Affiche 170 Hz winnaar Cinema.nl Afficheprijs 2011

De poster van 170 Hz, ontworpen door Susanne Keilhack en Joost Hiensch (Shosho), is bekroond met de Cinema.nl Afficheprijs 2011. De prijs bestaat uit 2.500 euro en een wisseltrofee: een ingelijst affiche van de klassieker Jonge harten (1936), ontworpen door Titus Leeser.

Het winnende affiche toont twee zoenende tieners, badend in hard, rood licht, wat voor een dreigende en mysterieuze uitstraling zorgt. De koele, ingehouden typografie geeft de poster een smaakvolle, ja chique uitstraling.

“Eenvoudig, mysterieus, intiem. De afbeelding maakt nieuwsgierig naar hun verhaal”, schreef een van de stemmers. “Met weinig kleuren veelzeggend. Van alle nominaties nodigt deze het meeste uit om de film te kijken”, noteerde een ander.

170 Hz bleef Sint van Dick Maas (idee), BLT & Associates en Michael van Randeraat (“Spraakmakend, dus goed!”) en Among Horses and Men van Bart Kaper (“Je proeft het zand, je hoort de paarden bijna”) nipt voor in de online-stemming. De andere genomineerde affiches waren Majesteit van BLT & Associates en Code Blue, eveneens ontworpen door Keilhack en Hiensch.

Keilhack en Hiensch vormen het Amsterdamse ontwerpbureau Shosho, dat niet alleen filmposters ontwerpt, maar ook visuele effecten en animaties voor film en televisie maakt, en interactieve programma’s voor culturele instellingen en bedrijven ontwikkelt. Keilhack en Hiensch waren al twee keer eerder genomineerd: in 2010 voor Win/Win, in 2009 voor Nothing Personal.

170 Hz, het speelfilmdebuut van Joost van Ginkel over een jong doof meisje dat wegloopt met haar dove rebelse vriend, wordt maart 2012 door Cinéart in de Nederlandse bioscopen uitgebracht.

De winnaar van de 11de Cinema.nl Afficheprijs is woensdagavond 28 september bekendgemaakt, live in de ‘VPRO Special’ over het Nederlands Film Festival.

De Cinema.nl Afficheprijs is in 2001 in het leven geroepen om een onderbelicht, maar belangrijk onderdeel van de filmpromotie naar een hoger peil te brengen. De winnaar wordt bepaald door het publiek. De voorselectie is gemaakt door een vakjury, bestaande uit Bor Beekman, Marina Blok, Martin Koolhoven, René Mioch, Lex Reitsma, Monique van Schendelen, Piet Schreuders en Paul Verstraeten. De jury beoordeelde niet alleen op artistieke criteria; de posters worden ook geacht communicatief en wervend te zijn.

De wisseltrofee van de Afficheprijs, beschikbaar gesteld door het EYE Film Instituut, dingt op 13 oktober zelf met zo’n 600 andere kunstprijzen mee naar Prijs de Prijs, de prijs voor de beste kunstprijs.

De overweging van de jury om 170 Hz te nomineren:
“Dit is een affiche dat intrigeert, al was het maar door de kleurstelling en het lettergebruik. Het onderscheidt zich meteen van het gros van het filmaffiche-aanbod (maar toevallig niet van een ander genomineerd affiche, dat voor Code Blue). Als blikvanger voor dit speelfilmdebuut van Joost van Ginkel werd gekozen voor het beeld van twee zoenende tieners; de belichting en de sfeer eromheen is enigszins dreigend en mysterieus. De kijker vraagt zich af: gaat het om een thriller, een drama; wat is hier aan de hand? De koele, ingehouden typografie geeft de poster een smaakvolle, ja chique uitstraling.”

De Cinema.nl Afficheprijs Eregalerij
2011  170 Hz (ontwerp Susanne Keilhack en Joost Hiensch)
2010  Zonder pardon (ontwerp Marc Koppen en Theo Maassen)
2009  Angst (ontwerp Sander Plug)
2008  De muze (ontwerp Silvia Vergeer)
2007  Ellen ten Damme – As I Was Wondering Where This Mixed-Up Little Life of Mine Was Leading To (ontwerp Paul Postma)
2006  Diep (ontwerp Brat Ljatifi)
2005  06/05 (ontwerp Frank Kampes)
2004  Grimm (ontwerp Alex van Warmerdam)
2003  Van God los (ontwerp Gijs Kuijper)
2002  Minoes (ontwerp Michael van Randeraat)
2001  Îles flottantes (ontwerp Brat Ljatifi)

Bron: MVSP