Mediafonds weekoverzicht 40

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 1 tot en met 7 oktober 2011.

Televisie

zaterdag 1 oktober

23:10 — 00:20
Ned. 2 / VPRO

Tussenstand

Speelfilm. Als hun 17-jarige zoon zich terugtrekt in een stilzwijgend isolement, probeert een voormalig stel het contact met elkaar en hun zoon te herstellen. Maar de gesprekken tussen de twee worden alleen maar harder en heftiger en lopen stuk op frustraties uit het verleden en het onvermogen naar elkaar te luisteren. Terwijl de ouders zich verliezen in eindeloos verbaal geweld trekt de zoon zich terug in stilte.

Scenario: Jolein Laarman

Regie: Mijke de Jong

Extern producent: Lemming Film

zondag 2 oktober

12:55 — 13:00
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Reeks korte films, die het midden houdt tussen documentaire en fictie en waarvoor steeds een adagium van Erasmus het uitgangspunt is. De door Erasmus verzamelde en opgetekende universele wijsheden worden in een specifieke, dagelijkse situatie geplaatst, zodat ze herkenbaar zijn voor de kijker. Tegelijkertijd hebben de films een even dichterlijk karakter als de adagia zelf.

Filmplan: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Regie: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens

Extern producent: Submarine

18:25 — 18:45
Ned. 3 / NTR

De slavernij junior – Lekker goedkoop

Zesdelige serie over het verleden van de slavernij, kinderarbeid in Nederland en moderne slavernij zoals die nu nog te vinden is in Benin en Bangladesh. Het Mediafonds heeft steun verleend aan Lekker Goedkoop, de bijbehorende “serious game” voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Voor veel kinderen bestaat slavernij alleen in de geschiedenisboekjes. Slavernij bestaat echter nog steeds en is vaak dichterbij dan je zou denken. In het internetspel kunnen kinderen hun eigen kleren produceren en zullen ze geconfronteerd worden met de consequenties van hun keuzes. Aflevering: Touw

Conceptontwikkeling serious game: Anneke Dorsman, Jans Budding, Maarten van der Duin

dinsdag 4 oktober

17:40 — 18:00
RTV Noord-Holland / Regionale omroepen 

Met herhaling elk uur t/m volgende dag 16.40 uur.

Hollandse Meesters: Iris van Dongen

Documentaireportret van Iris van Dongen. Van Dongen maakt schilderachtige tekeningen die door vrouwen worden beheerst; met dubbele lagen pastel en houtskool roept zij in een duistere omgeving beeldschone heldinnen op. Tussen 2003 en 2009 hebben de vrouwen in haar werk zich ontwikkeld van melancholische meisjes tot fatale pin-ups, die sensueel een kluwen slangen om hun benen laten kronkelen. Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Regie: Ditteke Mensink

Extern producent: Interakt

woensdag 5 oktober

23:35 — 23:45
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Zie hierboven.

Aflevering: Liefde komt met kijken

donderdag 6 oktober

23:53 — 00:01
Ned. 2 / Humanistische Omroep

Life is beautiful

Zie hierboven.

Aflevering: Schoonheid verdraagt herhaling

16:30 — 16:40
Ned. 3 / VPRO

Hola Lara!

Animatieserie voor jongens en meisjes van 9 tot 12 jaar oud. De elfjarige Lara neemt deel aan een uitwisselingsprogramma in Spanje, waar ze een taalcursus doet. Het Mediafonds heeft steun verleend aan de bijbehorende interactieve component, die o.a. bestaat uit een blog van Lara, de HolaLara-Hyves-pagina en de HolaLara-programmasite, waarop via wekelijks nieuwe games wordt ingegaan op de thema’s van de serie.

