Nieuw initiatief voor de financiering van Nederlandse speelfilms

Op woensdag 28 september 2011 wordt het Nieuw Nederlands Filmplatform (NNFP) gelanceerd, een initiatief om de financiering van Nederlandse speelfilms een extra stimulans te geven.

Het NNFP combineert elementen van ‘crowdfunding’ en private financiering uit fiscale overwegingen en voegt daar als nieuw bestanddeel het in filmkringen tot nu toe onbekende lidmaatschapselement aan toe.

Door de bezuinigingen in de culturele sector gaat ook de Nederlandse filmsector zware klappen krijgen. Maar de bezuinigingen inspireren ook tot nieuwe financieringsvormen, zoals crowdfunding, en geven al bekende private financieringsvormen, zoals we die kennen via de maatschap, te vergelijken met de film c.v., een nieuwe impuls. Het Nieuw Nederlands Filmplatform (NNFP), een initiatief van producenten Herman Slagter en Jan Doense (House of Netherhorror), combineert elementen van crowdfunding (veelal kleine donaties) en de private financiering waarbij fiscale voordelen en winstoogmerk de boventoon voeren met een nieuw en uniek lidmaatschapselement: door een inleg via automatische incasso van € 6,00 of meer per maand wordt elke participant mede-eigenaar van de door het NNFP te realiseren en te distribueren films.

Crowdfunding is het meedenken, delen en financieren van projecten met behulp van een online groep, gebruikmakend van social media. De afgelopen twee jaar heeft crowdfunding een ware vlucht genomen. De bekendste is ongetwijfeld kickstarter.com waarbij men kunst, cultuur en filmprojecten kan ondersteunen.

Via Kickstarter is er al meer dan 50 miljoen euro opgehaald ten behoeve van vele projecten wereldwijd. In Nederland kennen we o.a.  voordekunst.nl, tenpages.com en Cinecrowd.nl.

Middels het lidmaatschapselement wil het NNFP een duurzame relatie opbouwen met de participanten. Er wordt ingezet op de productie en distributie van meerdere films voor een langere termijn, waarbij interactie met de participanten een wezenlijk onderdeel vormt. Daarbij kan men denken aan on-line castings, posterontwerpen, het vinden van locaties, figuratie, het vinden van nieuwe filmplannen etcetera. Internet (www.nnfp.nl) en sociale media (Facebook, Twitter) zullen hierbij van essentieel belang zijn.

Door deelname in het NNFP wordt in feite het moment naar voren gehaald waarop de filmliefhebber zijn film koopt. De participanten bepalen zelf welke film ze graag willen zien nog vóórdat die gemaakt wordt. Dat betekent een wezenlijke verandering in het hele distributiemodel van speelfilms. Bovendien wordt jaarlijks 50 % van de winst die de via het NNFP gefinancierde films behalen uitgekeerd aan de participanten.

In eerste instantie wordt het financieringsmodel van het NNFP exclusief ingezet ten behoeve van de realisering van vier Nederlandse low-budget horrorfilms ontwikkeld door House of Netherhorror, waarvoor de scenario’s zijn ontwikkeld met steun van de Intendant Commerciële Film van het Nederlands Filmfonds. Het betreft BIJLMER VOODOO van Barend de Voogd en Erwin van den Eshof, DE POEL van Chris W. Mitchell, IN HET DUISTER van Mark Weistra en NIEUW BLOED van Edwin Visser en Frank van Geloven. In de toekomst zal het NNFP zich echter ook gaan toeleggen op de financiering van andere filmprojecten.

Voor meer informatie over het NNFP: www.nnfp.nl

Voor meer informatie over House of Netherhorror: www.houseofnetherhorror.nl