Mediafonds weekoverzicht 41

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 8 tot en met 14 oktober 2011.

Televisie

zaterdag 8 oktober

15:24 — 15:25
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Reeks korte films, die het midden houdt tussen documentaire en fictie en waarvoor steeds een adagium van Erasmus het uitgangspunt is. De door Erasmus verzamelde en opgetekende universele wijsheden worden in een specifieke, dagelijkse situatie geplaatst, zodat ze herkenbaar zijn voor de kijker. Tegelijkertijd hebben de films een even dichterlijk karakter als de adagia zelf.

Filmplan: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Regie: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Extern producent: Submarine

18:55 — 19:20
Ned. 3 / VPRO

Doctor Cheezy

Achtdelige jeugdserie over vijf dikke kinderen uit een dieetkamp op de Wadden ontsnappen om bij het gelijknamige fastfoodrestaurant een hamburger te gaan eten. Onderweg raken ze echter hopeloos de weg kwijt, en beleven ze vrolijke maar ook enge avonturen. Het blijkt dat niet iedereen dezelfde agenda heeft.

Aflevering 1.

Scenario: Tijs van Marle

Regie: Margien Rogaar

Extern producent: Pupkin Film

23:05 — 00:55
Ned. 2 / NCRV

Alles stroomt

Drama. De zoon is geslaagd voor zijn eindexamen en vertrekt naar een kraakpand. Moeder Aleid beleeft sinds de dood van haar man haar eerste nieuwe liefde. Over de pijn die beiden ervaren, kan niet gesproken worden. De Oversteek is een reeks van onafhankelijke fictiefilms voor de bioscoop en televisie die jonge regisseurs de kans biedt op het realiseren van hun eerste of tweede speelfilm.

Scenario: Marieke van der Pol

Regie: Danyael Sugawara

Extern producent: IDTV

zondag 9 oktober

07:15 — 07:35
RTV Utrecht / RTV Drenthe

Een zoon van Porto

Documentaire. De negentienjarige Bendja is geboren in Nederland, maar zijn wortels liggen in de Molukken. Samen met zijn vader, schrijver Frans Lopulalan, gaat hij voor het eerst naar het dorp waar de familie oorspronkelijk vandaan komt: Porto op het Molukse eiland Saparua. Terwijl Frans veel schrijft, duikt Bendja in het dagelijkse dorpsleven. De kwestie van de Molukse onafhankelijkheidsstrijd komt naar boven borrelen.

Deel 1 van 3. Met herhaling elk uur t/m volgende dag 6.15 uur.

Filmplan: John Albert Jansen, Annelotte Verhaagen

Regie: Annelotte Verhaagen

Extern producent: Oogland Filmproducties

12:55 — 13:00
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Zie hierboven.

13:00 — 14:00
Ned. 2 / NTR

Coup de grâce

Dansfilm gebaseerd op de dansvoorstelling Öléles van choreografen en dansers Jordi Cortés Molina en Damian Muñoz, geïnspireerd op de roman “Gloed” van Sándor Márai. Twee vrienden ontmoeten elkaar na lange tijd in een afgelegen landhuis in de woestijn. Ze delen een krachtig geheim.

Filmplan: Clara van Gool

Regie: Clara van Gool, Jordi Cortés Molina, Damian Muñoz

Extern producent: KeyFilm

18:15 — 18:45
Ned. 3 / NTR

De slavernij junior – Lekker goedkoop

Zesdelige serie over het verleden van de slavernij, kinderarbeid in Nederland en moderne slavernij zoals die nu nog te vinden is in Benin en Bangladesh. Het Mediafonds heeft steun verleend aan Lekker Goedkoop, de bijbehorende “serious game” voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Voor veel kinderen bestaat slavernij alleen in de geschiedenisboekjes. Slavernij bestaat echter nog steeds en is vaak dichterbij dan je zou denken. In het internetspel kunnen kinderen hun eigen kleren produceren en zullen ze geconfronteerd worden met de consequenties van hun keuzes.

Conceptontwikkeling: Anneke Dorsman, Jans Budding, Maarten van der Duin

17:19 — 18:00
RTV Rijnmond

RoTV (2e reeks)

Achtdelige (on)ware documentaireserie met de stad Rotterdam als uitgangspunt en arena.