Conceptontwikkeling interactieve component: Daniël van Gils, Erna Sassen

Productieteam: Daniël van Gils, Erna Sassen, Sara Kolster, Jorrit de Vries, Christiaan de Rooy, Karel Brascamp

Extern producent: Submarine

vrijdag 7 oktober

22:55 — 00:35
Ned. 2 / NTR

Kan door huid heen

Speelfilm. Een geweldsdelict verandert Marieke’s leven. Ze besluit de stad te ontvluchten en koopt een afgelegen, vervallen huisje op het Zeeuwse platteland. Daar hoopt ze de traumatische ervaring van zich af te kunnen schudden, maar eenzaamheid en kou versterken haar gevoelens van angst en wraak. Als de zomer komt en liefde brengt, lijkt Marieke met vallen en opstaan weer greep op haar leven te krijgen.

Scenario: Esther Rots

Regie: Esther Rots

Extern producent: Rots Filmwerk

Radio

zaterdag 1 oktober

23:02 — 00:02
Radio 4 / NTR

De bedding: Componeren achter duinen en dijken

Tiendelige serie radiodocumentaires waarin in Nederland werkende componisten van verschillende generaties gevolgd worden. We volgen de componisten vanaf het eerste idee tot aan de uitvoering van hun compositie. Zie ook radio4.nl/debedding

Aflevering: Op z’n Paddings. Martijn Padding laat zich graag beinvloeden door de mensen om hem heen. Hij componeert het liefst voor musici die hij kent, zodat zij elkaar kunnen informeren en inspireren. We volgen Padding tijdens het componeren van een nieuw stuk voor harmonium, fagot en slagwerk.

Scenario: Aletta Becker

Regie: Aletta Becker

maandag 3 oktober

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Korte verhalen, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars.

Regie: Jair Stein

Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Radiobewerking van de Millennium Trilogie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson. In deze trilogie raken de onderzoeksjournalist Mikael Blomqvist en hacker Lisbeth Salander verwikkeld in allerlei complexe intriges.

Scenario: Christine Geense, Anne Lichthart, Dirk van Pelt, Rick Steggerda

Regie: Marlies Cordia, Vibeke von Saher

Geluidsvormgeving: Frans de Rond, Jeroen Kuitenbrouwer

Extern producent: HoorSpelFabriek

dinsdag 4 oktober

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

woensdag 5 oktober

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

donderdag 6 oktober

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

vrijdag 7 oktober

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

Digitale kanalen

Cultura 24

Op Cultura 24 deze week uitzending van De avond van de korte film 2011, met veel Kort!-films.

NTR

Kort! 2010: Vanaf hier

Korte film. Het verdriet van een verbroken liefde laat Sophie afdalen naar haar gedachtewereld vol herinneringen en brengt haar naar het moment dat het allemaal begon. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Margot Schaap

Regie: Margot Schaap

Extern producent: Talent United

NTR

Kort! 2010: Mowgli en Fidel

Korte film. De hartsvrienden Mowgli en Fidel staan op het punt samen een verre reis te gaan maken. Alles verloopt voorspoedig, alleen ziet Mowgli niet dat Fidel liever thuis blijft. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Desiree Duwel

Regie: Janneke van Heesch

Extern producent: Family Affair Films

NTR

Kort! 2010: Heen en weer dag

Korte film. Door de ogen van de achtjarige Linus beleven we de dag dat zijn moeder en haar nieuwe vriend de spullen uit huis komen halen. De impact van een scheiding, verbeeld door de details van de verhuizing. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Martine Nijhoff

Regie: Mirjam de With

Extern producent: Family Affair Films

NTR

Kort! 2010: The Palace

Korte film. Als Machteld voor het eerst naar disco The Palace gaat komt zij erachter dat de volwassen wereld helemaal niet zo mysterieus, romantisch en spannend is als ze dacht en dat ze nog liever even een meisje blijft. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Lara Sala

Regie: Ruud Satijn

Extern producent: Corrino Films

NTR

Kort! 2010: Dominique

Korte film over een dag uit het leven van het jonge meisje Dominique dat als model probeert te overleven in de bikkelharde realiteit van de Parijse modewereld. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Jim Taihuttu

