Mediafonds weekoverzicht 43

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 22 tot en met 28 oktober 2011.

Televisie

zaterdag 22 oktober

07:45 — 07:55
Ned. 3 / KRO

Sien van Sellingen

Vijfdelige kleuterserie over de vijfjarige Sien van Sellingen, een stoer en nuchter meisje. Ze woont op een boerderij waar ze van alles meemaakt: van een kalfje dat wordt geboren terwijl iedereen ziek op bed ligt tot het gevaarlijke Witte Wief dat plotseling op bezoek komt.

Scenario: Janneke van der Pal

Regie: Pieter Verhoeff

Extern producent: Interakt

18:55 — 19:20
Ned. 3 / VPRO

Doctor Cheezy

Achtdelige jeugdserie over vijf dikke kinderen die uit een dieetkamp op de Wadden ontsnappen om bij het gelijknamige fastfoodrestaurant een hamburger te gaan eten. Onderweg raken ze echter hopeloos de weg kwijt, en beleven ze vrolijke maar ook enge avonturen. Het blijkt dat niet iedereen dezelfde agenda heeft.

Aflevering 3.

Scenario: Tijs van Marle

Regie: Margien Rogaar

Extern producent: Pupkin Film

zondag 23 oktober

07:15 — 07:35
RTV Utrecht / RTV Drenthe

Een zoon van Porto

Documentaire. De negentienjarige Bendja is geboren in Nederland, maar zijn wortels liggen in de Molukken. Samen met zijn vader, schrijver Frans Lopulalan, gaat hij voor het eerst naar het dorp waar de familie oorspronkelijk vandaan komt: Porto op het Molukse eiland Saparua. Terwijl Frans veel schrijft, duikt Bendja in het dagelijkse dorpsleven. De kwestie van de Molukse onafhankelijkheidsstrijd komt naar boven borrelen.

Deel 3 van 3. Met herhaling elk uur t/m volgende dag 6.15 uur.

Filmplan: John Albert Jansen, Annelotte Verhaagen

Regie: Annelotte Verhaagen

Extern producent: Oogland Filmproducties

 

18:10 — 18:45
Ned. 3 / NTR

De slavernij junior – Lekker goedkoop

Zesdelige serie over het verleden van de slavernij, kinderarbeid in Nederland en moderne slavernij zoals die nu nog te vinden is in Benin en Bangladesh.

Conceptontwikkeling: Anneke Dorsman, Jans Budding, Maarten van der Duin

 

maandag 24 oktober

07:45 — 07:54
Ned. 3 / KRO

Sien van Sellingen

Zie hierboven.

12:25 — 12:35
Ned. 3 / KRO

Tippe

Kleuterdramaserie over Tippe, een zesjarig meisje, dat samen met haar vierjarige vriendje Wander buiten schooltijd de wereld in en om het huis verkent. Tippe, een meisje uit een doorsnee gezin, heeft een op kinderniveau filosofisch getinte kijk op de wereld en vindt gewone dingen niet altijd even vanzelfsprekend.

Scenario: Martine Nijhoff

Regie: Martine Nijhoff

Extern producent: IJswater Films

17:01 — 17:09
Ned. 1 / KRO

Sien van Sellingen

Zie hierboven.

20:30 — 23:00
RTL 8 / AVRO

Lang leve de koningin

Speelfilm. De achtjarige Sara kent haar vader niet en op school gaat het ook niet al te best. Ze vindt zichzelf dom totdat ze via Victor, een jongwijs klasgenootje, de wondere wereld van het schaakspel ontdekt. In haar fantasie verdwijnt ze in het spel waar ze bevriend raakt met de witte koningin en de andere stukken. Zo voorkomt ze spelenderwijs oorlog tussen het witte en zwarte rijk én leert schaken als de beste.

Scenario: Esmé Lammers

Regie: Esmé Lammers

Extern producent: BosBros Film-TV Productions

dinsdag 25 oktober

07:45 — 07:56
Ned. 3 / KRO

Sien van Sellingen

Zie hierboven.

12:25 — 12:35
Ned. 3 / KRO

Tippe

Zie hierboven.

17:01 — 17:11
Ned. 1 / KRO

Sien van Sellingen

Zie hierboven.

