Mediafonds weekoverzicht 39

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 24 tot en met 30 september 2011.

Televisie
zaterdag 24 september

22:35 — 1:56
Ned. 2 / NTR    De avond van de korte film 2011.
Filmprogramma rond de tien korte films die vorig jaar geproduceerd zijn in het kader van het project Kort! van de NTR, het Mediafonds en het Filmfonds, met steun van het CoBO-fonds. Alle tien films worden vertoond en omlijst met interviews met regisseurs, scenarioschrijvers en producenten.

Kort! 2010: Mowgli en Fidel
Korte film. De hartsvrienden Mowgli en Fidel staan op het punt samen een verre reis te gaan maken. Alles verloopt voorspoedig, alleen ziet Mowgli niet dat Fidel liever thuis blijft.
Scenario: Desiree Duwel
Regie: Janneke van Heesch
Extern producent: Family Affair Films

Kort! 2010: La tristesse riche
Korte Film. Een jonge vrouw van adel ontdekt dat ze in een geheel andere wereld leeft dan ze tot nog toe heeft aangenomen.
Scenario: Erwin Olaf
Regie: Erwin Olaf
Extern producent: Mulholland Pictures

Kort! 2010: Heen en weer dag
Korte film. Door de ogen van de achtjarige Linus beleven we de dag dat zijn moeder en haar nieuwe vriend de spullen uit huis komen halen. De impact van een scheiding, verbeeld door de details van de verhuizing.
Scenario: Martine Nijhoff
Regie: Mirjam de With
Extern producent: Family Affair Films

Kort! 2010: The Palace
Korte film. Als Machteld voor het eerst naar disco The Palace gaat komt zij erachter dat de volwassen wereld helemaal niet zo mysterieus, romantisch en spannend is als ze dacht en dat ze nog liever even een meisje blijft.
Scenario: Lara Sala
Regie: Ruud Satijn
Extern producent: Corrino Films

Kort! 2010: Dominique
Korte film over een dag uit het leven van het jonge meisje Dominique dat als model probeert te overleven in de bikkelharde realiteit van de Parijse modewereld. In deze oppervlakkige omgeving die beheerst wordt door onderlinge afgunst, moordende concurrentie en dubieuze praktijken baant de hoofdpersoon zich haar eigen weg, vastbesloten haar masker niet te laten zakken.
Scenario: Jim Taihuttu
Regie: Jim Taihuttu
Extern producent: Habbekrats / Julius Ponten

Kort! 2010: Suiker
Korte film. Wards schaarsgeklede onderbuurmeisje Klaasje komt een kopje suiker lenen. Als ze het kopje uit haar handen laat glippen en ze allebei proberen te vangen slaat het noodlot toe; hun hoofden klappen tegen elkaar en Klaasje klettert achterover de trap af. Bewegingsloos blijft ze onder de trap liggen. Naarmate Ward probeert haar halfnaakte lichaam te fatsoeneren, brengt hij zichzelf steeds verder in de problemen.
Scenario: Dennis van de Ven, Jeroen Annokkeé
Regie: Jeroen Annokkeé
Extern producent: Lev pictures

Kort! 2010: Bukowski
Korte film. Een sjiek hotel in Amsterdam heeft voor één nacht een wel heel bijzondere gast: de wereldberoemde schrijver Charles Bukowski. Hij is twaalf en heet eigenlijk Tom.
Scenario: Daan Bakker
Regie: Daan Bakker
Extern producent: Lemming Film

Kort! 2010: De maan is kapot
Korte film. Fantasierijk drama over een vader die zijn tegenstribbelende zoontje naar bed brengt en hem meeneemt op een avontuurlijke reis naar de kapotte (halve) maan. Op de maan komen vader en zoon mama tegen en blijkt dat ze een groot verlies te verwerken hebben.
Scenario: Rogier Cornelisse, Arno Dierickx
Regie: Arno Dierickx
Extern producent: Caramel Pictures