Met herhaling elk uur t/m volgende dag 16.19 uur.

Filmplan: André van der Hout, Pieter Kramer

Regie: Pieter Kramer, André van der Hout

Extern producent: Holland Harbour Film & TV

maandag 10 oktober

23:55 — 00:40
Ned. 2 / NTR

Coup de grâce

Zie hierboven.

dinsdag 11 oktober

17:25 — 17:45
RTV Rijnmond / Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Teun Hocks

Documentaireportet van beeldend kunstenaar Teun Hocks. Vertwijfelde onmacht en komisch cynisme zijn kenmerkend voor het werk van Teun Hocks, dat voornamelijk bestaat uit geënsceneerde fotografie. Hij bouwt decors in de vorm van een groot schilderij en fotografeert het geheel met zichzelf als personage. Deze foto’s print hij in zwart/wit op groot formaat en voorziet hij daarna van kleur met olieverf. Naast deze werken maakt Hocks ook videowerk en tekeningen. Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Regie: Pieter Verhoeff

Extern producent: Interakt

17:40 — 18:00
RTV Noord-Holland / Regionale omroepen

Hollandse Meesters: Natasja Kensmil

Documentaireportret van de uit Suriname afkomstige Natasja Kensmil. Haar schilderijen zijn schokkend, uitdagend en raadselachtig en weerspiegelen haar interpretatie van de werkelijkheid. Tijdens het schilderen doemen er allerlei voorstellingen op uit haar geheugen. Dit zijn vaak heftige beelden die ze zich herinnert, of die ze heeft gezien in kranten, tijdschriften, boeken of films. Haar nieuwste werk is getiteld Sleeping Beauty waarbij zij zich liet inspireren door foto’s van overleden kinderen. Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Regie: René Roelofs

Extern producent: Interakt

woensdag 12 oktober

23:35 — 23:45
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Zie hierboven.

Aflevering: Ik vertel jou je eigen droom.

donderdag 13 oktober

16:30 — 16:40
Ned. 3 / VPRO
 

Hola Lara!

Animatieserie voor jongens en meisjes van 9 tot 12 jaar oud. De elfjarige Lara neemt deel aan een uitwisselingsprogramma in Spanje, waar ze een taalcursus doet. Het Mediafonds heeft steun verleend aan de bijbehorende interactieve component, die o.a. bestaat uit een blog van Lara, een Hyves-pagina en de HolaLara-programmasite, waarop via wekelijks nieuwe games wordt ingegaan op de thema’s van de serie.

Conceptontwikkeling: Daniël van Gils, Erna Sassen

Productieteam: Daniël van Gils, Erna Sassen, Sara Kolster, Jorrit de Vries, Christiaan de Rooy, Karel Brascamp

Extern producent: Submarine

23:50 — 00:00
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Zie hierboven.

Aflevering: Een kus is als stof.

vrijdag 14 oktober

22:55 — 00:25
Ned. 2 / VPRO

De Poolse Bruid

Speelfilm. Een stugge boer treft een fysiek mishandelde vrouw aan op zijn erf. Hij ontfermt zich over haar en, met een beperkt gemeenschappelijk vocabulaire groeien ze nader tot elkaar. Dan verschijnt er een vreemdeling die naar haar op zoek blijkt.

Scenario: Kees van der Hulst

Regie: Karim Traïdia

Extern producent: Motel Films

Radio

zondag 9 oktober

maandag 10 oktober

15:35 — 15:36
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Korte verhalen met de lengte van een minuut, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars. Het Mediafonds heeft aan dit programma ontwikkelingssubsidie toegekend.

Regie: Jair Stein

Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Radiobewerking van de Millennium Trilogie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson. In deze trilogie raken de onderzoeksjournalist Mikael Blomqvist en hacker Lisbeth Salander verwikkeld in allerlei complexe intriges.

