Verslag festivaleditie van de NBF netwerkborrel op maandag 26 september

Op maandag 26 september organiseerde de NBF een drukbezochte en succesvolle festivaleditie van de NetwerkBorrel voor Film en tv (NBF). Normaal wordt deze borrel elke laatste maandag van de maand gehouden in LAB111 in Amsterdam, maar ter gelegenheid van het Nederlands Film Festival verhuist deze een keer per jaar naar Utrecht, waar pitches van de eindexamenprojecten van de Filmacademie worden gehouden.

Lees hier het verslag van de borrel, geschreven door Marie-Paule Fritschy, SterSchrift.

Inventieve pitches van Lichting 2012

“Word lid van De Club van Lelijke Kinderen!”
“Vervoer ons naar Tel-Aviv!”
“Houd dit konijntje in leven!”

Studenten van de Lichting 2012 hebben de gekste dingen verzonnen om de aandacht te vestigen op hun afstudeerprojecten. Zeven groepjes, bestaande uit een regisseur, scenarist en producent, pitchen tijdens de Netwerkborrel voor Film en tv. De borrel vindt plaats in de balzaal van de Utrechtse Winkel van Sinkel, centrale festivallocaties tijdens het Nederlands Film Festival 2011.

Ook niet-pitchende studenten zijn aanwezig en bruisen van de ideeën. Elk idee is nog volop in ontwikkeling en wordt de komende maanden uitgewerkt, dat maakt deel uit van het studieprogramma. De pitchende groepjes betreden één voor één het podium, overwinnen microfoonangst en delen hun plannen in slechts drie minuten. Hoe doen ze dat?

Na een woord van welkom door Renate Litjens, interim-directeur van de Filmacademie, en Hans Bosscher, voorzitter van de NBF, is het podium vrij voor de studenten. Eerste idee is een boekverfilming van Koos Meinderts De Club van Lelijke Kinderen. De trailer wordt getoond, het publiek krijgt een samenvatting van het verhaal en de boodschap die de makers willen brengen: lelijke kinderen geven kleur aan het bestaan. Ook aan de praktische kant is gedacht: om de promotie op gang te brengen en crowdfunding te realiseren, heeft de crew De Club van Lelijke Kinderen opgericht. Het eerste bestuurslid dient zich direct na de pitch al aan.

Globaal volgen ook de volgende groepjes de volgorde van voorstellen, een voorbeeld tonen, toelichting geven op het idee en het uiten van praktische overwegingen. Een fragment van een liedje, een trailer van een eerder project en een levend konijntje vormen een prima teaser als er nog geen trailer is. Er wordt niet expliciet om geld gevraag; nood aan financiering wordt bijvoorbeeld gespecificeerd door te verzoeken om bijdragen aan vervoerskosten naar filmlocatie Tel-Aviv. Zo laten de studenten zien dat ze hun ideeën, hoe pril ook, goed hebben overdacht – en dat alles in 180 seconden!

“We gaan voor de 10.000”

Na de pitches is het  tijd om te netwerken. Jonathan Elbers, regisseur van De Club van Lelijke Kinderen struint de zaal rond met aanmeldingsformulieren voor zijn club. “Op dit moment hebben we ongeveer 250 leden.” Waarna producent Casper Eskes opmerkt: “Maar we gaan voor 10.000.” Ook productieduo Eefje van der Beele en Lea Fels leggen de lat hoog, ze hebben maar liefst drie ideeën gepitcht en zijn ervan overtuigd dat ze alle drie de films in één jaar kunnen produceren. Lea: “Het grote voordeel is dat we met z’n tweeën werken.” En Eefje vult aan: “We werken al vanaf ons eerste jaar samen en zijn goed op elkaar ingespeeld.”

Nieuwsgierig hoe het de club, het konijntje, het vervoer naar Tel-Aviv en alle andere projecten vergaat? Binnenkort kun je de studenten volgen via de speciale Lichting 2012 website.

Deze tweede pitch is voortgekomen uit een initiatief van de Filmacademie en de NBF. De productie werd verzorgd door oud-studente Rosan Boersma, Rosan Producties.

Bron: NFTA