Awards voor films over analfabeten

Vanavond worden op het NFF de Lezen&Schrijven Film Awards (LSFA) uitgereikt! Twaalf korte films zullen meedingen naar de bijzondere prijzen.

De twaalf films zullen in premiere gaan in Pathe Rembrandt, waarna ze zullen worden beoordeeld in de categorieën; Beste Script, Beste Regie, Beste Acteur/Actrice en Beste Film. Anita Witzler zal de presentatie van de avond op zich nemen.

Taalambassadeurs

Een vakjury van zes ervaren leden zullen bepalen wie de prijzen zullen winnen. De prijs voor Beste Film zal worden uitgereikt door Taalambassadeurs, dit zijn mensen die vroeger (bijna)analfabeet waren en dus weten hoe moeilijk het is om op latere leeftijd te leren lezen en schrijven. De prijzen bestaan uit een certificaat en een beeld van kunstenaar Jeroen Henneman.

Zichtbaar

De LSFA is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven, opgericht door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden en Starsound Productions. Doormiddel van film wil de stichting de aandacht richten op de (vaak onzichtbare) problemen van en rond laaggeletterden, via film willen ze deze problemen voor een breed publiek zichtbaar maken.

 

Bron: ANP