17:32 — 17:45
RTV Rijnmond / Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Philip Akkerman

Documentaireportet van schilder, aquarellist en tekenaar van zelfportretten Philip Akkerman. Hij heeft een opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Ateliers ’63 in Haarlem. Akkerman schildert sinds 1981 vrijwel uitsluitend zelfportretten. Hij onderzoekt verschillende schildertechnieken. In 30 jaar heeft hij een oeuvre opgebouwd van meer dan 6000 zelfportretten, waarvan ca. 3000 schilderijen. Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Met herhaling elk uur t/m volgende dag 16.32 uur.

Regie: Hans Hylkema

Extern producent: Interakt

17:34 — 17:45
RTV Noord-Holland / Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Joep van Lieshout

Kunstenaarsportret van Joep van Lieshout. Van Lieshouts eerste werken bestonden uit eenvoudige stapelingen van bijvoorbeeld stoeptegels en bierkratten. Enkele jaren later volgden handgemaakte meubels, wc’s, wastafels en caravans; steevast uitgevoerd in polyester. In 1995 richtte hij Atelier van Lieshout (AVL) op en kreeg internationale erkenning met objecten die het midden houden tussen kunst, architectuur en design. Terugkerende thema’s zijn autonomie, zelfvoorziening, macht, politiek, leven en dood.

Uitzending wordt gedurende 24 uur ieder uur herhaald.

Regie: Sonia Herman Dolz

Extern producent: Interakt

woensdag 26 oktober

12:10 — 12:20
Ned. 3 / KRO

Tippe

Zie hierboven.

17:01 — 17:11
Ned. 1 / KRO

Sien van Sellingen

Zie hierboven.

23:35 — 23:40
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Reeks korte films, die het midden houdt tussen documentaire en fictie en waarvoor steeds een adagium van Erasmus het uitgangspunt is. De door Erasmus verzamelde en opgetekende universele wijsheden worden in een specifieke, dagelijkse situatie geplaatst, zodat ze herkenbaar zijn voor de kijker. Tegelijkertijd hebben de films een even dichterlijk karakter als de adagia zelf.

Filmplan: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Regie: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Extern producent: Submarine

00:00 — 00:15
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Zie hierboven.

donderdag 27 oktober

07:45 — 07:55
Ned. 3 / KRO

Sien van Sellingen

Zie hierboven.

12:25 — 12:35
Ned. 3 / KRO

Tippe

Zie hierboven.

17:01 — 17:11
Ned. 1 / KRO

Sien van Sellingen

Zie hierboven.

17:10 — 17:20
Ned. 3 / VPRO

Hola Lara!

Animatieserie voor jongens en meisjes van 9 tot 12 jaar oud. De elfjarige Lara neemt deel aan een uitwisselingsprogramma in Spanje, waar ze een taalcursus doet. Het Mediafonds heeft steun verleend aan de bijbehorende interactieve component, die o.a. bestaat uit een blog van Lara, een Hyves-pagina en de HolaLara-programmasite, waarop via wekelijks nieuwe games wordt ingegaan op de thema’s van de serie:

Conceptontwikkeling: Daniël van Gils, Erna Sassen

Productieteam: Daniël van Gils, Erna Sassen, Sara Kolster, Jorrit de Vries, Christiaan de Rooy, Karel Brascamp

Extern producent: Submarine

23:00 — 00:00 

Ned. 2 / Humanistische Omroep

Tony – een observatie in het Pieter Baan Centrum

Documentaire over de manier waarop verdachten van zware misdrijven gedurende zeven weken in het Pieter Baan Centrum onderzocht worden om een beeld te krijgen van hun geestesgesteldheid. Via de kernactiviteit van het centrum, het observatieproces, wordt niet alleen een beeld geschetst van de dagelijkse praktijk aldaar maar ook inzicht verschaft in de manier waarop het menselijk brein werkt. We volgen verdachte Tony en zijn onderzoekers nauwgezet tijdens de zeven weken van observatie. Er ontstaat een gedetailleerd beeld over de jeugd van Tony, zijn volwassen leven en de delicten waarvan hij verdacht wordt.

