Winnaars Tuschinski Award, Dioraphte Stimuleringsprijs en NVS Producenten Award bekend

Vandaag zijn tijdens het 31e Nederlands Film Festival de Tuschinski Award, de Dioraphte Stimuleringsprijs en de NVS Producenten Award uitgereikt.

Deze studentenprijzen worden uitgereikt om beginnend talent te stimuleren in hun verdere loopbaan in de filmindustrie. De winnaars zijn ALS IK JOU NIET HAD van Anne-Marieke Graafmans (Tuschinski Award), STAAT VAN ANGST van Nicky Maas (Dioraphte Stimuleringsprijs) en producent Guusje van Deuren voor GEEN WEG TERUG en KLUIZENAAR (NVS Producenten Award).

De leden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten bekroonden dit jaar ALS IK JOU NIET HAD van Anne-Marieke Graafmans met de Tuschinski Award voor de beste afstudeerfilm van de Nederlandse Film en Televisie Academie. Graafmans ontvangt € 5.000,- van Pathé Theatres BV. De korte documentaire ALS IK JOU NIET HAD gaat over twee oudere Amsterdammers die beiden een kind hebben verloren. Onderweg in hun roestige camper zoeken ze warmte bij elkaar en gezelligheid bij vrienden en bekenden.

De Dioraphte Stimuleringsprijs voor de beste afstudeerfilm van een van de overige academies in Nederland is uitgereikt aan STAAT VAN ANGST van Nicky Maas (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). In deze poëtische korte documentaire wordt de Dam voorbereid voor de Dodenherdenking 2011, een jaar na de ‘damschreeuwer’. De Dioraphte Stimuleringsprijs bestaat uit een bedrag van €5.000,-. De jury bestond dit jaar uit Astrid Bussink, Frank Hoeve, Jef Nassenstein en Piet-Harm Sterk.

Producent Guusje van Deuren is met haar drama GEEN WEG TERUG en de documentaire KLUIZENAAR door juryleden Hanneke Niens (KeyFilm) en San Fu Maltha (Fu Works) bekroond met de NVS Producenten Award van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten. ‘Het is haar gelukt het beste uit het team te halen en duidelijk ook mede haar stempel te drukken op het uiteindelijke creatieve eindproduct. Zeker met de film GEEN WEG TERUG, een film die er toe doet, laat Guusje zien op weg te zijn naar een producent die er toe doet.’, aldus de jury. Ook de NVS Producenten Award bestaat uit een bedrag van €5.000,-.

Het Nederlands Film Festival duurt nog tot en met vrijdag 30 september 2011.

Bron: Nederlands Film Festival