Regie: Jim Taihuttu

Extern producent: Habbekrats / Julius Ponten

NTR

Kort! 2010: Suiker

Korte film. Wards schaarsgeklede onderbuurmeisje komt een kopje suiker lenen. Als ze het kopje uit haar handen laat glippen, slaat het noodlot toe. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Dennis van de Ven, Jeroen Annokkeé

Regie: Jeroen Annokkeé

Extern producent: Lev pictures

NTR

Kort! 2010: Bukowski

Korte film. Een sjiek hotel in Amsterdam heeft voor één nacht een wel heel bijzondere gast: de wereldberoemde schrijver Charles Bukowski. Hij is twaalf en heet eigenlijk Tom. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Daan Bakker

Regie: Daan Bakker

Extern producent: Lemming Film BV

NTR

Kort! 2010: De maan is kapot

Korte film. Fantasierijk drama over een vader die zijn tegenstribbelende zoontje naar bed brengt en hem meeneemt op een avontuurlijke reis naar de kapotte (halve) maan. Daar komen vader en zoon mama tegen en blijkt dat ze een groot verlies te verwerken hebben. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Rogier Cornelisse, Arno Dierickx

Regie: Arno Dierickx

Extern producent: Caramel Pictures

NTR

Kort! 2010: Kattenkwaad

Korte film. Jonas steelt katten en brengt ze terug als er een beloning wordt uitgeloofd. Dat loopt allemaal op rolletjes tot hij op een dag de rode angora kat Fritz meeneemt. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Laura van Dijk

Regie: Nova van Dijk

Extern producent: Phanta Vision Developm

NTR

Kort! 2010: La tristesse riche

Korte film. Een jonge vrouw van hogere adel ontdekt dat ze in een geheel andere wereld leeft dan ze tot nog toe heeft aangenomen. Ze blijkt opgesloten te zitten in een film en kan niet ontsnappen. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Erwin Olaf

Regie: Erwin Olaf

Extern producent: Mulholland Pictures B.V.

NTR

Kort! 2010: Rosalinda

Jelle, een jonge van 14, probeert zich los te worstelen van zijn thuissituatie en duikt in de wereld van gabbermuziek – iets wat zijn vader, een draaiorgelspeler, maar moeilijk kan verkroppen. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Regie: Rogier Hesp

Extern producent: Stichting Vers

NTR

W.F. Hermans – Een overgevoelige natuur

Tweedelig documentaireportret van schrijver W.F. Hermans. In deel één staat de binnenwereld van de schrijver centraal en in het tweede deel richten de makers zich op Hermans’ meedogenloze visie op de hem omringende wereld.

Aflevering 1: Een overgevoelige natuur en aflevering 2: Hermans als polemist

Filmplan: Max Pam

Regie: Max Pam, Jan Bosdriesz

Extern producent: Kleine Storm Mediaprod.

VPRO

Jan Schoonhoven – Beambte 18977

Portret van Jan Schoonhoven (1914-1994), de Delftse kunstenaar die als ambtenaar met nummer 18977 bij de PTT in Den Haag werkte. Zijn tekeningen en witte reliëfs van karton, papiermaché, krantenpapier en verf maakte hij in zijn vrije tijd op een sober gefaciliteerde bovenwoning. De werken mochten niet groter zijn dan de tafel waarop hij ze vervaardigde, omdat ze anders de trap niet meer afkonden. Schoonhoven hoorde bij de Nederlandse Nul-beweging, die traditionele materialen als verf en streen verving door veelal industriële materialen.

