AFRICA IN THE PICTURE FILMFESTIVAL in debat

Tot en met 9 oktober staat Bioscoop Het Ketelhuis in het teken van de nieuwste films van Afrikaanse bodem. Naast een uiteenlopend filmprogramma organiseert AITP Film Festival ook een debattenreeks in het ernaast gelegen theater MC waarin via live-streaming media rechtstreeks contact gemaakt wordt met verschillende sprekers in Afrika.

GOMA X AMSTERDAM
Vrij 7 okt / 17.30 – 19.30 / MC theater
Op vrijdag 7 oktober maakt AITP vanaf het festivalterrein in Studio MC een livestreaming verbinding met Yolé Africa! in Congo. Wat is het toekomstperspectief van dit Afrikaanse land dat lamgelegd is door seksueel geweld? Hoe maak je verkrachting op een respectvolle manier bespreekbaar? Documentairemakers Petna Ndaliko en Jo Higgs geven hun visie met fragmenten uit hun films. In de documentaire Jazz Mama (Petna Ndaliko Katondolo, DRC) komen Congolese vrouwen in opstand en willen niet langer als slachtoffers gezien worden. In Men from Atlantis (Jo Higgs, Zuid-Afrika) laten juist de mannen met een ludieke actie zien dat niet alle Afrikaanse mannen gewelddadig zijn. Het door Oxfam Novib gefinancierde debat wordt geleid door de van origine Congolese Paul Mbikayi die onlangs genomineerd werd voor Ambassadeur van de Verdraagzaamheid 2011. Met performances van spoken word poets Zulile Blinker, T. Martinus en Claudius de Krentenkoning.

ARABISCHE LENTE
Zat 8 okt /20.00 – 22.00 / MC theater
“De dictators zijn weg, wat nu?” “Hoe ziet Noord Afrika haar weg naar democratie?”: actuele vragen die centraal staan tijdens het Democracy North African Style Debat dat op zaterdag 8 oktober gehouden wordt. Nu Egypte naar de stembus gaat vragen we via een rechtstreekse verbinding hoe de mensen daar de nieuw te vormen democratie voor zich zien. Tevens wordt er overgeschakeld naar Tunesië en Libië! Het debat staat onder leiding van Alaye van Empel (VPRO). Belangrijke gastsprekers zijn de Egyptische filmmaker Karim Soliman en Rachid Badouli van Stichting Orient Occicent. Kunstenaarscollectief Vage Gasten laat zich live inspireren en zorgt voor een ongekend artistiek verslag.

10 JAAR GAY AFRICA
Zo 9 okt / 16.00 – 18.00 / MC theater
Dit jaar viert AITP het tienjarig bestaan van haar taboedoorbrekende Gay Africa programma dat is uitgegroeid tot een internationaal podium voor films die in Afrika zelf niet of nauwelijks vertoond kunnen worden. Extra aandacht dit jaar voor Oeganda. Dat homo’s en lesbiennes hun leven niet zeker zijn in dit land werd dit jaar duidelijk met de brute moord op de Oegandese activist David Kato. Tijdens een speciaal skype debat met belangrijke homoactivisten vragen we ons af of meer zichtbaarheid niet kwetsbaarder maakt. Bijzonder gasten zijn de Zuid-Afrikaanse filmmaakster Zanele Muholi en de Oegandese homoactiviste Kasha N. Jacqueline (vanuit Geneve waar zij is voor de uitreiking van de aan haar toegewezen Martin Ennals Award voor haar uitzonderlijke moed en activisme).

Check onze website voor meer info en het volledige programma: www.africainthepicture.nl

Op de download pagina van de website vindt u logo’s, flyers en ons programmaboekje http://africainthepicture.nl/nl/pers/downloads/

Volg AITP op www.facebook.com/africainthepicture

Bron: Africa in the Picture