Scenario: Christine Geense, Anne Lichthart, Dirk van Pelt, Rick Steggerda

Regie: Marlies Cordia, Vibeke von Saher

Geluidsvormgeving: Frans de Rond, Jeroen Kuitenbrouwer

Extern producent: HoorSpelFabriek

dinsdag 11 oktober

15:35 — 15:36
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

woensdag 12 oktober

15:35 — 15:36
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

donderdag 13 oktober

15:35 — 15:36
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

vrijdag 14 oktober

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

Digitale kanalen

Cultura 24

VPRO

Here is always somewhere else

Documentaire over Bas Jan Ader, de Nederlands/Californische conceptuele kunstenaar. Ader verdween in 1975 onder mysterieuze omstandigheden op zee, in een poging met het kleinste zeilbootje ooit de Atlantische Oceaan over te steken. Ader noemde zijn project “In search of the miraculous”, maar tot op de dag van vandaag blijftt de werkelijke aard van zijn zoektocht één van de grote raadsels van de kunstwereld. Temeer omdat het belangwekkende oeuvre dat de kunstenaar achterliet opvallend klein is en hij er zich tijdens zijn leven nauwelijks over uit liet.

Filmplan: Rene Daalder

Regie: Rene Daalder

Extern producent: Panamation Studio@

NTR VARA VPRO

One Night Stand: De tangoman

Drama. De eenzame Marianne vindt een zwijgende man. Ze laat hem toen in haar huis en in haar hart, maar als ze eenmaal het geluk geproefd heeft, weigert ze het te laten gaan. One Night Stand is een ontwikkelingstraject waarin Nederlandse films door nieuwe en al bekende makers worden gemaakt.

Scenario: Nikol Poppe

Regie: Remy van Heugten

Extern producent: Waterland Film & TV

NTR

Co(te)lette

Dansfilm gebaseerd op de gelijknamige dansproductie van choreograaf Ann Van den Broek. In de voorstelling creëren drie dansers een cyclus van verlangen en bevrediging, van begeren en begeerd worden. De dans geeft een kritisch beeld van de vrouwelijke seksualiteit, die vol is van eigen verlangen en tegelijkertijd ook wordt gedomineerd door andermans verlangen.

Scenario: Ann van den Broek

Regie: Mike Figgis

Extern producent: Savage Film B.V.B.A.

VPRO

Jan Schoonhoven – Beambte 18977

Portret van Jan Schoonhoven (1914-1994), de Delftse kunstenaar die als ambtenaar met nummer 18977 bij de PTT in Den Haag werkte. Zijn tekeningen en witte reliëfs van karton, papiermaché, krantenpapier en verf maakte hij in zijn vrije tijd op een sober gefaciliteerde bovenwoning. De werken mochten niet groter zijn dan de tafel waarop hij ze vervaardigde, omdat ze anders de trap niet meer afkonden. Schoonhoven hoorde bij de Nederlandse Nul-beweging, die traditionele materialen als verf en streen verving door veelal industriële materialen.

Filmplan: Sandra van Beek, Mark Peeters, Sherman de Jesus

Regie: Sherman de Jesus

Extern producent: Memphis Film & Television

VPRO

VPROJazzLive in het Bimhuis

Elf concerten rondom het VPROJazzLive festival die rechtstreeks uit werden gezonden vanuit het Bimhuis. De serie draait om nieuwe, bijzondere en kwalitatief hoogstaande jazz- en improvisatiemuziek. Ook na uitzending zijn de concerten te beluisteren via vprojazzlive.radio6.nl.

Aflevering: Bongomatik Jazz Bits Night. Bongomatik is een negenkoppige formatie die funky Cubaanse soul speelt met een flinke knipoog naar de jaren 50 en 60.

Regie: Vera Vingerhoeds

Holland Doc 24

Humanistische Omroep

Met nieuwe ogen

Documentaire over wat kijken werkelijk is. Welke invloed heeft verwondering op onze manier van zien? Hoe vormen we ons een beeld van de wereld? Een pleidooi voor de open blik, voor de kracht van het echte kijken, omdat die in deze wereld en tijd hard nodig is. Met deze documentaire wordt de kijker uitgedaagd om over zijn eigen manier van kijken na te denken.

Filmplan: Tamara Miranda

Regie: Tamara Miranda

Extern producent: Bonanza Films

Geschiedenis 24

NTR

De slavernij junior – Lekker goedkoop

Zie hierboven.

 

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl

Bekijk deze pagina op de website.