Filmplan: Ditteke Mensink

Regie: Ditteke Mensink

Extern producent: Pieter van Huystee Film & TV

vrijdag 28 oktober

07:45 — 07:55
Ned. 3 / KRO

Sien van Sellingen

Zie hierboven.

12:25 — 12:35
Ned. 3 / KRO

Tippe

Zie hierboven.

17:01 — 17:10
Ned. 1 / KRO

Sien van Sellingen

Zie hierboven.

Radio

zaterdag 22 oktober

23:02 — 00:00
Radio 4 / NTR

De bedding: Componeren achter duinen en dijken

Tiendelige serie radiodocumentaires waarin in Nederland werkende componisten van verschillende generaties gevolgd worden. We volgen de componisten vanaf het eerste idee tot aan de uitvoering van hun compositie. Zie ook radio4.nl/debedding

Het parfum van de wind. Geur en muziek zijn voor de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder geur, geen compositie. Het afgelopen jaar maakte zij voor Zangkoor Venus een koorcompositie op de tekst El viento de la Isla, een liefdesgedicht van Pablo Neruda. De wind zelf is in Callioppe’s interpretatie een belangrijk personage en wordt verklankt door het instrument dat haar terugvoert naar de Egeische Zee, de Quanun.

Scenario: Bente Hamel, Catherine van Campen

Regie: Henk Burger, Aletta Becker, Fatos Vladi, Stef Visjager

maandag 24 oktober

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Korte verhalen, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars.

Regie: Jair Stein

Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Radiobewerking van de Millennium Trilogie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson. In deze trilogie raken de onderzoeksjournalist Mikael Blomqvist en hacker Lisbeth Salander verwikkeld in allerlei complexe intriges.

Scenario: Christine Geense, Anne Lichthart, Dirk van Pelt, Rick Steggerda

Regie: Marlies Cordia, Vibeke von Saher

Geluidsvormgeving: Frans de Rond, Jeroen Kuitenbrouwer

Extern producent: HoorSpelFabriek

dinsdag 25 oktober

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

woensdag 26 oktober

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

donderdag 27 oktober

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

vrijdag 28 oktober

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

Digitale kanalen

Cultura 24

NTR

W.H. Gispen – ontwerper – ondernemer

Documentaire. Willem Hendrik Gispen (1890-1981) behoort tot de eerste generatie industrieel ontwerpers. Deze buitengewoon succesvolle ontwerper gaat het ondernemerschap minder goed af. Hij investeert teveel en raakt de financiële zeggenschap over zijn bedrijf kwijt. Uiteindelijk verlaat hij het bedrijf dat hij heeft opgericht en dat zijn naam draagt. Ook zijn privéleven is onrustig. Ook zijn gezin laat hij achter en trouwt met de achttien jaar jongere Riek van de Griend. In de jaren ’90 beleeft een aantal van zijn bekendste ontwerpen een revival en wordt weer in productie genomen.

Filmplan: Jeroen Visser

Regie: Jeroen Visser

Extern producent: Visser & van Rijckevorsel

NTR

Ted Noten: Goud, zweet & parels

Documentaire over Ted Noten, internationaal vermaard sieradenontwerper die bekend staat om zijn eigenzinnige werk. Zoals daar zijn in doorzichtig acryl gegoten dieren en dito vergulde wapens in handtasvorm. Intiem portret van een kwetsbare kunstenaar.

Filmplan: Simone de Vries

Regie: Simone de Vries

Extern producent: Zeppers Film & TV

NTR VARA VPRO

One Night Stand: Barbosa

Drama. De 34-jarige Robbie is een echte Amsterdamse sjacheraar die steevast blut is. En dus altijd in voor een illegaal, maar lucratief klusje. Op een dag krijgt hij de kans een grote smak geld te verdienen. Hij hoeft alleen maar ene Marius in de Amsterdamse haven af te leveren. One Night Stand is een ontwikkelingstraject waarin Nederlandse films door nieuwe en al bekende makers worden gemaakt.

