60 jaar TV: de ogen gericht op het buitenland – op Holland Doc 24

Vanaf aanstaande zaterdag 1 oktober start op het digitale documentairekanaal Holland Doc 24 een themaweek in het kader van de zestigste verjaardag van de televisie, waarbij de blik wordt gericht op (de rol van) televisie in het buitenland.

60 jaar TV: De ogen gericht op het buitenland

Themaweek: van zaterdag 1 tot en met vrijdag 7 oktober op Holland Doc 24

Op 2 oktober bestaat de Nederlandse televisie zestig jaar. Dat moet gevierd worden! Holland Doc 24, nog geen zeven jaar oud en bekend van de slogan Bekijk de wereld met andere ogen, doet dat door de blik juist op het buitenland te richten. Waar kijken mensen in Amerika, Afghanistan en Italië naar? En welke rol speelt televisie daar binnen de maatschappij? Bekijk de weekpromo!

Outfoxed: Rupert Murdoch’s War on Journalism (2004) geeft een kijkje in de keuken van de beruchte mediamagnaat Rupert Murdoch. In juli dit jaar rolde na een groot afluisterschandaal de allerlaatste editie van zijn News of the World van de pers, maar met zijn Fox News Channel is hij nog altijd zeer succesvol. Met de slogan Fair and Balanced wilde Murdoch verandering brengen in het ‘grote aantal linkse media’ in de VS. De zelfverklaarde objectiviteit van Fox is echter zeer discutabel. Zo laat regisseur Robert Greenwald in zijn documentaire zien hoe het nieuws van de zender desgewenst wordt aangepast en politieke agenda’s een grote rol spelen. Uitzending o.a. op zaterdag 1 oktober om 21.00 uur.

In Italië vinden we nog een mediamagnaat met een dubbele agenda. Videocracy (2009) van Erik Gandini toont een dwarsdoorsnede van de ‘videocratie’ in Italië, een land waar minister-president Berlusconi zowel de media als de politiek volledig naar zijn hand zet. Daarbij is de sterrencultus in Italië groot. Alle Italiaanse meisjes lijken er van te dromen ‘veline’ te worden op de Italiaanse commerciële televisie. In schaarse lingerie gekleed dansen de ‘velines’ met sexy draai- en zwaaibewegingen om de televisiegastheer heen. Hun aanwezigheid garandeert hoge kijkcijfers. Uitzending o.a. op zondag 2 oktober om 21.00 uur.

De documentaire Skippy: Australia’s First Super Star (BBC, 2009) vertelt het verhaal van Skippy, het meest geliefde boevenvangende buideldier op de aardbol. De kangaroe veroverde in de jaren zestig en zeventig de harten van miljoenen kijkers over de hele wereld. De generatie die opgroeide met Skippy koestert warme gevoelens aan deze jeugdheld. Regisseur Steven Oliver sprak met een aantal leden van de cast, waaronder de trainer van de temperamentvolle superster. Uitzending o.a. op maandag 3 oktober om 21.00 uur.

De presentatrices van de talkshow ‘Kalam Nawaem’ vervullen een belangrijke maatschappelijke functie in het Midden-Oosten. Deze Satellite Queens (Bregtje van der Haak, VPRO, 2007) behandelen in hun talkshow, die miljoenen kijkers trekt, controversiële onderwerpen van terrorisme tot masturbatie. Door hun openheid maken zij deze onderwerpen ook bespreekbaar buiten het scherm. Uitzending o.a. op dinsdag 4 oktober om 21.00 uur.

In een verdeeld Afghanistan, waar de Taliban zingen jarenlang verbood, doen in 2008 zo’n 4000 mensen auditie voor de Afghaanse versie van Idols – waaronder zelfs enkele vrouwen. Uiteindelijk blijven er negen kandidaten over. Documentairemaker Havana Marking filmt voor Afghan Star (2008) niet alleen de gebeurtenissen rond de televisie-uitzendingen, maar gaat ook met deze negen deelnemers mee naar hun woonplaatsen. Daar blijkt dat het land nog altijd onder de dreiging van de Taliban gebukt gaat. Uitzending o.a. op woensdag 5 oktober om 21.00 uur

Met de komst van het genre reality tv zijn de ‘15 minutes of fame’ nu voor velen binnen handbereik. In de School for Reality TV (VPRO, 2009) leidt regisseur Wim Schepens je rond op een heuse opleiding in New York waar studenten leren zo goed mogelijk audities te doen voor reality tv-programma’s. Televisie heeft op deze studenten nog altijd een magische aantrekkingskracht. Uitzending o.a. op donderdag 6  oktober om 21.00 uur.

Big Brother in het Midden-Oosten (Sarah Vos, VPRO, 2004) volgt de lancering van de eerste pan-Arabische versie van het Nederlandse realityprogramma Big Brother: Big Brother al Rais. Een dozijn mannen en vrouwen uit twaalf verschillende Arabische landen zouden samen honderd dagen in een huis in Bahrein doorbrengen. De Arabische kijker zat gekluisterd aan het scherm, maar na de eerste week werd het programma van de buis gehaald. Ondanks de zorgvuldige voorbereidingen en de verregaande aanpassingen van het programmaconcept bleek Big Brother te revolutionair. Uitzending o.a. zaterdag 1 oktober om 21.50 uur.

Over de hele wereld wordt gretig naar televisie gekeken, maar er bestaan ook mensen die geen tv hebben. Gewoon omdat ze er geen willen. In Nederland zijn dat op dit moment zo’n 170.000 mensen (2,3% van de Nederlandse huishoudens); in 2000 ging het om slechts 1%. In Geen televisie (NTR, 2000) duiken François de Waal en Jim van der Hoeven in de televisieloze wereld. De geïnterviewden zien televisie als een verslaving  of een verstoring van het familie- en sociale leven. Ze besteden hun tijd liever aan iets anders, maar wat? Is er leven na(ast) de televisie? Uitzending o.a. op vrijdag 7  oktober om 21.00 uur.

Holland Doc 24 – Bekijk de wereld met andere ogen
60 jaar TV: De ogen gericht op het buitenland

Van zaterdag 1 tot en met vrijdag 7 oktober 2011

Iedere dag om 21.00 uur een topdocumentaire. Kijk voor alle de uitzendtijden op:  www.hollanddoc.nl/live

Op de hoogte blijven? Meldt u via de website aan voor de nieuwsbrief.
Via twitter, Facebook en Youtube is Holland Doc ook op de voet te volgen.

Het digitale kanaal Holland Doc 24 zendt wekelijks documentaires uit rond een bepaald onderwerp. Holland Doc 24 is 24 uur per dag te ontvangen via internet en digitale televisie. Kijk op www.hollanddoc.nl voor meer informatie. Op de site staan ook nog eens ruim 1000 films en radiodocumentaires on demand in het kijk- en luisterarchief.

Holland Doc 24 is te bekijken op de volgende manieren:
Live stream op het internet: http://www.hollanddoc.nl/live
Bij UPC Digital op: kanaal 309
Bij CAIWAY op: kanaal 118
Bij Ziggo op: kanaal 212
Interactieve tv van KPN: kanaal 102

Holland Doc 24 maakt deel uit van het documentaireplatform van de publieke omroep met Holland Doc op Nederland 2, Holland Doc Radio op Radio 1, www.hollanddoc.nl en het digitale kanaal.

Bron: Holland Doc