Holleeder verliest rechtszaak om Heineken-film

De verfilming van de ontvoering van biermagnaat Alfred Heineken mag gewoon worden vertoond. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam vrijdag geoordeeld.

Heineken-ontvoerder Willem Holleeder spande een kort geding aan tegen de makers van De Heineken Ontvoering, omdat hij niet wil dat de film in de bioscoop komt.

Holleeder had zelf een brief geschreven aan de rechter in het kort geding, Wil Tonkens. Zijn strafadvocaat Stijn Franken las deze aan het begin van de zitting voor.

Holleeder eiste via de rechter een verbod op de film, omdat hij vreest dat de rolprent zijn reputatie geweld aandoet. De filmmakers hebben het personage Holleeder laten versmelten met dat van mede-ontvoerder Martin Erkamps.

Ook in een aantal andere opzichten zou de film afwijken van wat zich werkelijk tijdens de geruchtmakende ontvoering in 1983 heeft voorgedaan. In de brief schreef hij dat de kijker van de film ”fictie voor de waarheid kan gaan zien”. Holleeder vreest daarover grote ”commotie”.

Holleeder, die momenteel het laatste deel van een gevangenisstraf uitzit die hem is opgelegd wegens de afpersing van enkele zakenlieden, was zelf niet in de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp aanwezig.

Volgens een woordvoerder van Jusitie wogen “de belangen van Holleeder niet op tegen de risico’s die het verlaten van de inrichting met zich meebrengen.”

De crimineel was in 1983 een van de ontvoerders van biermagnaat Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. De beide slachtoffers werden wekenlang vastgehouden in een loods in het westelijk havengebied in Amsterdam.

Bron: NU.nl