Bekendmaking eerste nominaties Gouden Kalveren 2011

Gisteravond zijn tijdens de Talkshow van het 31e Nederlands Film Festival de eerste nominaties bekendgemaakt voor de Gouden Kalveren, de Grote Prijzen van de Nederlandse film 2011.

De Gouden Kalf jury, onder leiding van Laetitia Griffith, presenteerde de genomineerden voor Beste Televisiedrama, Beste Korte Film, Beste Korte Documentaire, Beste Lange Documentaire. De nominaties voor de Gouden Kalveren in de overige categorieën worden morgenavond, dinsdag 27 september, tijdens de Talkshow van Claudia de Breij (22.30-23.30 uur) in het Festivalpaviljoen op de Neude, bekendgemaakt. Tevens vindt dan de bekendmaking plaats van de nominaties voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek en de uitreiking van de MovieSquad NFF Award. De Talkshow is live te volgen op filmfestival.nl.

De nominaties voor de Gouden Kalveren, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film 2011 (op alfabetische volgorde van titel) zijn:

Beste Televisiedrama
BON VOYAGE van Margien Rogaar
SPOOKBEELD van David Lammers
VAST van Rolf van Eijk

Beste Korte Film
LIFE IS BEAUTIFUL van Mark de Cloe en Jeroen Berkvens
THE MONSTER OF NIX van Rosto
OLIFANTENVOETEN van Dan Geesin

Beste Korte Documentaire
PEOPLE I COULD HAVE BEEN AND MAYBE AM van Boris Gerrets
WAT DE KAT ZIET van Kim Brand
ZWARTE SOLDATEN van Joost Seelen

Beste Lange Documentaire
DE ENGEL VAN DOEL van Tom Fassaert
NIET ZONDER JOU van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster
WATER CHILDREN van Aliona van der Horst

De Gouden Kalveren worden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film op vrijdag 30 september van 19.30-22.00 uur in de Stadsschouwburg Utrecht. De presentatie is in handen van Daphne Bunskoek en Claudia de Breij. De uitreiking is vanaf 19.30 uur live te zien op filmfestival.nl en Cultura24 en vanaf 20.30 uur live op Nederland 1 (VPRO).

De Gouden Kalveren worden in de volgende categorieën uitgereikt:
Beste Montage, Beste Production Design, Beste Muziek, Beste Geluid, Beste Camera, Beste Korte Film, Beste Televisiedrama, Beste Korte Documentaire, Beste Lange Documentaire, Beste Mannelijke Bijrol, Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Scenario, Beste Regie, Beste Film en de Speciale Juryprijs. De Speciale Juryprijs kent geen nominaties. Tijdens het Gala van de Nederlandse Film wordt ook het Gouden Kalf voor de Film1 Publieksprijs uitgereikt aan de speelfilm met de hoogste waardering van de festivalbezoekers.

Bron: Nederlands Film Festival