Kort! 2010: Kattenkwaad
Korte film. Jonas steelt katten en brengt ze terug als er een beloning wordt uitgeloofd. Dat loopt allemaal op rolletjes tot hij op een dag de rode angora kat Fritz meeneemt.
Scenario: Laura van Dijk
Regie: Nova van Dijk
Extern producent: Phanta Vision Developm

Kort! 2010: Vanaf hier
Korte film. Het verdriet van een verbroken liefde laat Sophie afdalen naar haar gedachtewereld vol herinneringen en brengt haar naar het moment dat het allemaal begon.
Scenario: Margot Schaap
Regie: Margot Schaap
Extern producent: Talent United

zondag 25 september
17:19 — 17:50
RTV Rijnmond
Met herhalingen elk uur t/m volgende dag 16.15 uur.    RoTV (2e reeks)
Achtdelige (on)ware documentaireserie met de stad Rotterdam als uitgangspunt en arena.

Aflevering: De boer van Kees. Tony Torn is de jongere broer van caberetier Kees Torn. Zoals in meer artiestenfamilies het geval is, liggen succes en falen vlak bij elkaar. Tony is gezegend met bijna dezelfde talenten als Kees, maar heeft het net niet gered. Hij leidt een onopvallend leven als schoolmeester, maar doet in zijn vrije tijd verwoede pogingen om uit de schaduw van zijn broer te stappen. Een verhaal van glamour, roem en eenzaamheid en van afgunst en ambitie.
Filmplan: André van der Hout, Pieter Kramer
Regie: Pieter Kramer, André van der Hout
Extern producent: Holland Harbour Film & TV

dinsdag 27 september

17:30 — 17:48
RTV Rijnmond / Regionale omroepen
Met herhalingen elk uur vanaf 21.36 uur t/m volgende middag 16.32 uur.    Hollandse Meesters in de 21e eeuw: Jan van Munster

Documentaireportret van beeldend kunstenaar Jan van Munster. Van Munster studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam en daarna aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Aanvankelijk werkte Van Munster met hout, steen, brons en glas. Sinds de zeventiger jaren werd de toepassing van licht belangrijker en werd zijn werk minimalistischer. Zijn werk gaat over alle vormen van energie, zoals magnetische krachten, geluid en radioactiviteit. Ook de zogenaamde IK-werken nemen een voorname plaats in zijn oeuvre in. Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.
Regie: John Appel
Extern producent: Interakt

17:40 — 18:00
TV West / Regionale omroepen
Met herhalingen elk uur t/m volgende dag 23.40 uur.    Hollandse Meesters in de 21e eeuw: Jan Dibbets

Documentaireportret van beeldend kunstenaar Jan Dibbets. Dibbets volgde de kunstacademie, vertrok vervolgens naar Londen en begon met het uitvoeren van conceptuele werken in parken, tuinen en op het strand. Zijn internationale doorbraak kwam met zijn perspectivische correcties in 1969. Daarin maakte hij met behulp van fotografie aanpassingen in de waarneming van simpele vormen, die hij tekende op vloeren, muren of uitzette in het gras of zand. Ruimte en waarneming spelen een belangrijke rol in zijn werk, evenals tijd en licht.
Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.
Regie: Michiel van Nieuwkerk
Extern producent: Interakt
Radio

zondag 25 september

18:15 — 19:00
Radio 1 / VPRO    Plots (2e serie)
Radioprogramma vol wonderlijke en geestige verhalen over menselijke dilemma’s. Iedere uitzending heeft een eigen thema waarbinnen verschillende verhalen passen. Geïnspireerd op onwaarschijnlijke, waargebeurde verhalen verteld door onbekende Nederlanders.
Aflevering: Het systeem. Met verhalen van mensen in gevecht tegen, of met liefde voor het systeem.
Regie: Jair Stein
Radioplan: Jair Stein
Geluidsvormgeving: Jair Stein

