STAND VAN DE STERREN genomineerd voor European Film Award Beste Documentaire

STAND VAN DE STERREN  van Leonard Retel Helmrich is een van de drie Europese documentaires die genomineerd is voor Beste Europese documentaire en kans maakt op de EUROPEAN FILM ACADEMY DOCUMENTARY 2011 – PRIX ARTE.

De film toont met een klein verhaal de grote ontwikkelingen in Indonesië. Twaalf jaar lang volgde Leonard Retel Helmrich het dagelijks leven van de christelijke Rumidjah en haar islamitische familie. Na STAND VAN DE ZON (2002) en STAND VAN DE MAAN (2005) is dit het afsluitende deel van Leonard Retel Helmrichs drieluik over Indonesië.

De film maakt een zegetocht langs de filmfestivals.

Tijdens het laatste IDFA filmfestival sleepte STAND VAN DE STERREN zowel de VPRO IDFA Award for Best Feature Length Documentary als de Diorapthe IDFA Award for Dutch Documentary in de wacht. Op het Sundance Filmfestival won de film de World Cinema Special Jury Prize.

De film is de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Een commissie bestaande uit  Nik Powell, directeur van de NFTS en deputy chairman van de EFA Board, EFA Board Member Despina Mouzaki (Griekenland), EFA Member Francine Brücher (Zwitserland), Claas Danielsen (International Leipzig Festival for Documentary and Animated Film, Duitsland), Ally Derks (International Documentary Film Festival Amsterdam, Nederland), Jacques Laurent (producer, Belgie) en ARTE-beschouwer Martin Pieper hebben de drie films geselecteerd.

De genomineerde films zijn:

PINA
, Duitsland
SCENARIO & REGIE: Wim Wenders
PRODUCTIE: Gian-Piero Ringel & Wim Wenders

STAND VAN DE STERREN (Position Among the Stars), Nederland
REGIE: Leonard Retel Helmrich
SCENARIO: Leonard Retel Helmrich & Hetty Naaijkens
PRODUCTIE: Hetty Naaijkens

¡VIVAN LAS ANTIPODAS!
, Duitsland / Nederland / Argentinië / Chili
SCENARIO & REGIE: Victor Kossakovsky
PRODUCTIE: Heino Deckert

De 2500 leden van de European Film Academy zullen met hun stem bepalen wie de winnaar wordt. In samenwerking met de Europese culturele TV zender ARTE wordt de winnaar zaterdagavond 3 december bekendgemaakt tijdens de 24ste European Film Awards Ceremony in Berlijn.

THE 24th EUROPEAN FILM AWARDS: Berlijn, 3 december 2011
Live on www.europeanfilmawards.eu
Join us on Facebook <http://www.facebook.com/europeanfilmawards>

De European Film Awards 2011 worden gepresenteerd door de European Film Academy e.V. en EFA Productions gGmbH met steun van Capital Cultural Fund, FFA German Federal Film Board, German State Lottery Berlin, the German State Minister for Culture and the Media, the MEDIA Programme of the EU, Medienboard Berlin-Brandenburg, Hôtel Concorde Berlin, PanAm Lounge, ŠKODA and TNT Express.