SUIKER van Jeroen Annokkeé en BALADE TRISTE DE TROMPETA Beste Europese Fantastische Films – Winnaars Gouden Méliès

De Méliès d’Or 2011 voor de Beste Europese Fantastische Film van het jaar is toegekend aan BALADE TRISTE DE TROMPETA (THE LAST CIRCUS) van regisseur Alex de la Iglesia. De Méliès d’Or voor de Beste Europese Fantastische Korte film is gewonnen door de Nederlander Jeroen Annokkee voor zijn film SUIKER.

Het Imagine Film Festival had een vooruitziende blik. Omdat beide films op dit festival in april 2011 de Zilveren Méliès in de wacht sleepten, waren ze automatisch genomineerd voor de Méliès ‘Or.

De prijzen zijn uitgereikt op het Méliès d’Or gala tijdens het 44ste Sitges International Fantastic Film Festival in Spanje op 13 oktober.

BALADE TRISTE DE TROMPETA
Synopsis: Tijdens de Spaanse Burgeroorlog belandt een circusclown in een werkkamp. Hij geeft zijn zoon Javier de levensles mee dat wraak de enige manier is om het noodlot af te wenden. Anno 1973 – Spanje zucht nog onder de Franco-dictatuur – is Javier zelf clown.    Als hij verliefd wordt op Natalia, de beeldschone vriendin van zijn collega Sergio, haalt hij diens woede op de hals. Een bloederige strijd tussen de twee mannen is het gevolg, waarbij ook omstanders niet gespaard blijven.

Eerdere winnaars van de Méliès d’Or waren o.a. Buried van Rodrigo Cortes (Spanje/Frankrijk), Let The Right One In/Låt den Rätte Komma In van Tomas Alfredson (Zweden), Martyrs van Pascal Laugier (Frankrijk), The Day of the Beast/El Dia de la Bestia van Alex de la Iglesia (Spanje), The Nameless/Los sin Nombre van Jaume Balagueró (Spanje), Possessed/Besat van Anders Rönnow-Klarlund (Denemarken), The Green Butchers/De Grönne Slagtere van Anders Thomas Jensen (Denemarken), Princess van Anders Morgenthaler (Denemarken), Adam’s Apples/Adams Aebler van Anders Thomas Jensen (Denemarken) en Code 46 van Michael Winterbottom (GB).

De Méliès d’Or competitie bestaat sinds 1996 en is uniek in de wereld. Het is de enige competitie die georganiseerd wordt door een groep filmfestivals, die samenwerkt in de European Fantastic Film Festivals Federation (EFFFF). Nederland is vertegenwoordigd door het Imagine Film Festival. De competitie staat open voor zowel lange als korte films.

Elke competitiecyclus duurt ongeveer een jaar en is onderverdeeld in twee fases. In de eerste fase organiseert elk deelnemend festival tijdens zijn evenement een competitie, waarvan de winnaar bekroond wordt met een Méliès d’Argent. Alle winnaars van een Méliès d’Argent zijn automatisch genomineerd voor de Méliès d’Or. Aan het eind van deze cyclus wordt de Méliès d’Or uitgereikt op één van de deelnemende festivals.

Negen Europese speelfilms namen deel aan de Méliès d’Or competitie van 2011. Al deze films waren eerder winnaars van een Méliès d’Argent. De films in competitie waren:

RUBBER (Quentin Dupieux, Frankrijk, 2010)
Méliès d’Argent winnaar op het Sitges Intl. Fantastic Film Festival (Spanje)

THE LAST EMPLOYEE (Alexander Adolph, Duitsland, 2009)
Méliès d’Argent winnaar op het Fanomenon – Leeds Intl. Film Festival (GB)

RARE EXPORTS: A CHRISTMAS TALE (Jalmari Helander, Finland, 2010)
Méliès d’Argent winnaar op het Trieste – Scienceplusfiction (Italië)

TRANSFER (Damir Lukacevic, Duitsland, 2010)
Méliès d’Argent winnaar op het Brussels Intl. Fantastic Film Festival (België)

BALADE TRISTE DE TROMPETA / THE LAST CIRCUS (Alex de la Iglesia, Spanje/Frankrijk, 2010)
Méliès d’Argent winnaar op het Imagine Film Festival (Nederland)

THE TROLL HUNTER (André Øvredal, Noorwegen, 2010)
Méliès d’Argent winnaar op het Neuchâtel Intl. Fantastic Film Festival (Zwitserland)

KIDNAPPED (Miguel Angel Vivas, Spanje, 2010)
Méliès d’Argent winnaar op het Espoo Ciné Intl. Film Festival (Finland)

HIDEWAYS (Agnès Merlet, Frankrijk, 2011)
Méliès d’Argent winnaar op het Strasbourg European Fantastic Film Festival (Frankrijk)

ATTACK THE BLOCK (Joe Cornish, GB, 2011)
Méliès d’Argent winnaar op het Lund Intl. Fantastic Film Festival (Zweden)


Winnaar Méliès d’Or 2011 voor Beste Europese Fantastische Korte Film:
SUIKER
(Jeroen Annokkee, Nederland, 2010)
Genomineerd voor de Méliès d’Or op het Imagine Film Festival (Nederland)

Middels het instellen van een Méliès d’Or competitie voor korte films beoogt de European Fantastic Film Festivals Federation een lans te breken voor de kwaliteit en originaliteit van korte Europese fantastische cinema en de productie ervan te bevorderen.

De European Fantastic Film Festivals Federation is een solide netwerk van filmfestivals, met als belangrijkste doelstelling de circulatie en promotie van Europese films onder zijn leden. Momenteel telt de EFFFF twintig leden, waaronder ‘Supporting Members’ in Azië (Puchon Intl. Fantastic Film Festival/Zuid-Korea) en Noord-Amerika (FantAsia/Montreal, Screamfest/Los Angeles en Fantastic Fest/Austin), die alle een platform bieden voor de promotie van de Europese fantastische film.

Voor een compleet overzicht van alle genomineerde korte films en meer informatie over European Fantastic Film Festivals Federation en de Méliès competitie kan men terecht op www.melies.org

Officiële website van de Méliès d’Or 2011 winnaar BALADA TRISTE DE TROMPETA: www.magnetreleasing.com/ thelastcircus

Bron: MVSP