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR    De Millennium trilogie
Radiobewerking van de Millennium Trilogie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson. In deze trilogie raken de onderzoeksjournalist Mikael Blomqvist en hacker Lisbeth Salander verwikkeld in allerlei complexe intriges.
Scenario: Christine Geense, Anne Lichthart, Dirk van Pelt, Rick Steggerda
Regie: Marlies Cordia, Vibeke von Saher
Geluidsvormgeving: Frans de Rond, Jeroen Kuitenbrouwer
Extern producent: HoorSpelFabriek

maandag 26 september
15:37 — 15:38
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Korte verhalen, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars.
Regie: Jair Stein
Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR    De Millennium trilogie
Zie hierboven.
dinsdag 27 september
15:37 — 15:38
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.
00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR    De Millennium trilogie
Zie hierboven.
woensdag 28 september
15:37 — 15:38
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.
00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR    De Millennium trilogie
Zie hierboven.
donderdag 29 september
15:37 — 15:38
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.
00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR    De Millennium trilogie
Zie hierboven.

Overig

zondag 25 september

18:20 — 18:45
Ned. 3 / NTR    De slavernij junior – Lekker goedkoop
Zesdelige serie over het verleden van de slavernij, kinderarbeid in Nederland en moderne slavernij zoals die nu nog te vinden is in Benin en Bangladesh. Aflevering: Suiker.

Het Mediafonds heeft steun verleend aan Lekker Goedkoop, de bijbehorende “serious game” voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Voor veel kinderen bestaat slavernij alleen in de geschiedenisboekjes. Slavernij bestaat echter nog steeds en is vaak dichterbij dan je zou denken. In het internetspel kunnen kinderen hun eigen kleren produceren en zullen ze geconfronteerd worden met de consequenties van hun keuzes.
Conceptontwikkeling: Anneke Dorsman, Jans Budding, Maarten van der Duin
donderdag 29 september

16:30 — 16:40
Ned. 3 / VPRO    Hola Lara!
Animatieserie voor jongens en meisjes van 9 tot 12 jaar oud. De elfjarige Lara neemt deel aan een uitwisselingsprogramma in Spanje, waar ze een taalcursus doet. Het Mediafonds heeft steun verleend aan de bijbehorende interactieve component, die o.a. bestaat uit een blog van Lara, de HolaLara-Hyves-pagina en de HolaLara-programmasite, waarop via wekelijks nieuwe games wordt ingegaan op de thema’s van de serie.
Conceptontwikkeling: Daniël van Gils, Erna Sassen
Productieteam: Daniël van Gils, Erna Sassen, Sara Kolster, Jorrit de Vries, Christiaan de Rooy, Karel Brascamp
Extern producent: Submarine

Digitale kanalen

Holland Doc 24
NCRV    Anne vliegt
Documentaire over de elfjarige Anne die Gilles de la Tourette heeft. Daardoor doet haar lichaam soms dingen die ze niet wil, zoals zomaar een rondje draaien of overal even aan likken.
Filmplan: Catherine van Campen
Regie: Catherine van Campen
Extern producent: Zuidenwind

VPRO    De regenmakers: Het groene verzet in China
Documentaire over drie Chinese burgers die de strijd aangaan met de milieuvervuiling. De burgers worden bijgestaan door een milieuactivist. Ze worden gedoogd door de centrale overheid, maar geminacht door de lokale overheden. Hun strijd speelt zich af tegen de achtergrond van de monding van een vervuilde rivier, onder de rook van een giftige fabriek en op de grens van een uitgedroogd landschap.
Filmplan: Floris-Jan van Luyn
Regie: Floris-Jan van Luyn
Extern producent: Submarine

IKON    Shout!
Documentaire waarin de tieners Eszat en Bayan gevolgd worden, die in de door Israël bezette Golan Hoogvlakte vlakbij de Syrische grens wonen. De Golan Hoogte is in 1967 door Israël ingelijfd en was oorspronkelijk Syrisch gebied. De twee jongens krijgen de kans om in Syrië te gaan studeren en proeven daar de vrijheid. De keuze om een leven op te bouwen in Syrië is definitief en onomkeerbaar.
Filmplan: Ester Gould, Sabine Lubbe Bakker
Regie: Ester Gould, Sabine Lubbe Bakker
Extern producent: Pieter v. Huystee Film & TV