Scenario: Rogier de Blok

Regie: Ivan Lopez Nunez

Extern producent: IJswater Films

NTR

Kort! 2002: Roadkill

Korte film. Een eend is pas echt dood, als hij niet meer beweegt. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Gean Ockels

Regie: Jeroen Annokkeé

Extern producent: Motel Films

NTR

Kort! 2008: Succes

Korte film over Leendert op de dag dat hij een belangrijke presentatie op zijn werk moet houden. Na de presentatie krijgt hij een staande ovatie, het was een succes. Om dit te vieren haalt hij op de terugweg bij de snackbar patat, kip en een stuk taart. Tijdens het feestmaal slaat het noodlot toe. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Diederik Ebbinge

Regie: Diederik Ebbinge

Extern producent: Motel Films

NTR

Kort! 2001: Salt battle

Korte film. In een groot vol restaurant bindt een eenzame man de strijd aan met een zoutvaatje. Kort! biedt jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Ron Termaat

Regie: Ron Termaat

Extern producent: Theorema Films

Holland Doc 24

NTR

Curacao

Documentaire over de verhoudingen tussen Nederlanders en de autochtone bewoners op het eiland Curaçao. Wie is de werkelijke baas op het eiland? Wie trekt de macht naar zich toe? De documentaire belicht de situatie op het eiland vanuit het luxe Blue Bay Resort, waar voornamelijk Nederlanders wonen en vakantie vieren.

Filmplan: Sarah Vos

Regie: Sarah Vos

Extern producent: Zeppers Film & TV

NTR

Izaline Calister – Lady sings the tambú

Documentaire. Alles in het leven van zangeres Izaline Calister staat in het teken van muziek. Op zoek naar haar muzikale roots komt Izaline op Curaçao tot de ontdekking dat ook haar vader zanger is geweest. Ooit zong hij de tambú, een ritmische, op improvisatie gebaseerde muziek met wortels in de Afrikaanse muziek. Eeuwenlang stond de tambú in een kwaad daglicht: de muziek zou vulgair zijn en aanzetten tot opstand. Deze in slavernij geboren muziek is echter nooit verdwenen, en het is juist deze muziek die Izaline inspireert.

Filmplan: Miluska Rosalina

Regie: Miluska Rosalina

Extern producent: Memphis Film & Television

Pieter van Huystee Film

Tony – een observatie in het Pieter Baan Centrum

Documentaire over de manier waarop verdachten van zware misdrijven gedurende zeven weken in het Pieter Baan Centrum onderzocht worden om een beeld te krijgen van hun geestesgesteldheid. Via de kernactiviteit van het centrum, het observatieproces, wordt niet alleen een beeld geschetst van de dagelijkse praktijk aldaar maar ook inzicht verschaft in de manier waarop het menselijk brein werkt. We volgen verdachte Tony en zijn onderzoekers nauwgezet tijdens de zeven weken van observatie. Er ontstaat een gedetailleerd beeld over de jeugd van Tony, zijn volwassen leven en de delicten waarvan hij verdacht wordt.

Filmplan: Ditteke Mensink, Hans Dortmans

Geschiedenis 24

VPRO

Korreltjie, niks is my dood

Documentaire over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965) en haar rol binnen de ‘Sestigers’, een beweging van Zuid-Afrikaanse kunstenaars in verzet tegen nationalisme en apartheid. In het bestaan van Ingrid Jonker verenigden zich een generatieconflict en een politiek geschil – haar vader was een conservatief politicus – dat verstrekkende gevolgen zou hebben voor het apartheidsbewind, terwijl in haar gedichten de grote verbondenheid met het Zuid-Afrikaanse landschap doorklinkt.

Filmplan: Henk van Woerden, Saskia van Schaik

Regie: Saskia van Schaik

NTR

Een valse lente – Johnny the Selfkicker

Documentaire over leven en werk van dichter Johnny van Doorn. Tot het moment dat hij als Johnny the Selfkicker het podium betrad, was de poëzievoordracht een statische bedoening. Daar kwam in 1966 abrupt een einde aan, toen Johnny van Doorn in Carré zijn gedichten in wilde manifestaties met luid gesis, gebrul en krassende geluiden ten tonele bracht.

Filmplan: Peter Scholten

Regie: Peter Scholten

Extern producent: Paradox AV Prod.

NTR

De slavernij junior – Lekker goedkoop

Zie hierboven.

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl

Bekijk deze pagina op de website.