Filmplan: Sandra van Beek, Mark Peeters, Sherman de Jesus

Regie: Sherman de Jesus

Extern producent: Memphis Film & Television

NTR

Kort! 2002: Roadkill

Korte film. Een eend is pas echt dood, als hij niet meer beweegt. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Gean Ockels

Regie: Jeroen Annokkeé

Extern producent: Motel Films

NTR

Kort! 2008: Succes

Korte film over Leendert op de dag dat hij een belangrijke presentatie op zijn werk moet houden. Na de presentatie krijgt hij een staande ovatie, het was een succes. Om dit te vieren rijdt hij op de terugweg via de snackbar naar huis met patat, kip en een stuk taart. Tijdens het feestmaal slaat het noodlot toe. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Diederik Ebbinge

Regie: Diederik Ebbinge

Extern producent: Motel Films

NTR

Kort! 2004: Electriek

Korte film. Een 85-jarige boerin in de Ardennen heeft haar hele leven zonder elektriciteit geleefd. Als haar huis als laatste in België toch stroom krijgt, laat ze weten daar niets aan te hebben omdat ze toch geen apparaten heeft om er op aan te sluiten. De lokale bevolking schiet te hulp. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Jiska Rickels

Regie: Jiska Rickels

Extern producent: Motel Films

NTR

Kort! 2004: Picture this

Korte film. Een astronaut op mars verplaatst zich in ‘virtual reality’ een dagje naar het strand. Een korte fantasy/science fiction film over parallelle werelden. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Rosan Dieho

Regie: Michiel van Jaarsveld

Extern producent: Motel Films

NTR

Kort! 2008: Dao

Korte film over de jonge Thaise vrouw Vui, die in Nederland aankomt om haar leven met de Nederlandse Michel te delen. De confrontatie met de man die ze tot nu toe alleen via internet kent en het onbekende land waarin hij woont, dragen er toe bij dat Vui zich onthecht voelt. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Bastiaan Kroeger

Regie: Marleen Jonkman

Extern producent: IdtV Film

NTR

Kort! 2001 : Flicka

Korte film. De eenzame bouwopzichter Carl krijgt een relatie met Flicka, een geanimeerd meisje in een computerprogramma. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Guido van Gennep, Paulo van Vliet, Marco Vermaas

Regie: Guido van Gennep, Marco Vermaas

Extern producent: Motel Films

NTR

Kort! 2006: Turkse chick

Korte film. Een jonge skater met een fascinatie voor een islamitisch meisje laat zich meesleuren in paranoia voor moslimextremisme. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Lodewijk Crijns

Regie: Lodewijk Crijns

Extern producent: Motel Films

VPRO

Here is always somewhere else

Documentaire over Bas Jan Ader, de Nederlands/Californische conceptuele kunstenaar. Ader verdween in 1975 onder mysterieuze omstandigheden op zee, in een poging met het kleinste zeilbootje ooit de Atlantische Oceaan over te steken. Ader noemde zijn project “In search of the miraculous”, maar tot op de dag van vandaag blijftt de werkelijke aard van zijn zoektocht één van de grote raadsels van de kunstwereld. Temeer omdat het belangwekkende oeuvre dat de kunstenaar achterliet opvallend klein is en hij er zich tijdens zijn leven nauwelijks over uit liet.

Filmplan: Rene Daalder

Regie: Rene Daalder

Extern producent: Panamation Studio@

Holland Doc 24

VPRO

Satellite Queens

Documentaire. Vier presentatrices van de populaire Arabische talkshow Kalam Nawaem voeren op televisie vrijmoedige gesprekken. Deze zijn spraakmakend van Marokko tot Saoedi-Arabië en van Jemen tot Egypte. Zijn deze satellietnetwerken in het Midden-Oosten van invloed zijn op modernisering van de regio en hoe beïnvloedt die het dagelijkse leven in de Arabische wereld? En wat is de rol van vrouwen in deze nieuwe ontwikkelingen?

Filmplan: Bregtje van der Haak

Regie: Bregtje van der Haak

Extern producent: Submarine

Geschiedenis 24

NTR

De slavernij junior – Lekker goedkoop

Zie hierboven. Aflevering: Touw

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl

Bekijk deze pagina op de website.