IKON    Nasha Gazeta / Onze krant
Documentaire over de krant Nasha Gazeta en journalistiek in een vergeten regio, afgezet tegen het decor van hedendaags Rusland. Journalist Andrej Shkolni schrijft in ‘Onze Krant’ geen berichten over wat er vanuit het verre Moskou wordt beslist. Hij doet verslag over het dorp dat al drie maanden geen water heeft, de boer die zijn hond terugvond door zelf te blaffen en de dorpsdokter die vele kilometers op de fiets maakt bij -26 graden om haar patiënten te bezoeken.
Filmplan: Eline Flipse
Regie: Eline Flipse
Extern producent: Elifli Films

NTR    Farewell
Documentaire -volledig samengesteld uit archiefmateriaal uit de jaren twintig van de vorige eeuw- die het verhaal vertelt van de eerste reis rond de wereld met de Graf Zeppelin in 1929. De enige vrouwelijke passagier van dit gigantische luchtschip was Lady Grace Drummond-Hay. Deze ambitieuze Engelse newspaper girl deed voor een Amerikaans krantenconcern verslag van de reis en voerde een geheime briefwisseling met haar minnaar, die zich eveneens aan boord bevond.
Filmplan: Ditteke Mensink, Gerard Nijssen
Regie: Ditteke Mensink
Beeld: Gerard Nijssen
Extern producent: Pieter van Huystee Film & TV

NCRV    Ik ben een meisje!
Documentaire over de dertienjarige Joppe, een echt pubermeisje. Ze is dol op jongens en make-up. Joppe is voortdurend verliefd, op dit moment op Bart. Als Bart ja zegt tegen vaste verkering, is het moment daar dat Joppe de waarheid moet vertellen. Ze is geboren als het jongetje Job, maar ze weet zeker dat ze een meisje is.
Filmplan: Susan Koenen
Regie: Susan Koenen
Extern producent: Hollandse Helden

Cultura 24
VPRO    Amnesia
Speelfilm. Fotograaf Alex ziet elke keer als hij iemand wil portretten dezelfde vrouw in zijn vizier verschijnen. Als hij terugkeert naar het huis van zijn zieke moeder, wordt hij geconfronteerd met zijn criminele tweelingbroer. In een psychologisch steekspel worden dramatische gebeurtenissen uit het verleden opgerakeld.
Scenario: Martin Koolhoven
Regie: Martin Koolhoven
Extern producent: Motel Films

NTR    Kort! 2002: Roadkill
Korte film. Een eend is pas echt dood, als hij niet meer beweegt.
Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.
Scenario: Gean Ockels
Regie: Jeroen Annokkeé
Extern producent: Motel Films

NTR    Kort! 2004: Picture this
Korte film. Een astronaut op mars verplaatst zich in ‘virtual reality’ een dagje naar het strand. Een korte fantasy/science fiction film over parallelle werelden.
Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.
Scenario: Rosan Dieho
Regie: Michiel van Jaarsveld
Extern producent: Motel Films

VPRO    Telefilm 2003: Loverboy
Drama. Denise is een zeventienjarige scholiere die droomt van een glamourbestaan. De twee jaar oudere Michael doet die droom grotendeels uitkomen. Via hem komt ze in de prostitutie terecht, maar het duurt even voordat Denise doorheeft dat dat al die tijd zijn bedoeling al was. Beide komen in de knoop met hun gevoelens die niet stroken met hun relatie.
Telefilm is een ontwikkelingstraject gericht op de totstandkoming van Nederlandse televisiefilms die inspelen op actuele maatschappelijke thema’s.
Regie: Lodewijk Crijns
Extern producent: Motel Films

NTR    One Night Stand: Snacken
Drama. Twee zestienjarige meisjes gaan naar een groot feest bij de broer van een van hen. De avond verloopt niet volgens de hoge verwachtingen die de Sallie en Clarissa ervan hebben, maar het wordt toch een gedenkwaardige nacht.
One Night Stand is een ontwikkelingstraject waarin Nederlandse films door nieuwe en al bekende makers worden gemaakt.
Scenario: David Lammers
Regie: David Lammers
Extern producent: Motel Films

