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo/Time Based Arts, Amsterdam.

De E*Cinema serie is nog tot en met december 2011 in EYE Vondelpark. In het voorjaar van 2012 betrekt EYE zijn nieuwe onderkomen aan de noordelijke IJ-oever van Amsterdam. Ook op de nieuwe locatie wordt de E*Cinema serie voortgezet.

Programma 19.30:
Bart Rutten in gesprek met Jeroen Eisinga over zijn films en inspiratiebronnen (zoals Chris Burden en Bas Jan Ader). Ongeveer 100 minuten.

Programma 21.30:
Code Inconnu
(Michael Haneke 2000)
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld, 118’, kleur
Ontregelende spiegel van vooroordelen en spraakverwarring in de smeltkroes Parijs, een kille wereld vol botsende waarden waarin de mens agressief of juist onverschillig is. Juliette Binoche is als ambitieuze actrice de spil van het sluimerende onbehagen. Hanekes stijlvaste, minutieus geregisseerde confrontaties strooien zand in het politiek-correcte denksysteem. Zijn spel met verwachtingspatronen zaait verwarring en dwingt tot heroriëntatie.

Jeroen Eisinga
15 november 2001, 19.30 + 21.30
EYE, Vondelpark 3, Amsterdam.

Losse kaarten:
Normaal: € 8,00 Korting: € 6,70. Vrienden van EYE: € 4,50

Double bill (twee programma’s om 19.30 en 21.30):
Normaal €15,00 Korting: € 12,70 Vrienden van EYE: €8,00

Kaarten kopen via de website www.eyefilm.nl of reserveren via 020 5891400

Komende editie E*Cinema 2011:
20 december: nieuwe experimentele films en muziek van Knalpot