NTR VARA VPRO    One night stand: De vogelaar
Drama. Johan heeft een geheim. Als vrouw en kinderen denken dat hij vogels gaat kijken in het bos, vertrekt Johan eigenlijk naar zijn geheime praatgroep.
One Night Stand is een ontwikkelingstraject waarin Nederlandse films door nieuwe en al bekende makers worden gemaakt.
Scenario: Sanne Vogel, Ellen Blom
Regie: Ellen Blom
Extern producent: Motel Films

NTR    One Night Stand: Zwijnen
Drama. Op zoek naar avontuur verlaten vijf pubers ’s avonds stiekem hun zomerkamp en rijden met een gestolen auto het bos in. Wanneer ze een jong zwijn aanrijden, slaat de stemming om.
One Night Stand is een ontwikkelingstraject waarin Nederlandse films door nieuwe en al bekende makers worden gemaakt.
Scenario: Marnie Blok, Karin van Holst Pellekaan
Regie: Mischa Kamp
Extern producent: Motel Films

NTR    Kort! 2008: Succes
Korte film over Leendert op de dag dat hij een belangrijke presentatie op zijn werk moet houden. Na de presentatie krijgt hij een staande ovatie, het was een succes. Om dit te vieren rijdt hij op de terugweg via de snackbar naar huis met patat, kip en een stuk taart. Tijdens het feestmaal slaat het noodlot toe.
Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.
Scenario: Diederik Ebbinge
Regie: Diederik Ebbinge
Extern producent: Motel Films

NTR    Kort! 2001 : Flicka
Korte film. De eenzame bouwopzichter Carl krijgt een relatie met Flicka, een geanimeerd meisje in een computerprogramma.
Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.
Scenario: Guido van Gennep, Paulo van Vliet, Marco Vermaas
Regie: Guido van Gennep, Marco Vermaas
Extern producent: Motel Films

NTR    Kort! 2008: Dao
Korte film over de jonge Thaise vrouw Vui, die in Nederland aankomt om haar leven met de Nederlandse Michel te delen. De confrontatie met de man die ze tot nu toe alleen via internet kent en het onbekende land waarin hij woont, dragen er toe bij dat Vui zich onthecht voelt.
Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.
Scenario: Bastiaan Kroeger
Regie: Marleen Jonkman
Extern producent: IdtV Film

NTR    Kort! 2006: Turkse chick
Korte film. Een jonge skater met een fascinatie voor een islamitisch meisje laat zich meesleuren in paranoia voor moslimextremisme.
Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.
Scenario: Lodewijk Crijns
Regie: Lodewijk Crijns
Extern producent: Motel Films

VPRO    Jan Schoonhoven – Beambte 18977
Portret van Jan Schoonhoven (1914-1994), de Delftse kunstenaar die als ambtenaar met nummer 18977 bij de PTT in Den Haag werkte. Zijn tekeningen en witte reliëfs van karton, papiermaché, krantenpapier en verf maakte hij in zijn vrije tijd op een sober gefaciliteerde bovenwoning. De werken mochten niet groter zijn dan de tafel waarop hij ze vervaardigde, omdat ze anders de trap niet meer afkonden. Schoonhoven hoorde bij de Nederlandse Nul-beweging, een kunststroming die ontstond in de jaren zestig. De werken van deze groep zijn bij uitstek ‘anti-schilderkunstig’: traditionele materialen als verf en streen werden vervangen door veelal industriële materialen.
Filmplan: Sandra van Beek, Mark Peeters, Sherman de Jesus
Regie: Sherman de Jesus
Extern producent: Memphis Film & Television

VPRO    VPROJazzLive in het Bimhuis
Elf concerten rondom het VPROJazzLive festival die rechtstreeks uit werden gezonden vanuit het Bimhuis. De serie draait om nieuwe, bijzondere en kwalitatief hoogstaande jazz- en improvisatiemuziek. Ook na uitzending zijn de concerten te beluisteren via vprojazzlive.radio6.nl.
Aflevering: The Jasper Blom Quartet.
Regie: Vera Vingerhoeds

Geschiedenis 24
NTR    De slavernij junior – Lekker goedkoop
Zie hierboven.

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl

Bron: Mediafonds